Лошият дъх е в състояние да съсипе всичко - от най-приятната среща, през най-успешните делови преговори до най-веселата вечеря с приятели. Понякога сами сме си виновни за него, след като сме решили да си угодим с чесново хлебче още на обяд.
Друг път обаче той се появява въпреки перфектната орална хигиена и храните, които доказано съсипват добрия дъх.
Ако разполагаме с дъвка или бонбон за освежаване, си решаваме проблема бързо и ефикасно. Но понякога пакетчето дъвки остава забравено в джоба на другата чанта или яке, а ние се чудим как да се измъкнем от неловката ситуация.
Е, на помощ идват естествените начини за освежаване на дъха, които ще ви помогнат да се отървете от тази толкова деликатна ситуация.
Ето няколко трика за бързо справяне с лошия дъх по съвсем природен път.
Чаша подсолена вода
Лесен и ефикасен начин да разкарате лошия дъх - добавяте две-три щипки сол към чаша леко затоплена вода, разбърквате много добре и изплаквате устата си за поне 30-40 секунди. При необходимост повторете процедурата още веднъж, докато се уверите, че дъхът ви е чувствително подобрен.
Водата ще отмие налепите, които причиняват лош дъх, а солта действа като лек и фин абразив, който ще довърши почистването на емайла и венците.
Карамфил
Той е чудесно и многофункционално решение, което не само, че се справя с неприятния дъх, но и се бори с бактериите, които съществуват в устната кухина и предизвикват кариеси. Карамфилът ще направи дъха ви неустоим, като за целта е достатъчно само да смучете след всяко хранене по една пъпка от това растение.
Освен това той има лек сладникав и леко пикантен вкус, който допада на феновете на сладкишите и екзотичните храни.
Билки като босилек, магданоз и копър
Ако сте на обяд или вечеря и установите не особено хубав дъх, веднага посегнете към някоя зелена подправка, която със сигурност се намира на масата.
Магданозът, копърът и босилекът вършат чудесна работа, защото са вкусни, свежи и разкарват лошия дъх на момента. Особено добре тези подправки се справят срещу упорити миризми като тези на лук и чесън, които са най-честите причинители на лошия дъх.
Ягода
Една намачкана ягода е почти толкова ефикасна, колкото и миенето на зъбите с паста. Тя отстранява лошия дъх, освежава устната кухина и, не на последно място, е невероятно приятна на вкус.
Единственото, за което трябва да следите, е да не прилагате този трик твърде често, защото в ягодите има немалко фруктоза, която би могла да навреди на зъбния емайл и неговата цялост.
Лъжица мед
Отново толкова приятно и любимо на вкус, но и полезно в поне няколко направления.
Лепкавата консистенция на меда обира излишната плака, а с нея и лошия дъх. Медът съдържа редица полезни за венците и оралните тъкани съставки, които от своя страна ги поддържат здрави и в добра форма. Тук обаче също важи съветът да не прекалявате и да не използвате мед за освежаване на дъха твърде често, защото в него има захари и глюкоза.
---
Този текст е част от проекта на Webcafe.bg "подари(:си:)усмивка", чиято цел е да предостави по достъпен начин информация за оралното здраве, като по този начин подтикне повече хора да се грижат по-добре за зъбите си и да спрат да отлагат посещението при стоматолог. А в крайна сметка и повече от нас да посрещат предизвикателствата на живота със сияйна усмивка.