Министерство на отбраната прекрати спорна обществена поръчка

Военният министър Стефан Янев прекрати спорна обществена поръчка за покупка на компютри за 2,2 млн. лв., съобщава „Сега".

Мотивите за прекратяване на процедурата са свързани с критериите за възлагане на обществената поръчка и техническите спецификации, с които не се защитава в пълен обем интересът на Министерството на отбраната. В обявената обществена поръчка не са прецизни също размерът и условията за задържане и освобождаване на гаранцията за изпълнение от гледна точка на разпоредбите на чл. 69, т. 7 от ППЗОП.Необходимо е да се промени критерият за възлагане, а именно от критерий за възлагане „най-ниска цена" в критерий за възлагане „оптимално съотношение качество/цена", като се оценява въз основа на цената и на показатели, включващи качествени и други аспекти на стоките. Следва да се прецизират и изискванията относно гаранцията за изпълнение, обясниха от МО.

В обявения преди дни търг става въпрос за доставката на 1756 компютъра. От тях 1356 са настолни, а 400 - преносими. Това означава, че средната цена на една конфигурация излиза малко над 1250 лв., въпреки че в момента на половин цена се продават компютри с доста по-добри параметри от заложените. Например изискванията към доставчиците са работната честота да не е по-малка 2 GHZ, а в момента основно се предлагат конфигурации с над 3 GHZ.

Изискването за RAM памет от 4 GB e минимумът в момента на пазара. На цената от 1250 лв. може да се вземе компютър с оперативна памет от 8 GB памет. Изисква се предварително да бъде инсталиран и Windows, който трябва да бъде актуален към момента на доставката.

Другото притеснително в поръчката е, че в тръжната документация е предвидено машините да се доставят чак до 2019 г. Това означава, че ако с избраната фирма се договорят едни параметри на компютърните конфигурации, то те след 3 години ще са стари и на доста по-ниска цена. През тази и следващата година е предвидено да се купят по 554 настолни компютъра и по 160 лаптопа. През 2019 г. те ще са съответно 248 и 80 бр.

#2 niemen 11.03.2017 в 13:08:48

Тази поръчка е очевадна далавера. Тези компютри, дори и да допуснем( аз не допускам)сега да струват по 1250 лева, след две години ще струват по 500. А и защо са им на шапкарите 1 800 компютри? Освен да цъкат Фейса и да теглят порно, не виждам друго приложение. Един познат, който преди промените работеше в търговска организация, която снабдяваше силовите ведомства с компютърна техника, ми е разправял страхотии. Тогава с планови средства се купували хиляди бройки. Пре една ревизия в някакви складове на овенните някъде през 1999, намерили 215 конфигурации, както си били в кашоните, неотваряни. След повече от 10 години!

Новините

Най-четените