Сблъсъкът на бурките и бикините в Рио

Това са снимките от Олимпиадата в Рио, за които всички говорят.

Те не просто променят изградените представи за плажен волейбол, но и демонстрират културното многообразие на олимпийските игри.

Става въпрос за египетските състезателки по плажен волейбол, чието облекло контрастира с това на техните противнички и с всички традиции в този спорт.

Доа Елгобаши е волейболистката, играеща на плажа с дълъг панталон, дълги ръкави и хиджаб.

Нейната партньорка Нада Меауад не получава толкова голямо внимание, тъй като не носи хиджаб, но тя също е с клин и дълги ръкави.

Международната волейболна федерация има утвърдени стандарти за облеклото на състезателите, но след Олимпиадата в Лондон през 2012 г. изискванията се променят и вече са позволени дълги ръкави и клинове с цел културното отваряне на играта.

Тогава беше взето решението, че спортът трябва да привлича и хора от други култури, за които оскъдното облекло е неприемливо.

Промяната постигна целта да накара повече хора да играят волейбол. Докато в квалификационния процес за Лондон 2012 участваха 143 държави, за Рио в него се включиха 169 страни.

Конкретно за Египет това е първо участие в плажния волейбол на олимпийски игри. А самата Елгобаши е много позитивно настроена.

"Нося хиджаб вече 10 години. Не ми пречи да правя нещата, които обичам, а плажният волейбол е едно от тях", обяснява тя. "Горда съм, че развях египетския флаг пред толкова много нации".

Египетският дует Елгобаши - Меауад е аутсайдер в група D на турнира по плажен волейбол и вече има две загуби от Германия и Италия без да е спечелил гейм. Последният мач на египтянките е утре срещу Канада.

#1 boris 10.08.2016 в 15:12:43

Повечето спортове си имат ясни правила за екипировката.

#2 vanko 10.08.2016 в 15:54:55

Ако играя волейбол (обожавам!), увит по този начин, ще колабирам след около 20 минути. 100% позьорщина!

#3 TheRock 10.08.2016 в 17:49:56

Да играят! Нормалните хора само могат да се веселят гледайки тези спортисти!

#4 Vinnie Jones 11.08.2016 в 11:27:37

Регламента за облеклото е променен, този отбор няма спечелен гейм, но пък са там за да могат да си развеят пелените. А иначе, така активните феминистки, сега мълчат. Между другото, в дисциплината - 10 метра с въздушен пиистолет, имаше участничка от Египет, която се представи добре и беше облечена, като цивилизован човек.

Новините

Най-четените