Преди Хубей да "подари" на света COVID-19, китайската провинция има проблем с друг неприятен вирус - свинския грип. Той е сравнително безопасен за хората, но отслабва сериозно популацията при свинете и фермерите, които ги отглеждат, търпят колосални загуби от това.
Търсенето на свинско месо в Китай нараства с всяка изминала година и се превръща във все по-доходоносен бизнес. Затова в град Ежоу, провинция Хубей, решават да избегнат поредната епидемия по животните и да създадат изцяло нов тип свинеферма.
Сградата наглед е типичен бетонен мастодонт - 26 етажа, малки прозорци, никакви тераси.
Отвътре се крие свинеферма с капацитет да коли над 1,2 млн. прасета на година. Небостъргачът е завършен през октомври 2022 г. и първоначално в него влизат 3700 животни.
Зад странното наглед начинание дори не стоят професионални фермери, а строителна компания, която се занимава с цимент и бетон.
China consumes half of the world’s pork. And this 26-storey building located in Ezhou, in central China, is probably the world’s biggest free-standing pig farm. It stands as a monument to China’s ambition to modernize it's food industry, and also its public health ramifications. pic.twitter.com/2eJ0QHz5se
— Gaurav Dalmia (@gdalmiathinks) February 9, 2023
В търсене на допълнителни доходи, фирмата се оглежда за странични начинания и си набелязва производството на готови хранителни продукти - бульони, инстантни спагети, полуфабрикати.
Впоследствие мениджърите на компанията се ориентират към животновъдството, което се трансформира в свръхуспешен за Китай бизнес. Така решават да използват собствените си материали за построяването на модерна на вид свинеферма, която отглежда прасетата по съвсем нов начин.
На всеки етаж съществува отделна популация свине, която лесно може да бъде изолирана от останалите, ако възникне случай на свински грип или чума.
Небостъргачът-свинеферма е и свръхмодерно оборудван с асансьори, въздушни филтри, автоматизирани хранилки.
Храната на прасетата се дозира изключително прецизно на база възрастта и теглото им, животните се къпят ежедневно.
Сградата има и система за почистване, която да елиминира неприятната миризма и да превръща отпадъците от свинете в естествена тор.
Хигиената също спомага животните да са здрави - в провинциалните части на Китай често прасетата живеят, спят и се хранят на едно и също място.

Не на последно място, тази 26-етажна свинеферма спестява място и работи с по-малко персонал, отколкото стандартните ферми. Процесите са силно автоматизирани и само в няколко от тях има нужда от ежедневна човешка намеса.
Най-важни са ветеринарите, които следят популацията и нейното здраве.
Те са хората, които преценяват дали животните да отидат за месо или за разплод. Ежоу, както много от големите китайски градове, страда от сериозно замърсяване на въздуха, само че във фермата прасетата са в безопасност.
Някои се опасяват, че условията в свинекомплекса са по-благоприятни за прасетата, отколкото за служителите.
Работниците вътре преминават ежеседмични медицински тестове, като между тях остават затворени във фермата и спят в миниатюрни пригодени за целта спални помещения.
China has built a 26 storey building to raise pigs. It has air conditioning, sewage recycling system and clean energy pic.twitter.com/fdSRpJlnRZ
— DaiWW (@BeijingDai) October 21, 2022
Това едва ли ще спре изникването на още ферми като тази в Ежоу.
В българските китайски ресторанти може и да преобладава пилешкото, но всъщност китайците консумират най-вече свинско месо. За тях то е най-добрият източник на животински протеини и ястията със свинско са залегнали дълбоко в китайските традиции и разбирания.
Отглеждането на прасета и производството на свинско са и силно субсидирани от Пекин, за да се поддържат достъпни цени, които да задоволяват търсенето.
По тази причина фермата в Ежоу ще продължи да се възприема като образец какво е бъдещето на животновъдството, а не като съмнителен експеримент с хора и животни.