Станишев обвини ГЕРБ за неродената Голяма коалиция

В ГЕРБ е причината да не се формира голяма коалиция заради решението на Бойко Борисов да създаде дясноцентристко мнозинство. Tова обяви бившият председател на БСП и лидер на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев в интервю за БНР.

"Ако Бойко Борисов беше казал, че най-доброто за България е голяма коалиция и са готови на сериозни разговори... Не да се отиде със 18 свои точки и да се каже на всеки: „Вие приемете ли ги или не ги приемате", а да се отиде на разговори и да се намери златното сечение между политическите, икономически и социални програми на БСП. Тогава беше възможно. БСП не може да участва във властта на всяка цена", заяви той.

Така Станишев се включи в задочния спор между Ангел Найденов и Михаил Миков относно разделението в ръководството на левицата по въпроса за участието на БСП във властта след изборите на 5 октомври.

Причината за невъзможността за формиране на голяма коалиция между най-силната дясна и най-силната лява партия в Народното събрание беше аргументирана от Михаил Миков със слабите резултати на двете формации. Въпреки че БСП участваше в преговорите с ГЕРБ и самият Миков проведе лидерска среща с Бойко Борисов, позицията на червените беше формулирана още в нощта на изборите като "национално отговорна опозиция".

Ангел Найденов, обаче, разкри през седмицата, че ръководството на "Позитано" 20 е неглижирало гласовете на висши функционери, които са настоявали да се продължат преговорите с ГЕРБ, за да не изпадне БСП в положението на "малка, спретната партия, от която нищо не зависи".

Станишев обвини ДПС за разпадането на кабинета Орешарски заради "завоя" към ГЕРБ в началото на 2014 г., като не отговори на въпроса дали е вярно, че след Евроизборите е поискал от коалиционния партньор да бъде назначен за министър-председател на нов кабинет в рамките на 42-то Народно събрание.

"Формулата на правителството стана такава, че по-малкият партньор взема повече власт. БСП не можеше да продължи да се съобразява с това", каза Сергей Станишев.

На питане дали с тези си думи не признава, че ДПС е преяло с власт по време на предходния мандат, Станишев отговори, като заяви, че "по този въпрос имаше ясно отношение в обществото".

#2 pepe 26.11.2014 в 15:30:11

Станишко след като загуби изборите и в Румъния реши отново да ни осветли с присъствието си в политиката на родна земя. Явно европейското грозде се оказа по-кисело, отколкото си го представяше.

#3 Nikkor 26.11.2014 в 21:44:51

Честна дума, този лицемер просто не мога да го понасям повече. То бива низост бива, ама всичко си има граници. За 25 години трябваше да свършим едни неща, дето със скоростта на охлюв да ги правехме, отдавна да са станали.Отвори се златна възможност това да започне.Голяма коалиция трябваше да има не защото така са направили в Германия, а защото такава е ситуацията след изборите в България. Само че тя не се случи поради този празен човек на снимката и съратниците му.Сигурно Тиквеният Тиквеник също има своята част от вината. Само че да си загубил не знам колко избора подред и на последните да си фактически трети, не втори и да настояваш да се намерела някаква "златна среда на програмата на БСП" си е нарочно проваляне на възможността за Голяма Коалиция.След което по стар навик излизаш и обвиняваш другата страна за провала. Този празен човек е абсолютно невъзможен.Вместо да хвърлят всички усилия за да го уредят на служба в ЕП, съратниците му просто трябваше да го пенсионират тихо и кротко.Те не знаят как да го направят.В цялата им история всеки лидер е несменяем до смъртта си, след което е или оплют, или мумифициран.Мандатност? Отчетност? Живот извън властта? Неееее, ние сме мнооо важни и способни и светът без нас не мое.

Новините

Най-четените