САЩ: Защо няма осъдени за корупция в България?

Липсата на резултати в борбата с корупцията показва наличието на тревожни тенденции в България. Това обяви Родерик Мур, временно управляващ посолството на САЩ в София.

"Преди 15 години, когато отново работех в България, задавах на хората един много прост въпрос: Можете ли да ми кажете колко висши държавни чиновници са били осъдени за корупция? Когато задавах този въпрос навремето, чувах нервен смях и отговор "Не". През последните няколко седмици отново задавам този въпрос и отговорът е същият", коментира Мур в интервю за "Нова телевизия".

"Ако това е вярно, значи съществува един много голям проблем. Това подрива способността на вашата страна да се справя с корупцията. Всяка година в САЩ има над 1000 дела за корупция на всички нива на управлението", каза още американският дипломат, който наблюдава България от 1989 г. насам.

Родерик Мур беше заместник на Джеймс Пардю по време на мандата му като посланик на САЩ в България между 2002 и 2005 г. (съвпадащ с управлението на кабинета "Сакскобургготски", в който днешният министър-председател Бойко Борисов беше главен секретар на МВР).

Пардю беше един от най-острите критици на корупционните практики по върховете на властта, нереформираната съдебна система, както и на липсата на ефективност на прокуратурата и МВР за разкриването на извършителите на серията от показни разстрели на фигури от престъпния свят.

"Корупцията е много важен въпрос, който има отношение към много теми от нашето общо сътрудничество. За жалост научавам от преобладаващото мнение, че българските граждани смятат, че корупцията се шири в тази страна на всички нива. Сред българските граждани има усещането, че съществува една класа от политически свързани хора, които на практика са над закона", каза още Родерик Мур.

Той заяви, че е изненадан от "истерията" около разполагането на военна техника на САЩ в България.

"България и САЩ са съюзници, и двете страни имат ангажимент да се защитават взаимно и да защитават останалите си съюзници. Напълно разбираемо е защо провеждат съвместни военни операции и учения. Освен това България е суверенна държава и сама решава за разполагането на чужда военна техника на нейна територия. Това не се случва без съгласието на властите", заяви Мур.

#1 TheRock 26.08.2015 в 13:08:49

Много гадни тия американци ей!!!

#2 VanceBrosslin 26.08.2015 в 14:21:08

Много обичат да се бъркат там, където не им е работа. Ами мили господа Американци, същият въпрос може да бъде отправен и към Вас, дето завлякохте целия свят с финансовите си скандали. Първо си оправете Вашата кочина, Ние ще си оправим нашата и аз специално не се интересувам от мнението Ви, мърши алчни!

#3 TheRock 26.08.2015 в 15:42:14

"Ако това е вярно, значи съществува един много голям проблем. Това подрива способността на вашата страна да се справя с корупцията. Всяка година в САЩ има над 1000 дела за корупция на всички нива на управлението", каза още американският дипломат, който наблюдава България от 1989 г. насам. ==== Отговаря човека!!! Над 1 000 дела за корупция!!! Наистина са гадни тия американци!!!

#4 GETI 26.08.2015 в 15:51:33

ейй,много нагли са т‘ва краварите,и ни се подиграват когато поставеният от тях Костов им даде всичко на безценица,не питаха „защо няма осъдени“ по същата логика ша фанат да питат,защо сте най-бедни,след като всеки знае ЗАЩО. и България и САЩ НЕ са съюзници,никой не ни е питал за съюзничество съюзници са антибългаротурското ни правителство и САЩ

#5 partci 26.08.2015 в 16:26:16

Много ми е интересно, според тези, които скачат като ужилени на тези думи, да не би човекът да е излъгал нещо? Да не би това да не е проблем, вадещ очите ни ежедневно? Ама трябва да си заработим надниците с гнусни постчета, нали? Независимо от това кой ги поръчва и плаща - важното е, че сме дали дупе.

#6 VanceBrosslin 26.08.2015 в 16:40:34

He who live in a glass house shouldn't throw stones.

#7 Rowan 26.08.2015 в 17:28:40

Значи другари, след падането в кереча на Турски поток, твърде вероятно е излизането на дневен ред на Южен поток.С което, разбира се, медийният комфорт на Другаря Борисов требе да се поразклати, щото да не си помисли там нещо за разни тръби. Изказването е напомняне, пък ако не се светне, ще му се спретне „Орлов мост – 2“. Нищо ново под слънцето - първо намекват, после спретват протести, ако не помогнат идва някой сенатор и ако тогава не стане - Ф-16...

#8 Dox 26.08.2015 в 18:58:18

Точно така. Абсеуютно верно, Роуане. Което, за съжаление иде да покаже и друго. Юначагите от САЩ и Русия явно още не са се разбрали за БГ. ЕС вече няма какво да го броим. В началото на 90-те се бяха разбрали на базата на т.нар. "Московски консенсус" - ще рече - братята хамериканци нямат нищо против от руско капиталово присъствие на тази територия, а в замяна братята руснаци пък нямаха нищо против от хамериканско политическо /оказа се и военно/ присъствие тук. Известно време консенсуса се спазваше. След това консенсуса отиде май на майната си и така до днес. Но и преди и след консенсуса - нас никви ни нема.

#10 pixie 26.08.2015 в 21:18:56

Първо списък на осъдените за корупция в УСА. Ама да не е като във вица, за студента по английска литература на държавен изпит, дето бил толкова добър, че професорите решили да се изгаврят с него на финала и да го закопаят. Накарали го да изброи, като е толкова умен, десет имена на съвременни английски поети. Той най-хладнокръвно изброил целия Манчестър Юнайтед. Така че нотариално заверен списък с всички осъдени за корупция, first thing in the morning, по щати в азбучен ред, ако може.

#11 pixie 26.08.2015 в 21:23:46

Real names of real people in pictures. За да можем да последваме светлия пример на големия брат. По стара бг традиция.

#12 Люба6а 27.08.2015 в 00:42:12

Чифутската наглост няма мярка...те усраха целият свят,взели да ровят за семки в Чалгарийската говняна кочина

#14 TheRock 27.08.2015 в 14:47:20

Само лицемери могат да се засягат от този въпрос!!! Наистина, защо няма осъдени за корупция в България??

#15 Шамито 27.08.2015 в 17:11:30

Отговорът е прост.Корупцията е по американски образец.Корупцията е практика при която плащаш и получаваш.Противници са тези които не са получили своето.И умело се крият зад нарушени обществени интереси.Мамини душици.Борба за хляба.Затова е неизкоренима даже и в Щатите които обичат да ни поучават.

Новините

Най-четените