Той избра "Белене", а ние...

В поредната си публична изява президентът Георги Първанов отново предложи да има референдум за АЕЦ "Белене". Този път идеята му вече е маркетирана - в деня на изборите за президент и за местна власт.

Аргументът е съкрушаващ - да се произнесе народът. (С този аргумент беше поискал и референдум за влизането ни в Европейския съюз преди изборите през 2005-а...)

Това ми прилича на методите, по които кметът на Кюстендил Петър Паунов използва пряката демокрация, за да пита кюстендилци искат ли с кредит от 7.5 млн. евро при лихва до 6.5% да правят минерален комплекс. Е, в Кюстендил поне цената и лихвата е закована...

Да, манипулацията наистина би била уникална. По една проста причина - големите претенденти за президентския пост са всички до един за АЕЦ "Белене". Ерго, гласуваш за тях - гласуваш и за Втора атомна.

Позицията на ГЕРБ  е кристално ясна. Дали Бойко Борисов ще е кандидат за президент или който и да е друг от управляващите, както каза премиерът - че кой не иска АЕЦ "Белене".

Позицията на БСП е също бистра. Ако кандидатът е чисто партийна номинация, той няма как да извърти позицията си встрани от политиката на кабинета Станишев, при който се подписаха споразуменията и част от анексите за "Белене".

Дори и кандидатурата да не е чисто партийна, да речем, една обединена тройна, то тя пак ще е във формат, познат от тройната коалиция. А АЕЦ "Белене" беше част от шлема, който си нахлузиха тогава. (Макар и не рицарски...)

Позицията на НДСВ също е известна. Не че царската партия е фактор, но би могла да стане, тъй като две от споменатите имена за кандидат-президенти, се родеят с нея - или по-скоро обратното. Симеон Сакскобургготски и Меглена Кунева. Няма как Царя, който пръв реанимира проекта "Белене", обявявайки го през есента на 2002-а, да е против проекта. Очаквано - и Кунева.

Позицията на "Атака" и нейният лидер Волен Сидеров - единствен до момента категорично заявен претендент за поста държавен глава, също не подлежи на съмнение. (Виж позицията на ГЕРБ по-горе...) 

Президентът предвиждал радикализация на изборите, които - по думите му - щели да бъдат "за" или "против" правителството на ГЕРБ. Е, значи иска да ги омекоти - вкарвайки референдума за Втора атомна, от едната страна биха останали ГЕРБ, БСП, ДПС, НДСВ, "Атака" със съответните им кандидати и поддръжници, а от друга - десните...

Така че изходът от референдума е ясен. Възможно е дори АЕЦ "Белене" да събере мнозинство, а президента да си изберем на балотаж. Но това не значи, че трябва да го допуснем. 

Да не бъркаме проект за 10 милиарда на наш гръб за 60 години с избори за държавен глава, чийто мандат трае пет... 

 

#1 scorpio-2 04.04.2011 в 18:13:52

Значи... ако идеята на авторката е била да каже: "Аз не искам да се строи АЕЦ-Белене", то да го каже в прав текст.. и даже ще и помогна с идея - много по-ефективен би бил тоя протест, ако беше проснат като кауза във Фейсбука (например)... има десетки хиляди плиткоумни пубери, които биха се вързали на идеята да демонстрират собствено мнение и, естествено - да почеткат егото на госпожа Милчева сподкрепата си. Ако обаче авторката е искала да ни убеди в нещо... то поне да се беше постарала с добре обмислени аргументи и логическото им съпоставяне. През цялото време, докато четях статията ме плитката тенденциозност в представянето на полтическите виждания на евентуалните кандидати... само по себе си те изискват доста обсъждане... но края (на текста) ме срути... Значи - да не правим референдум за АЕЦ-а, защото проекта е мого скъп и много обвързващ... виж президентът е по-малък риск и можем да си позволим прякото гласуване ... Нека да оставим тогава на малоумния ни Министър председател да решава (в типичния си стил - "днеска тука има, утре тука нема") за АЕЦ-а - неговото мнение естествено е по-меродавно от това на мат'ряла. Аз пък казвам - при направения паралел - много по-логично би било Президента да бъде назначен от Премиера, а за АЕЦ-а да гласува народа... ..или не е логично? ами тогава зак'ъв *** се е трепала госпожа авторката да пише толкова празни приказки?

#3 iii_krv 05.04.2011 в 01:30:54

А защо се пропуска факта, че не зависи от президента дали ще се строи или не някой обект. Така, че значението на това дали кандидатите за президент одобряват нов АЕЦ е незначително и няма такова като "избираш едикойси, а получаваш АЕЦ"!!!

#4 LaForce 05.04.2011 в 09:20:47

Кво излиза... американските корпорации в бг не виждат начин да спечелят срещу народа в директен вот, затова забраняват референдума, чрез умело манипулиране на общественото мнение... жалък е този журналист който е написал статията... апсурдна е и има толкова противоречия в нея че направо ми се повръща, противна работа

#5 Misho1944 05.04.2011 в 10:49:02

на референдума съм твърдо ЗА АЕЦ Белене , просто няма никаква друга алтернатива . Това свеки малко по мислещ човек го вижда

#7 Бояна 05.04.2011 в 12:03:58

Генерал губернаторът Уорлик свика под знамената всички на които САЩ са плащали да работят срещу България през последните 20 години.Въпросът е не е дали ще имаме Белене , а ще продължим ли да се държим като бедна латиноамериканска страна и ще бъдем ли европейското Хаити на Америка!

