НС проверява ордена на Вартоломей I

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева започва проверка как и по чие предложение Вселенския патриарх Вартоломей бе удостоен с орден "Стара планина" от президента Росен Плевнелиев. Това става по искане на лидера на БСП Михаил Миков, който поиска Цачева да спре публикуването в "Държавен вестник" на президентския указ за награждаването на Вартоломей с най-високото държавно отличие.

Няма информация нито на страницата на президента, нито на Министерския съвет на кое заседание е взето решение за награждаването на патриарха с този орден, посочи Миков. Цачева отговори, че ако указът постъпи в "Държавен вестник" от президентството, тя няма правомощията да спре неговото обнародване.

Вартоломей I бе изпратен с протести, след като поиска България да върне заграбени църковни ценности на патриаршията във Фенер, както и да въведе локални богослужения на гръцки език. По-късно премиерът Бойко Борисов да откаже среща с него, пропадна и брифингът с патриарх Неофит.

В отговор директорът на НИМ Божидар Димитров заяви, че страната ще върне реликвите, когато получи Западна Тракия и Егейска Македония. „Не сме откраднали, а сме прибрали тези реликви, за да не станат жертва на военните действия - тогава е била Първата световна война", поясни той пред bTV.

Инициатори за визитата на Вартоломей в България са научни среди от БАН. Той беше обявен за „Доктор хонорис кауза" на академията от нейния председател акад. Стефан Воденичаров, който днес ще обяви кандидатурата си за президент.

Новините

Най-четените