Президентът нападна САЩ за визите: Това не ни устройва

Сегашната политика на САЩ относно американските визи за българи не ни устройва и не е честна. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с българи в Чикаго.

Острият коментар на българския държавен глава идва на фона на продължаващия отказ на САЩ да започне процес по отмяната на визите за български граждани.

Със САЩ сме стратегически партньори и съюзници в НАТО и непрекъснато изразяваме какво огромно доверие си имаме, изтъкна Радев.

"Логично е това доверие да не се изразява в някакви си проценти, а да бъде истинско. Чакам момента да поставя въпроса на едно наистина високо ниво. Тази политика не ни устройва и не е честна. Трябва да има реципрочност", заяви президентът. Неговата цел е да повдигне въпроса пред колегата си Доналд Тръмп и представители на администрацията му.

Законите на САЩ изискват под 3% откази на заявленията за визи, за да могат те да отпаднат. През последните години посолството в София връща между 15 и 17% от кандидатите.

До този момент повечето български държавници са заявявали, че трябва да се съобразим с тези условия или да изчакаме отпадането на визите за всички граждани на ЕС в рамките на по-голяма реципрочна сделка.

Изказването на Радев идва на фона на ново затягане на режима за допускане на чужденци. Освен петте държави, в забранителния списък попадат вече и Венецуела, Северна Корея и Чад.

"Проблемът в България е, че четем Достоевски наполовина. Ние четем само първата част - Престъпление без наказание. Трябва най-сетне да има наказание за хора, които на най-високо ниво злоупотребяват с публични държавни средства", категоричен бе президентът по темата с корупцията в България.

Той изтъкна нуждата законодателството да предоставя възможност за сигнали, разследване и ефективни наказателни действия срещу такива хора.

#1 follow_the_cash_flow 25.09.2017 в 13:05:56

След толкова гъзене, ако едни визи, за една от най-малките държави в ЕС не отпаднат... И в крайна сметка, следваме общите политически директиви на ЕС за всякакви глупости, следваме официално линията на евроатлантизъм и т.н., но ни третират отделно от другите. Правете си изводите сами.

#2 паяка 25.09.2017 в 14:01:17

"Законите на САЩ изискват под 3% откази на заявленията за визи, за да могат те да отпаднат. През последните години посолството в София връща между 15 и 17% от кандидатите." Значи топката си е в нас.

#3 Оби Уан 25.09.2017 в 14:21:50

паяка | 25.09.201714:01 Значи топката си е в нас. ................................................... Правилно! Щеше да е добре ако кандидатите за виза минаваха първо през някаква комисия във външно например - там ако се отсяваха тези, които със сигурност ще отпаднат, процентът ще е значително по-малко. Лошото е, че това трудно ще се "облече" законово...

#4 Nikkor 25.09.2017 в 14:44:08

Ни в Сащ, ни в Шенген ще ни пуснат. Колкото и Чавето да псува по рушняците и Прасето да ни обяснява либералните принципи. Иска се елементарно себеуважение.

#6 deowin 25.09.2017 в 17:44:51

Препратката към Достоевски беше ужасяващо измъчена, неуместна и изсмукана от пръстите. Би било значително по-добре ако Радев спре да се прави на интелектуалец, какъвто нито е, нито би се харесало на избирателите му или дори огромното болшинство от българския народ, а си каже, че през живота си е чел една книга, без значение дали е "Винету" или "Робинзон Крузо".

#7 dedo adji 25.09.2017 в 18:02:06

Оби, предложението ти е раввностойно да въстановим ДС, (не, че те са изчезнали или влиянието им е намаляло) която да преценява кой е достоен и кой не, да посети САЩ. Сиреч, както през социализъма, да върши черната работа на чужденците, а те да изглеждат добрички и да ни казват: "Какво искате, вашите служби не ви пускат." Те и така си имат достатъчно измекяри у нас, поне да не създаваме измекярска служба. Предложението на Белка и Стрелка е достойно, но от областта на фантастиката. Кой е тоя български политик, който ще посмее да въведе визи за американците. Даже да се намери някой, колегите му ще го изядат без гарнитура преди да успее да изрече "реципрочност". На ЕС също не можем да се надяваме, и там сме девета дупка. И от години си блъскам главата защо сме преритали за тоя Шенген. Какво печели България ако влезе в Шенген и какво губи ако не влезе? България, а не ББ или ЦвЦв.

