ДПС изгони двама депутати, избрани с преференция

ДПС изключи двама депутати от парламентарната си група - това са избраните с преференции Гюнай Хюсмен и Муса Палев. Решението е на Централното оперативно бюро на партията, а причината - нежеланието на двамата да се откажат от мястото в парламента, макар в последния месец с тях да са водени разговори.

Двамата обясниха, че няма да гласуват за ГЕРБ, тъй като гласовете им биха оформили точно 121 гласа за властта, ако Патриотичният фронт я напусне и независимата Анна Баракова гласува в подкрепа на управляващите. Красимир Велчев от ГЕРБ коментира, че партията му няма общо с изгонването на Хюсмен и Палев.

ДПС се яви под №18 на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, като и при нейните резултати се получи така, че кандидатите под №18 стигнаха до челни позиции в партийните листи. Затова ДПС призова избирателите си да не използват преференциите и се обяви срещу възможността за пренареждане на листите.

Част от избраните „любимци" на ДПС се отказаха от депутатския мандат. Сред тях бе № 18 Алеко Атанасов от Варна, чието избиране се оценени като "техническа грешка" в щаба на партията. Той изпревари дългогодишния областен председател на партията Ерджан Ебатин от избираемото второ място, но после се отказа.

Гюнай Хюсмен и Муса Палев обаче са отишли в Народното събрание, с което нарушили „политическия ангажимент и джентълменско споразумение за неползване на преференциалния вот". Така те остават независими депутати - и стават общо трима в парламента, заедно с избраната също преференция Анна Баракова от ББЦ.

„Не мисля, че съм направил нещо против партията", коментира лаконично Палев пред радио Фокус-Благоевград. Хюсмен е освободен и като общински председател на ДПС-Исперих.

„На две изрични срещи преди изборите и двамата господа, които бяха изключени от парламентарната група, поеха ангажимент, както и всички други в листите на ДПС, целенасочена кампания за преференциално гласуване да не се организира в тяхна подкрепа", обясни на пресконференция депутатът Тунджер Кърждалиев.

"Смятаме този проблем не толкова за партиен, не толкова за системен политически, колкото за неетично и некоректно отношение на двамата изключени господа", обясни депутатът пред журналисти.

#1 dedo adji 28.11.2014 в 13:29:38

Аферим, ефендилер, с тия панаири показвате, че не сте никакви турци а потомци на потурчени българи. Баш турчинът Ердоган такива щеше направо да ги скъси с една глава. А, че грамотността на икзбирателите ви е колкото на тия на БКПто и дудука е ясно отдавна.

Новините

Най-четените