Бойкот на Гран при на Русия?

Задълбочаването на кризата в Украйна и предстоящите нови санкции срещу Русия може да вземат свидна жертва за Бърни Екълстоун и Формула 1 - първата в историята Гран при на Русия, която трябва да се проведе в Сочи.

След руската агресия в Украйна и свалянето на полет МН17 Бърни беше уверен, че състезанието, което е насрочено за 12 октомври, ще мине по план.

Мнението на Екълстоун не се промени и след първите санкции срещу режима на Владимир Путин, като Бърни дори похвали руския президент като обясни, че той е „супер, на него може да се разчита и с него се работи лесно."

Сега обаче, с оглед на предстоящите санкции, ЕС може да препоръча изключването на Русия от „големи международни културни, икономически и спортни събития", като в това число попадат и световното първенство по футбол, както и Формула 1. Този месец започват квалификациите за Евро 2016 по футбол и Русия може да бъде извадена от кампанията.

Според анализатори бойкот на западните държави на което и да е голямо руско спортно събитие ще се отрази много по-болезнено на режима на Путин отколкото икономическите санкции.

Руснаците вече се похвалиха, че новата писта в Сочи е получила одобрение от ФИА за провеждане на старт от Формула 1 там.

 

Новините

Най-четените