Калфин: Изпълних решение

Изпълних решение на Националния съвет на АБВ. Така социалният министър в оставка Ивайло Калфин обясни своя ход пред БНТ. Според него лявата партия в последно време е имала труден диалог с коалиционните си партньори, което й пречило да реализира обещанията, дадени на избирателите.

"Нарушени бяха принципите на комуникацията, особено в парламента - в последния момент се появяваха законопроекти. Изборният кодекс беше типичен пример - гласуван на второ четене в комисии, преди да влезе в зала започваме отново да го разглеждаме", коментира той.

В правителството обаче Калфин се чувствал комфортно. Той напуска, доволен от свършеното и се надява, че ще се намерят политици, които да продължат в тази насока.

"В АБВ не един път са посочвани сектори като отбраната, сигурността, външната, икономическата, енергийната политика... като сектори, в които има очаквания да има доста по-различно развитие. Аз работех комфортно в правителството, имах подкрепата на премиера, работех в един тежък сектор, приеха се много важни решения", допълни Ивайло Калфин.

Според него АБВ ще подкрепя добрите и национално отговорни решения, макар и като опозиция, а предсрочните избори не са добър вариант.

Калфин изтъкна, че партията все още не е обсъждала президентските избори, където именно неговото име се спряга за кандидат. За БСП той коментира, че е възможно да има сътрудничество, но това тепърва предстои да се изясни.

Калфин разсея тезите, че излизането на АБВ от коалицията е свързано с енергетиката и започналите проучвания на нефт и газ в Черно море: "България трябва максимално да проучи и използва собствените ресурси, които се намират в черноморския шелф".

Новините

Най-четените