#9 Оня Дето Го Трият 05.04.2011 в 13:30:19

Някой от вас чете ли статията? Или само Сбирка на пишман-патриоти.....

#10 pueblo 05.04.2011 в 14:08:13

на аффторкътъ ше кажем- от празна тиква-семе не ни требе!

#11 heat 05.04.2011 в 14:18:45

Напротив, Първанов е против "Белене" според мен, щом като иска референдум след трагедията във Фукушима. Хората са още наплашени. Един референдум ще е справедлив и безпристрастен САМО при 2 положения, да се разиграят събитията след спирането на АЕЦ Козлодуй: 1. 1 месец цялата страна да е на режим на тока или 2. 1 месец всички да плащаме двойно за ел.енергия, внос от Румънска АЕЦ Така дори традиционните автори на платени статии и обикновените не мислещи хора ще са наясно в кой век предпочитат да живеят!

#12 durex 05.04.2011 в 14:27:15

Брей,колко поддръжници на руската атомна индустрия имало! И колко са загрижени точно руснаци да ни построят АЕЦ-а на цена,каквато те поискат и която да им плащаме десетилетия наред,плюс лихвите,ядреното гориво и цената на тока,каквато те решат.Защото нали не си мислите,че някога биха затворили вече построената централа,когато се окаже че нито е струвала толкова,колкото са обещали,нито тока е много по-скъп,отколкото са предвиждали.Или биха могли да откажат ядреното гориво,което им предлагат.Или ядрените отпадъци.Или ако не дай си боже,вземе,че аварира тази централа,да вземем да се скараме на руснаците и да им размахаме пръст! И да ги набием! И като е толкова на далавера тази централа,защо вече 8 години не се ангажира НИТО ЕДИН частен инвеститор.Дори руските милиардери се ослушват.Единственият желаещ е руската държава.И българските данъкоплатци.И техните деца.И техните внуци. Но най-елементарния въпрос остава пак без отговор. ЗАЩО СЛЕД КАТО Е ТОЛКОВА ИЗГОДНА ТАЗИ ЦЕНТРАЛА,НЯМА НИКАКВИ МЕРАКЛИИ ДА ПЕЧЕЛЯТ ОТ НЕЯ,ИНВЕСТИРАЙКИ В ПРОЕКТА.

#13 durex 05.04.2011 в 14:37:12

И като са толкова изгодни и надеждни руските атомни централи,колко такива са построени в развити държави?Някой да е чувал другаде освен във Финландия и то при крайно специфични условия и договорености и с активно участие на западни фирми.Руския петрол,руския газ,руския алуминий,желязо,злато и диаманти са търсена и желана стока.И от германци и от американци.Руската водка и черен хайвер,също. Но руските атомни централи нещо не се котират на международните пазари. Защо ли?

#14 pueblo 05.04.2011 в 15:03:49

бая прост народ живее по тези места.....тиквата за едно беше абсолютно прав: няма качествен матриял в бг!!!!!! ако опасенията за землетръс ,подобен на японския са причина да не се строи централата.............че то по добре всички да заживеем в палатки,щото след 9 по рихтер едва ли щеостане и 15% от сградния фонд у нас,да го уеба..... пък и що си мислите,че някой го ебе какво си мислите вие? централа ще има! въпроса е кой ще лапне мангизите

#20 Оня Дето Го Трият 06.04.2011 в 08:27:02

skd911 Много си зле. Мнооооо.... Толкова наивни разсъждения ю....бива ли

#22 Алтер Его 06.04.2011 в 13:02:10

Последно, какво решаваме "ние"? Политческите дивиденти, каквито и да са те, ще са отдавна забравени когато се стигне до ограничаване на потреблението (режим) поради липсата на достатъчно мощности. Ако не искаме ядрени източници, ще трябва да се бръкнем за някакви други, или ще трябва да мрем с по-бързи темпове - за да се запази баланса. Тъжно, но е истина.

#23 Оня Дето Го Трият 06.04.2011 в 13:28:44

Алтер Его | 06.04.2011 13:02 Ooo, колко си прос' ...... Бе толкова ли не вдянахте, че тук не става дума за ЗА и ПРОТИВ ядрените централи, а че КОНКРЕТНО ТАЗИ е вредна за България по почти всички аспекти! Какво всички тук говорят само за връщане в каменна ера, скъпа зелена енергия и прочие простотии..... Аре малко вниквайте като четете нещо де

#27 Оня Дето Го Трият 06.04.2011 в 18:56:37

Pavur Pezev | 06.04.2011 17:14 Пич, не знам как е на руски, но точното определение за теб е гьонсурат (дано така се пише)! И к'во невярно каза Уорлик, та пак подскачаш против световния империализъм? Каза нещо, което всички го знаем и си го говорим, но реакцията на тукашните тикви като тебе е "кви са тия американци, та на нас ше ни дават акъл? Я ние какви корави пичове сме!" А централата ше си я ползваме с кеф. Не е докрай ясно кой ще лапне от зверската далавера в цялата работа, но е ясно кой баламурник ще я плати - ТИ! Защо обаче трябва и ние.....

Новините

Най-четените