#8 dedo adji 25.09.2017 в 18:11:14

Кой си ти, бе прасе, да правиш инвентаризация на домашните библиотеки и да определяш кой е интелектуалец и кой не. Не си показал грам интелект в бълвочите си тук. Достоевски наистина падна не на място, но по-важното е, че Радев поставя въпроса пред българските емигранти. Пред Тръмп изглежда си е правил пас, поне няма сведения за поставяне на въпроса.

#9 deowin 25.09.2017 в 19:55:58

>да правиш инвентаризация Не правя, а казвам, че той сам би могъл да си я направи, както Борисов. Очевидно няма как да знам дали за Радев книгата е "Винету" или "Робинзон Крузо". Тоест, прочетената книга. Не се и съмнявам, че дори "Престъпление и наказание" да не е присъствала в библиотеката му, то жена му - тази сходно дълбоко интелектуална душа - скоропостижно я е закупила и курдисала на видно място. >Пред Тръмп изглежда си е правил пас Именно. Следователно сегашният му вой не е нищо друго, освен обикновен популизъм. Ако беше наистина загрижен, щеше да говори с Тръмп за това. Тоест, щеше да пробва неуспешно, щото Тръмп не може да се интересува по-малко от битието и страстите на Радев и българите. Радев знае отлично, че приказките му нямат да имат каквито и да било последствия, нито положителни, нито отрицателни. Просто никой не го бръсне за слива. Той си бръщолеви за да впечатли хорица като теб с показност, големи приказки и препратки към Айнщайн, Гьоте и Достоевски, с което явно се справя доста добре - все пак го избрахте за президент.

#10 dedo adji 25.09.2017 в 21:09:51

.... Тръмп не може да се интересува по-малко .... _ _ _ _ _ И свинчопрас се олива от кеф, че българския президент никой не го бръсне за слива. Макар, че не обича Тръмп, но повече мрази България и българите. Защо, бе прасчо? Какво толкова ти направиха тия американци или европейци или не знам какви, да те накарат да намразиш корените си? И мен са ме газили, но накрая ги накарах да се съобразяват с мен, като човек и българин. Където не успях си взех шапката. Изглежда с теб никой не се съобразява, вкл. и в това кафене, та непрекъснато търсиш утвърждаване с малоумните си коментари. И все не успяваш да го докажеш на себе си, заеби ги форумните лумпени. А Радев, не че го хваля, и не съм гласувал за него, може да е всякакъв, но беше най-добрият от предложеното на пазара, след като аз не се кандидатирах.

#11 deowin 25.09.2017 в 21:37:55

>се олива от кеф Къде видя израз на задоволство, че Тръмп не бръсне Радев или България за слива? Цитирай конкретните ми думи. >мрази България Нужен цитат. Знаеш ли, разбирам чудесно защо ти е нужно да се убеждаваш, че съм някакъв тип, пълен и изцяло задвижван от омраза - много по-лесно би ти било да приемеш всичко, което казвам, и което не ти е удобно, ако успееш да се убедиш, че е просто израз на дълбоката ми омраза. Омраза няма. Оправяй се както намериш за добре. Засега го правиш по най-стандартния и разпространен тук начин - самозаблуждаване. Аз се прозявам отегчено. В твоите очи предполагам и прозявката ми е пълна с омраза. Е, каквото ти е нужно да спиш спокойно нощем..

#12 1Sion1 25.09.2017 в 23:26:15

Проблема по скоро е защо ЕС не отговаря с реципрочни мерки години наред въпреки че има решение на ЕП

Новините

Най-четените