България няма пари за реформи

България няма пари да финансира реформите, обяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев по време на годишната среща на бизнеса с правителствот. По думите му се харчи малко за стратегически нужди и страната няма средства да финансира стратегически проекти, които не са европейски и няма средства да финансира стратегическа инфраструктура, която не е европейски коридор.

„Без публични финанси, без възможности на държавата да инвестира, не може да се преодолее и големият проблем с неравенствата в обществото", каза Кънев.

Кънев определи като системни проблеми в България корупцията и лошата администрация, а трайният провал на върховенството на закона отблъсква сериозните инвеститори.  „Няма по-голям фактор за корупция в едно общество от партизираната администрация, трябва да се реши проблемът с рекетьорския характер на администрацията".

Кънев изтъкна като приоритет реформата в съдебната система. „Трябва да се спре с политическо-корупционния натиск върху съда. Трябва да се реши и проблемът с натовареността на съдиите. Без тази реформа другите реформи се обезсмислят", каза още той.

„Ако не се заемем с реформите, настоящето положение ще продължи достатъчно дълго, вотът на избирателите ще се оскъпи, властта ще трябва повече да рекетира бизнеса и ще продължим да копаем дъното, посочи Радан Кънев.

Той призова българските политици да играят „кооперативна игра за реформи", защото ако това се случи, могат а изведат големи дивиденти. Той призова още политиците да спрат да се конкурират на терена на популизма по отношение на съдебната, административната и пенсионната реформа.

Новините

Най-четените