Питър Динклидж на 50: Отвъд Тирион и разбитите стереотипи

Познавате го като Тирион Ланистър - един от най-запомнящите се персонажи в хитовата продукция на HBO Game of Thrones, в която колоритните герои с лопата да ги ринеш. През годините обаче неколкократно се потвърди шегата, че да запомниш имената им е трудно. Не и с Тирион. Неговото име е добре известно и то не само заради ръста му.

Питър Динклидж е актьорът, който направи така, че с умелото пресъздаване на своя хитър, някои биха казали дори мъдър, персонаж, в един момент накара света да гледа отвъд факта, че е висок едва 132 см.

Макар това да е важен елемент от историята на Тирион, повлиял на мисленето и поведението му, както и на отношението на другите към него, в един момент от сериала то отива на заден план за сметка на важната роля, която най-младият от наследниците на Тивин Ланистър си е извоювал с талантите си.

Също като самия Динклидж. Актьорът вече е на 50 - една чудесна възраст, на която най-накрая, благодарение на успеха на сериала, може да се наслади на спокоен актьорски живот - нещо, което не винаги е имал.

През годините Динклидж неколкратно е отказвал роли, в които е трябвало да играе неща като елфи на Дядо Коледа или леприкони, както и всичко друго, което може да бъде възприето като унизително. Сам признава, че по това време е бил по-арогантен и отбранителен, най-вече заради ръста си.

"Очаквах развлекателният бизнес да вижда в мен само ръста ми и нищо друго, поради което исках да се държа сякаш ръстът ми не определя кой съм и да играя роли, които нямат нищо общо с него", коментира актьорът в интервю за Playboy през 2017 г.

Сам обаче осъзнава, че по този начин е ограничил себе си и кариерата си. Дава пример с Тирион - роля, която е получил именно заради ръста си. Нужни са му обаче много години, за да се примири с тази ситуация. Благодарение на ролите си в малки, независими филми, съумява да намери позитивно приложение на специфичния си ръст вместо да се чувства експлоатиран от него.

Това безспорно му помага - след Тирион получава роли и в други големи продукции като вече не ръстът му е водещият фактор, а талантът, подплътен с няколко златни статуетки. Същевременно, без значение дали го признава или не, той вероятно проправи път към развлекателната индустрия за много други хора, измествайки акцента не върху физическите характеристики, а артистичните качества.

Радваме се, вероятно вие също, че Динклидж ни съпровождаше в приключението Game of Thrones както при възходите, така и при паденията му. Но той не е просто Тирион и има още какво да ни предложи.

В галерията можете да научите повече за него, историята му и следващите му проекти.

Новините

Най-четените