Кремъл заплете интрига с България за Трети март

България беше намесена в странна интрига с руско-хибриден оттенък навръх националния си празник.

"Путин не е получил покана от България за Деня на освобождението от османско иго", пише държавната информационна агенция на Русия ТАСС, като цитира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Не, до този момент в Кремъл не сме получавали каквато и да е покана, адресирана до Путин. Може би още върви по каналите на МВнР или може би изобщо не е изпращана покана", каза Песков по време на брифинг.

На въпрос "как в Кремъл се отнасят към липсата на покана от страна на България", Песков отговори с думите "това е суверенно решение на суверенна България".

"Отнасяме се абсолютно нормално и с уважение, и разбира се, бихме искали нашите български партньори действително да бъдат свободни от всякакво иго и да бъдат суверенни в своите действия и решение, така че по никакъв начин да не вредят на интересите на държавата", заяви Дмитрий Песков.

Новината за "липсващата" покана до руския президент дори беше споделена и през профила на Посолството на Русия в София.

Хвърлената ръкавица от Москва се оказа предизвикана от публикация в един от многобройните български "хибридни" сайтове, в който се появи лъжлива информация, че на честванията на връх Шипка за 138-годишнината от Освобождението е поканен не друг, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Партенката беше подета незабавно от няколко руски електронни медии като Правда.Ру, Комсомольская Правда, включително - в авторитетното издание "Коммерсант".

Про-кремълският сайт "Правда" дори е публикувал "анализ" със заглавието "България отдавна не е независима държава", в което историк от Московския държавен университет разсъждава върху фалшивата новина за Ердоган, като нарича България "подконтролна, абсолютно регулируема, разорена, бедна, нещастна страна, която се управлява от проевропейски подставени лица".

Това е вторият подобен инцидент, след като през миналата седмица външните министерства на Русия и България влязоха в дипломатически скандал заради създаването на анкетна комисия за проверка на съмненията за намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България.

#1 Бай Пешо Танкиста 03.03.2016 в 14:16:05

Типично по руски, ватенките се осират подобаващо. Нещастни уроди, а за българските говеда - порода русофил, просто няма какво да се каже, освен че са анти- българи и фенове на ДПС, БСП и Атака

#2 TheRock 03.03.2016 в 14:21:04

Конспираторче, сега разбираш ли каква антибългарска отрепка си????

#3 Conspirator 03.03.2016 в 14:41:32

Разбирам.След като ми премахнаха коментарът ми под същата статия и останахте да ''браните''ти и Пешо Танкиста България съм спокоен.

#4 Rodrigo Diaz de Vivar 03.03.2016 в 15:03:21

Не разбрах кой "заплете интрига". Явно не е "Кремъл", както е написано в заглавието, а някой който е питал Кремъл. Местните "журналисти" са тиражирали една "новина" относно Ердоан и понеже реакция от РФ няма, никой не обръща внимание на глупости, започват да питат с желанието да разпалят някакъв диалог. И има отговор, който е в реда на нещата. Малко като вица за жабата и хипопотама, в който жабата се канела да пита хипопотама как е, и той като и отговори че е добре, тя да му каже злорадо "Добре си, защото си мазен и дебел". На въпроса обаче хипопотама не отговорил учтиво "Добре съм", а презрително с "Плувай, плувай, лайно зелено".

#5 GETI 03.03.2016 в 16:22:41

ай-ай-ай,ашконсум бе,туркофили! само интриги,а и барабар с „кафето“ заробихте нета. предлагам: Национален празник да стане датата ни към присъединяване в НАТО ! братята американци са готови да умрат за нас! Америка и България са като Великобритания и Америка - два братски народа, навеки свързани културно и исторически, народи милеещи за свобода по света. НАТО!ураааа!бум,бам,иихааа!!

#6 TheRock 03.03.2016 в 16:56:27

Вие ли не разбирате де гиди отрепки нещастни!!!

#7 deowin 03.03.2016 в 17:31:59

>понеже реакция от РФ няма В смисъл, че не си успял да прочетеш тази част от статията, или мислиш, че не се е случило? >Партенката беше подета незабавно от няколко руски електронни медии като Правда.Ру, Комсомольская Правда, >включително - в авторитетното издание "Коммерсант". > >Про-кремълският сайт "Правда" дори е публикувал "анализ" със заглавието "България отдавна не е независима държава", >в което историк от Московския държавен университет разсъждава върху фалшивата новина за Ердоган Или за "реакция на РФ" броиш само и единствено лично обръщение на Путин? Не бих се учудил де, все пак РФ - това е товарищ Путин. Тоест, не е трудно да решиш, че щом Путин не говори, значи РФ не говори, щом Путин размаха пръст, значи РФ размахва пръст, щом Путин пръдне.. Схващаш идеята.

