Братко, прости ми, че бяхме скарани 30 години

В продължение на 12 години той доминира между двата коша и е смятан за един от най-изящните баскетболисти, които са се подвизавал в NBA. Става пет пъти шампион в лигата на извънземните, а през 1991 г. се осмелява да застане пред целия свят и да признае, че е заразен с ХИВ. Краят на една велика кариера обаче е началото на бизнес империя.

Меджик Джонсън сигурно има много повече поводи за гордост и радост, отколкото да съжалява. В продължение на близо 30 години обаче едно нещо не дава мира на легендата.

Цялата професионална кариера на Айзея Томас (1981-1994 г.) преминава в отбора на Детройт Пистънс. А когато се пенсионира, статистическите му показатели са внушителни - средно по 19.2 точки на мач и 9.3 асистенции.

В три последователни години баскетболистът отвежда отбора си до финалите на НБА (1988, 89, 90), като в два от случаите ги печели - през 1989 и 1990 г., когато става и MVP на лигата. Играе 12 пъти в „Мача на звездите", включително в дебютния си сезон.

Айзея Томас сигурно има много повече поводи за гордост и радост в кариерата си, отколкото да съжалява. В продължение на близо 30 години обаче едно нещо не дава мира на легендата.

Какво е общото между Джонсън и Томас?

През 80-те двамата са повече от добри приятели, като братя са. Снимката с целувката между тях е иконична за историята на играта, а взаимоотношенията им са такива, че сякаш няма сила, която да ги раздели.

Баскетболът обаче може да създава добри приятелства, но и да ги разрушава.

Всичко започва през 1988 г., когато на финалите на NBA излизат отборите на Пистънс и Лейкърс, чиито лидери съответно са Айзея и Меджик. Първият вече има популярност на човек, който повече строи прегради, отколкото мостове в живота си, а след като в решаващия седми мач отборът му губи, баскетболистът се обръща към най-добрия си приятел с думите: „Трябва да избираш между твоя Лейкърс и нашето приятелство", и Джонсън прави своя избор.

Разбира се, другарството им не приключва изведнъж, но бавно и мъчително умира. Войната окончателно е обявена през 1992 г., когато Меджик работи зад гърба на Айзея, за да го остави извън състава на отбора мечта на САЩ, който става олимпийски шампион в Барселона - тим, смятан за най-добрия някога.

Връщане назад няма. Любовта се превръща в омраза и в продължение на години някогашните братя по душа се ненавиждат, докато не настъпва повратен и емоционален момент, чиито свидетели едва ли някога ще го забравят.

В края на декември 2017 г., близо 30 години, след като и последното добро взаимно чувство умира, Меджик Джонсън и Айзея Томас се изправят лице в лице в специално издание на NBA TV.

За подобно нещо се изисква много смелост, но когато си член на Залата на славата, смелостта несъмнено не е от качествата, които ти липсват.

„Жена ми, майка ми и баща ми казаха, че трябва да се съберем - признава Меджик, докато сълзите вече напират в очите и на двамата. - Седя срещу теб и си спомням онези моменти на забава, перфектност, усърдна работа и големи мечти."

„Ти си мой брат. Нека ти се извиня, ако съм те наранил, че не бяхме заедно, но Господ е добър и ни събра отново", са последните думи на Джонсън, преди една от най-емоционалните прегръдки на света:

Новините

Най-четените