Парламентът прие електронното гласуване

Народното събрание одобри въвеждането на електронно гласуване, за което се проведе и референдум, иницииран от президента Росен Плевнелиев. Е-вотът бе подкрепен от 136 депутати срещу 56 гласували „против", от БСП, Атака и Патриотичният фронт.

Проектът предвижда всеки притежател на средство за електронна идентификация да може да гласува дистанционно, използвайки интернет или друга мрежа. Това означава, че избирателят може да упражни правото си на глас без значение къде се намира, а не да избирателни секции.

ДПС първоначално гласуваха срещу е-вота, но при прегласуването преобърнаха своята позиция. Четик Казак обаче поиска да се въведат гаранции за честността на гласуването по интернет.

Темата за сигурността на е-вота бе основното възражение на БСП. Лидерът на социалистите Михаил Миков припомни, че Ирландия и Холандия са въвели електронното дистанционно гласуване, а след това са го отменили.

„Едни си правят сметка как могат да манипулират електронното гласуване в своя полза. Други си правят сметка, че българите в Америка много ги обичат и ще гласуват за тях. Трети си правят сметка с корпоративен вот да си докарат гласове, възползвайки се от възможностите на електронното гласуване. Това е истината и всичко друго са празни приказки", коментира Красимир Каракачанов, според когото е-вотът е „популизъм".

До края на април ще са готови предложенията за промени в Изборния кодекс. Въвеждането на електронен вот обаче може да се въведе след години, а не за следващите избори, тъй като това ще зависи от разработването на софтуера.

 

Очаквайте подробности

#1 sizif 21.01.2016 в 12:57:27

честито Скоро ще гласуват вместо вас, после ще ядат вместо вас. Интересно ще е кога ще почнат да дишат вместо вас. И това заради един мързел и простотия. Ехоо...гласуването не е ли отговорност

#2 pixie 21.01.2016 в 13:03:51

Че те не ядат ли и сега вместо голяма част от населението? Споко, то докато влезе в сила и започне да се прилага, може да се смени правителството и някой друг акъл да им дойде и да го отменят.

#5 Оби Уан 21.01.2016 в 15:13:40

Аз съм много против онлайн гласуването - ще е от полза за търговците на гласове! Представям си образно картинката - "еди-коя-си" махала, тартора е седнал на лаптоп и дълга опашка от "гласоподаватели", които му дават персоналния си код (идентификационен номер или там каквото и да е), взимат си 20-те (или друга сума) лева и той "цъка" съответния вот.... Моля някой да ми каже как може да се предотврати подобен сценарий?!

#6 deowin 21.01.2016 в 19:41:24

>Моля някой да ми каже как може да се предотврати подобен сценарий?! Изобщо осъзнаваш ли, че тази ти загриженост звучи абсолютно аналогично на това, за което Илия говореше: >защото при тази "голяма скорост от 45 км/ч пътниците ще се задушават" Не виждам никаква разлика между двете.

#7 Dox 21.01.2016 в 22:38:04

Илия Попов, Прав сте господине - един ден нещата ще си дойдат на мястото. Не знам, обаче, дали сте осъзнал, че когато нещата наистина "си дайдат на мястото", тогава просто няма да има смисъл от гласуване. А Свинския, понеже за пореден път няма никаква идея по въпроса, за това и за пореден път се е оставил с желание да го завладее илюзията за смислеността на думите. За това и спряга словосъчетания, като: равно, по-голямо или равно, по-малко или равно, по-голямо или по-малко от равното, равно на неравното и ...... Свински, моля те, ако съм пропуснал някоя комбинация /пермутация/, добави я, моля те, защото не ми се занимава нещо .... . Предварително благодаря!

#8 boris 21.01.2016 в 22:48:20

Хубаво е да има ЕГ, ама трябваше да се приеме с решение на МС. Въпросът е чисто адмистративно-технически и не е достоен дори за дебати в парламента, камо ли за референдум. Все едно да питат народа дали бюлетините да са шарени като едно време.. Пълна пушилка.

#9 pixie 21.01.2016 в 22:48:39

Взех да се тревожа. Щом Цв. Цветанов е такъв ревностен привърженик на идеята от трибуната на НС, значи не е добре за нас. Не е на добре. Май по-добре да не гласуваме. И без това от всякъде ни се втълпява, че герб нямали алтернатива.

#10 deowin 21.01.2016 в 23:11:35

Dox, напълно съгласен съм, че е възможно, въпреки над 30-годишния ми опит в областта на компютърните технологии, вероятно най-доброто възможно формално образование в ИТ сферата и 15-годишния ми професионален опит, да нямам никаква идея по въпроса за електронното гласуване и всякакви детайли около сигурността му. Не е, обаче, особено вероятно. Определено не е сигурно. Ти звучиш сигурен. Напълно сигурен. Замислял ли се защо си толкова сигурен за неща, за които нямаш никакви обективни причини да бъдеш сигурен?

#11 conscience 22.01.2016 в 09:10:08

Моето мнение е, че електронното гласуване е като електронното пазаруване - може да те излъжат, да ти откраднат парите и да ти пратят грешна стока, но е удобно и затова се прави, поне да се възползваме докато е евтин интернетът.

Новините

Най-четените