Прокуратурата няма да разследва Атанас Семов

Новият конституционен съдия Атанас Семов няма да бъде разследван повторно по казуса с магистърската програма по "Право на ЕС" в Софийския университет. Решението беше обявено от Апелативната прокуратура-София, която се самосезира малко преди клетвата на Семов в КС.

Прокуратурата реши да преразгледа стар сигнал срещу него, който беше подаден още през 2013 г. В него се твърди, че университетът е бил използван за развиване на частна стопанска дейност, безстопанственост и сключване на неизгодна сделка във връзка с магистърската програма.

Един от ръководителите на програмата "Право на ЕС" беше Атанас Семов. Вторият ръководител е Благой Видин, който е председател на сдружение "Център за продължаващо обучение към ЮФ", като в него влизат още преподаватели от факултета като Димитър Токушев, Тенчо Колев и др.

От прокуратурата са установили, че създаването на Центъра е направено в синхрон с правилника на Софийския университет, като негови ленове са ръководителите на катедри на Юридическия факултет и представител на деканското ръководство през 2004 г.

Две години по-късно е подписан договор за сътрудничество между СУ и Университета Страсбург - 3 "Робер Шуман" и Университета Нанси - 2, на база на който започва програма за следдипломна квалификация по европейско право.

През 2007 г. е създадена и магистърската програма "Право на ЕС", като СУ подписва договор за сътрудничество с Центъра. Три години по-късно този договор е преподписан - СУ поема отговорността за организирането и провеждането на магистърската програма, заедно с преподаватели от Нанси, а на Центъра са оставени само помощни и организационни дейности, без да се предвижда осъществяването на образователни функции.

Втората проверка на прокуратурата е установила, че няма нарушения в уведомяването на Националната агенция за оценяване и акредитация за създаването на нова магистърска програма. Няма нарушения и в типа на дипломите, които са издавани от Софийския университет.

"Установено е също така и че ЦПОЮФСУ не е осъществявал каквато и да било образователна функция, с което да са нарушени разпоредбите на Закона за висшето образование. Счетоводството на СУ и Центъра се води отделно, като с анекси към основния договор, ежегодно са уточнявани финансовите параметри /свързани с броя на студентите и таксите за обучение, с посещението на чуждестранни преподаватели като лектори и др./ Няма данни за нарушения и на Закона за счетоводството, както и такива, които да подкрепят твърденията, че сумите от събираните такси за обучение по програмата са в полза на ЦПОЮФСУ", се казва в съобщението на Прокуратурата.

В него обаче се добавя следната забележка: "Независимо от липсата на основания за образуване на досъдебно производство и от факта,че СУ"Св.Климент Охридски"е юридическо лице с академична автономия, АП-София е отбелязала, че ръководството на Софийския университет следва да прецени доколко целесъобразно е да продължава съвместната дейност между СУ и ЦПОЮФСУ при осъществяване на обучението по международната магистърска програма "Право на ЕС".

Новините

Най-четените