С голи гърди срещу Евро 2012

Украинското женско движение „Фемен" отново излезе на протест срещу Европейското първенство по футбол през 2012 г., което ще се проведе в Украйна и Полша.

Този път поводът е забраната на община Киев жителите на кооперациите в центъра на града и в близост до стадиона да простират прането си на балконите - от естетическа гледна точка и като мярка за сигурност, каквато обикновено се предприема при гостуването на държавни глави.

„Фемен", които набират все по-голяма популярност с зрелищните си акции по голи гърди, видяха в тази мярка нарушение на човешките права и организираха демонстрация в типичния си стил на балкон на главната улица.

Движението възникна през 2008 г., когато няколко студентки се окъпаха по бельо във фонтан в центъра на Киев в знак на протест срещу режима на водата в студентските общежития.

Оттогава групата се разраства непрекъснато и вече наброява 200-300 активистки и основната насока в акциите им е защитата на правата на жените и превенцията на трафика и насилственото склоняване към проституция.

Самите „Фемен", чието мото е „Дойдох, съблякох се, победих", определят себе си като феминистки, но определено методите на действие са доста специфично украински и печелят повече симпатия, отколкото всички други такива протести от възникването на феминизма до днес, взети заедно.

Те често взимат отношение и по други политически въпроси, но създават и впечатление у безпристрастния зрител, че просто използват всеки повод, за да си покажат циците и да привлекат медийно внимание. А това определено им се отдава!

През лятото на миналата година „Фемен" протестираха срещу самото провеждане на Евро 2012 с оглед на това, че проституцията в Украйна ще се развихри с още по-голяма сила по време на футболния празник.

Остава да видим с какво още ще ни изненадат протестиращите хубавици в оставащата година и половина до европейското първенство. В рубриката „LifeCafe" с интерес ще следим техните акции!

Новините

Най-четените