#9 deowin 03.03.2016 в 18:48:05

>и у нас е така Първо, у вас може да е така, но в България не е. Имаме си президент, имаме си министри, те се изказват често и често са в противоречие с премиера. Второ, как е или не е в България няма абсолютно никакво отношение към това как е в Русия. Стига с тоя бой на негри, наистина трябва да си тотален идиот ако все още настояваш да използваш за аргументи, производни на тази банална логическа грешка.

#10 Rodrigo Diaz de Vivar 04.03.2016 в 11:11:43

@deowin ">понеже реакция от РФ няма В смисъл, че не си успял да прочетеш тази част от статията, или мислиш, че не се е случило?" Не, прасе, прочетох я, но ако се задълбочиш малко повече от върха на носа си, коментирам заглавието - "Кремъл заплете интрига..." Та... Правда.Ру, Комсомольская Правда и Коммерсант не са "Кремъл". Заглавието е манипулативно, платено, това имах предвид. Другият вариант е този, който го е написал да е глуповат.

#11 Harry 04.03.2016 в 11:39:13

Проблемът на фалшивите новини е че са напълно възможни. Никак не се съмнявам че някои политици - американофили мислят да канят Ердоган или Давудоглу на Шипка - нима от същото соросоидно котило не предлагаха на Шипка да се построи паметник на падналите османски воини? Това обаче е истина, предлагаха го.

#12 Harry 04.03.2016 в 11:47:49

За това повечето хора се ловят на такива провокации, а провокациите ги пускат точно заговорниците, за да пробват до къде може да стигнат, КАК ЩЕ РЕАГИРА СТАДОТО. Защо да не повярват на новината че се забранява кръщаването - в Европа се води успешна война с християнството, след като забраниха кръстовете в училищата, за носене на кръстче на врата уволняват от работа, забраняват колените базари със свинско и греяно вино, ЗАЩО ДА Е НЕВЕРОЯТНА забраната за кръщаване на бебета?! Ако хората не бяха скочили щяха да го забранят, след време пак ще опитат, и пак, докато хората се уморят и свикнат с тази мисъл - трикът се нарича "прозорец на Овертон" - И ТОГАВА ЩЕ ЗАБРАНЯТ КРЪЩАВАНЕТО НА МАЛКИ ДЕЦА.

#13 TheRock 04.03.2016 в 11:52:42

Ето какво казва Наказателният кодекс на Република България относно това което се извършва от продажни българи в полза на Русия: Чл. 108а. (Нов - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г., доп. - ДВ, бр. 74 от 2015 г.) Който с цел да създаде смут и страх в населението или да заплаши, или да принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на чужда държава или на международна организация да извърши или пропусне нещо в кръга на неговите функции, извърши престъпление по чл. 115, чл. 128, чл. 142, чл. 143, чл. 143а, чл. 216, ал. 1 и 5, чл. 319б - 319г, чл. 326, чл. 330, чл. 333, чл. 334, чл. 337, чл. 339, чл. 340, чл. 341а, чл. 341б, чл. 344, чл. 347, ал. 1, чл. 348, чл. 349, чл. 350, чл. 352, ал. 1, 2 и 3, чл. 354, чл. 356е, чл. 356з, се наказва за тероризъм с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а когато е причинена смърт - с лишаване от свобода от петнадесет до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. ======= И защо Борисов закри комисията за намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България???

#14 Rodrigo Diaz de Vivar 04.03.2016 в 13:57:29

Защото очевидно комисията не може да безспорно да докаже намеса на Русия и/или Турция във вътрешните работи на България. Обърни внимание Тъпучев, не твърдя че няма намеса, а казвам че ще е практически невъзможно да се докаже. Издръжката на една комисия в НС, предвид сериозните възнаграждения, струва много пари и да се създаде една скъпа машинка, която няма да свърши нищо е безмислено. Така че... добре е направил Борисов.

#15 deowin 04.03.2016 в 17:02:30

>Правда.Ру, Комсомольская Правда и Коммерсант не са "Кремъл" Да, както вече споменах, разбирам отлично, че винаги можеш да прибегнеш до доволно баналната защита "само Путин и никой/нищо друго не представлява РФ" - звучи доста рационално предвид режима на управление на Русия, но, може би за твое съжаление, също изважда на дневна светлина авторитарността на този режим. Точно затова се чудех дали ще си позволиш да прибегнеш към него. Позволи си. Сега, предполагам, ще последват стандартните обемисти параграфи с реторика как хем е така, хем не е баш така, черното не е точно черно, войната е мир, робството е свобода и прочие.

#16 Rodrigo Diaz de Vivar 04.03.2016 в 18:49:47

Грешиш. Мисля, че бях достатъчно ясен.

Новините

Най-четените