Сблъсък между Цацаров и Захариева заради ареста на кметицата на "Младост"

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска обяснения заради критиките на вицепремиера Екатерина Захариева по повод ареста на кметицата на район "Младост" във вторник.

Захариева коментира, че при 5-часовото показно задържане на Десислава Иванчева в центъра на София са "прекрачени границите" от страна на прокуратурата, Комисията за борба с корупцията и МВР. Тя поиска и да се направи анализ на поведението на службите и напомни, че всеки се ползва с презумпция за невинност, докато вината му не бъде доказана в съда.

Коментарът на вицепремиера обаче се сблъска с критика от страна на главния прокурор. Цацаров поиска да се изясни дали позицията на Екатерина Захариева отразява позицията на целия Министерски съвет.

"Смущаващото в случая е, че думите - а точните думи бяха „прехвърлиха се границите" - са изречени не от кой да е, а от вицепремиера, отговорен за съдебната реформа, и не къде да е, а на официален брифинг в Министерския съвет, непосредствено след приключване на редовното заседание на правителството. Въпросът е какво послание, какъв сигнал излъчват тези думи към Специализираната прокуратура и особено към новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията, при положение, че в случая става дума за първото им общо разследване за тежко корупционно престъпление", казва Сотир Цацаров в интервю за Агенция "Фокус".

По думите му - "ако посланието е, че има граница, която не трябва да преминаваме, очевидно има пълно разминаване между официалните декларации за борба с корупцията и действителните очаквания, които изпълнителната власт има".

Цацаров, който в момента се намира на посещение в Рим, отхвърля и исканията на Захариева за анализ на действията при задържането на Иванчева.

Няма как обаче тя или който и да е друг представител на изпълнителната власт да има участие в анализа на доказателствата по това дело, което по закон е правомощие само на наблюдаващите прокурори и на разследващите органи. Иначе досега на анализи, планове и пътни карти сме се нагледали достатъчно. Отдавна вече е време за действие", казва още той в интервюто си.

Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев обясни държането на Десислава Иванчева с часове на кръстовището пред Спортното министерство с това, че заради изскванията на НПК следователите са описвали всички намерени пари - банкнота по банкнота пред очите на задържаната. Иванчева е държана с белезници през цялото време, за да може в късните часове на деня да й бъде направена проба за маркировката от белязаните банкноти.

До този момент премиерът Бойко Борисов не е коментирал публично нито обвинението срещу Иванчева, нито действията на службите при ареста й.

Районната кметица на "Младост" е обвинена за вземане на подкуп в особено големи размери. Ако престъплението бъде доказано в съда, тя може да бъде наказана с между 10 и 30 г. лишаване от свобода. Заедно с нея са обвинени още двама души.

#1 rare case 19.04.2018 в 11:16:33

НПК изисква ли, задържаният да е на най-оживеното място, да бъде унижен по този начин, а не напр. в патрулната кола? Прокуратурата зачита ли човешкото достойнство или не? Или мотивира общественото мнение? Беше грозно и Захариева, като европейски политик, го е усетила и реагирала! Цацаров да не се прави, че не разбира, защото по неговата логика няма човешки и етични граници. "Добрите" не постъпват така, г-н Цацаров.

#2 pixie 19.04.2018 в 11:47:22

Цацаров изглежда достатъчно дебелокож. А иначе някакъв чичко, борец против корупцията, обяснил надълго и широко по телевизията, че арестът бил извършен по всички правила, така че 5 часа показност и снимане от всички гледни точки само са се сторили на министърката (и не само) "прекрачване на границите".

#3 TheRock 19.04.2018 в 14:00:33

А кой е даващия подкупа и защо аpеста не е напpавен в момента на вземане на подкупа???

#4 TheRock 19.04.2018 в 14:03:21

Така задъpжат в Pусия! Нали помните че идва една Чайка да ги учи! ==== В Москве был арестован губернатор Кировской области Никита Белых. Он пытался получить крупную взятку. https://dni.ru/society/2016/6/24/340338.html

#5 TheRock 19.04.2018 в 14:09:57

„Руският Илон Мъск“ починал след мъчения и изнасилване в ареста Инженер Валерий Пшенични работел над подводница без аналог http://clubz.bg/66768-„ruskiqt_ilon_mysk“_pochinal_sled_mycheniq_i_iznasilvane_v_aresta ......... https://lenta.ru/news/2018/04/17/fsinmask/

#6 daysydogy 19.04.2018 в 14:46:12

Носорозите и хипопотамите са по-дебелокжи, ама май са и по-умни... Дава ли си сметка глаДният прокурор с какви очи българският вицепремиер и външен министър ще застане пред европейските си колеги, когато България председателства Европейския съюз!?!?

#7 Виктория Пенелопова 07 19.04.2018 в 19:18:46

Да унижаваш човек публично, преди да си предявил обвинение е все едно да си го осъдил предварително. Ненужни, но умишлено показни действия, които вместо да мотивират хората да се борят с корупцията, ги накараха да мислят, че всичко е само постановка. Твърде много показност, твърде много театър. Жалко!

Новините

Най-четените