Плевнелиев се отказа от изборите по лични причини

Президентът Росен Плевнелиев отказа да бъде кандидат за втори мандат на предстоящите през октомври избори. В специално изявление държавният глава посочи лични причини за своето решение. "Не очаквайте от мен да правя нова политическа партия или да участвам в някоя от тях", допълни Плевнелиев.

Той остава в политика, но ще действа надпартийно и ще работи за „българите, където и да са те или аз по света".

Ден по-рано ДСБ предложи консултации на ГЕРБ за издигате на Плевнелиев за втори мандат като ясен гарант на евроатлантическата ориентация на страната. Управляващата партия обаче все още не е взела решение кого да номинира, като се очаква това да стане ясно през следващия месец. Плевнелиев е съобщил своето решение на премиера Бойко Борисов.

Държавният глава даде пресконференция, за да сложи край на спекулациите за бъдещето му на „Донкуков 2".

„Не съм съгласен смислени реформи в държавата като съдебната реформа и Антикорупционния закон да отстъпят място на тънки политически сметки за предстоящите избори. Не мога да приема антидемократични действия да търсят политическа легитимация чрез удобното обяснение, че вече сме в кампания за президентските избори", коментира Плевнелиев.

"Хората си мислят, че в политиката принципни позиции няма и че всичко е театър, пропаганда и задкулисни уговорки. Моят опит е друг", изтъкна той.

Той си постави висока оценка за свършеното до момента на фона на рекорден брой кризи, след което призова политиците да извършат съдебната реформа, да приемат антикорупционното законодателство и да не изпускат посоката на европейско развитие на България.

„Ще продължа да работя за повече Европа в България и повече България в Европа. Ще бъда на страната на гражданите и демокрацията със силен глас и посветеност за европейското развитие на България. Тепърва има много с какво да допринеса за модерна и демократична България в мирна, силна и обединена Европа", изтъкна Росен Плевнелиев и обеща да работи на пълни обороти до последния ден от мандата.

#2 TheRock 20.05.2016 в 19:28:21

Ми да се поупражняваме малко по темата “критично и обективно мислене” Открийте разликите, един вид Радан Кънев и ДСБ имаха и имат ясно заявена позиция по ключови теми, с която позиция участваха в управлението. Боко ги подхлъзна, те напуснаха управлението и сега го критикуват. Открито и ясно. Боко и ГЕРБ като цяло изпързаляха ДСБ, унижиха министъра Христо Иванов, не са започнали нито една от обещаните реформи, приемат ударно мракобесни поправки в законодателството, търгуват с парламентарна подкрепа, използват “плаващи мнозинства”, харчат като за последно пари на заем, Пеевски не е пипнат, Мавродиев е шеф на КФН, Иван Искров не го пипнаха, КТБ си е официално обрана, но преследвани и виновни няма, в отговор на критиките от ГЕРБ не са дали нито един аргумент по съществоа, а вместо това се говори за 3 милиарда събрани пари от контрабанда (ебати ташака), н’ам колко си положен асфалт и атакуват не тезите на критиците, а самите критици. Че и колко очернящи медийни кампании спретнаха! Критично и обективно мислене от’секъде!

#3 VK 20.05.2016 в 22:58:01

Тхе рок "Ми да се поупражняваме малко ...." ------ Е , упражни се малко, и кво? Поне аз (явно заблудена овца) не мислех, че си тролче_радиоуправляемо, но .... Аре, за едно от твърденията си, ми дай доказателство, че не са малоумни идеи ! За кво си подаде оставката Хр.Иванов ??? Щото не му се върза партийната квота ли? Щото "Големата реформа" беше кой ще има един глас повече ли? Щото партийните квото правят независима съдебната валст ли???? Баце, уморих се....неам нерви да обяснявам на всчиките платени агитатори(тролове) колко им издишат тезите!

Новините

Най-четените