Малката русалка е бяла и синеока и е по-добре да си остане такава

И феновете на Disney, и феновете на певицата и актриса Зендая ("Най-великият шоумен") бяха наистина изненадани, когато тази седмица се появиха слухове, че изпълнителката може да получи ролята на Ариел в игралната версия на "Малката русалка".

Според клюките Disney искат да направят стъпка напред в разнообразието си от герои, а след като Зендая е с междурасов произход, може да се предполага, че семейството й на екрана също ще е цветнокожо.

Важно е да се отбележи, че няма официално потвърждение нито от продуцентите, нито от певицата и дори няма какъвто и да било публичен коментар все още.

Това не спря почитателите на Ариел да споделят мненията си в социалните мрежи като повечето от тях са изпълнени с искрен гняв и дори расизъм, че цветнокожо момиче може да изиграе Малката русалка. Повечето са на мнение, че щом бели хора не могат да играят чернокожи персонажи, така трябва да бъде валидно и обратното.

Никой от тях обаче не взима предвид няколко много важни фактора. Първо, Зендая е междурасова и има по-скоро европеидни черти. Освен това Ариел е измислен персонаж, а версията на Disney по приказката на Андерсен и без това е изкривена до неузнаваемост. В оригинала въобще няма захаросан щастлив край, напротив. Да не говорим, че русалките и сирените са същества от митологиите

Други се опитаха да са малко по-обективни с аргумента, че Ханс Кристиян Андерсен едва ли си е представял жена като Зендая, когато е писал "Малката русалка". Затова и звездата на Disney не е подходяща за ролята, особено след като писателят описва героинята си с кожа, "прозрачна като розов листец" и очи, "сини като дълбокото море".

Певицата не се сблъсква с интернет критики за първи път. През 2016-а мнозина бяха против тя да играе Ем Джей в "Спайдърмен: Завръщане у дома".


Зендая

Напоследък споровете около кастингите привличат повече внимание от самите филмови проекти. Скарлет Йохансон трябваше да изиграе транссексуалния Данте "Текс" Гил, но след вълна от протести актрисата се отказа от ролята.

Кели Мари Тран, първата цветнокожа актриса в многомилионния франчайз на "Междузвездни войни" дори изтри профилите си в социалните мрежи заради онлайн тормоз.

Като резултат от слуховете за Зендая в образа на Ариел беше създадена цяла петиция, която протестира срещу евентуалното й участие в "Малката русалка".

Според петицията трябва да бъде организирано публично онлайн гласуване, чрез което да бъде определено кой ще изиграе главната героиня в игралната адаптация по класиката от 1989-а. Освен това се посочва, че Disney разполагат с богат каталог от филми, които да предложат расово разнообразие.

Мулан е азиатка, Покахонтас е индианка, Тиана е чернокожа.

Може би "Малката русалка" не е най-добрият вариант за експерименти с кастинга и цвета на кожата му. В крайна сметка не може ли да позволим една от любимите героини на няколко поколения да бъде белокожа и светлоока - такава, каквато я гледаме от почти 30 години?

Трета група критици на евентуално участие на Зендая като Ариел настояват, че червенокосите хора със светла до прозрачност кожа и евентуално лунички всъщност са много малко представени в Холивуд и са по-голямо малцинство в индустрията и от цветнокожите.

Феновете на "истинската Ариел" обаче подчертават, че и в приказката, и в оригиналната продукция на Disney Малката русалка е светлокожа млада жена с европеидни черти.


Ариел на Disney от 1989-а

Анимационният филм само прибавя огненочервената коса към образа. Освен това приказката е писана в Дания, което означава, че Андерсен най-вероятно е имал в ума си чертите на фина скандинавка.

Затова може би е по-добре от компанията да се придържат към описанията, които самият автор е предоставил. Е, може да пропуснат мъчителния край, може би...

#1 iii_krv 25.08.2018 в 15:49:52

Не бе, що, нека почнат да снимат всички филми само с не..гри, да видим докъде ще я докарат. Като фалират може и да им дойде акъла на ев..реите, но сигурно късно.

#2 dedo adji 25.08.2018 в 17:41:57

Защо не. Изкараха Орфей негър, пардон, афротракиец, и то много години преди да се чуе за многообразието на расите и сексуалните ориентации. Между другото, в операта партията на черния мавър Отело се изпълнява главно от бели певци. И почитателите на операта не протестират. Изглежда промоутърите на расовото многообразие не ходят на опера.

#3 Kenny McCоrmick 25.08.2018 в 18:11:39

Харесвам Зендая (не като певица), в "Най-великият шоумен" беше готина. Но Ариел? Стига де. Ако наемат някоя бяла да игра Тиана или Покахонтас, ще стане много тежко положението. Затова ако въобще ще се прави този филм (как?!), що не намерят някое светло девойче?

#4 бай Йух 26.08.2018 в 09:11:42

Има тук една друга статия за червенокосите холивудски актриси. Ако аз отговарях за кастинга, щях гарантирано да избера една от тях. Естествено рижава, луничава, с бледа кожа. Андерсен, както споменахте е датчанин, така че образа на малката русалка трябва да е скандинавски. А и всички сме я приели, че е червенокоса, бледа и със светли очи. Каква да е една русалка? Чернокожа ли? Още малко и Пипи дългото чорапче, описана от Астрид Линдгрен като рижа, луничава и бледа ще я направите и нея чернокожа. Да ви сера в либералната толерантност. Имам чувството, че в момента на световно ниво се провежда расизъм срещу белия човек.

#5 storm 26.08.2018 в 12:20:24

бай Йух Какво общо има толерантноста и либералноста с глупавия и некомпетентен кастинг? Незнам какво целят продуцентите, режисьорът и кастинг директорите с този некохерентен избор на актриса за главна героиня, но каквото и да е то, не вярвам да има нещо общо с тези две думички. Безсмислени и интелектуално ощетени холивудски продукции под път и над път. Не разбирам какво толкова се изненадвате на поредната CGI глупост, целяща единствено високи приходи. Освен това не вярвам да сте изразили подобно възмущение когато Ридли Скот лансира Изход: Богове и царе само с 'бели' актьори в главните роли или когато Скарлет Йохансон изигра персонаж който по призумция би трябвало да е с азиатско излъчване и други подобни. Обръщайте повече внимание на качественото европейското и азиатско (най-вече японско) кино а холивудските продукции подлагайте на сериозно филтриране за да се насладите на нещо качествено. Дори иранско кино е по впечатляващо от някои сполучливи холивудски продукции.

#6 Solaris 26.08.2018 в 22:54:50

Eй, ще си докарате някой хеморагичният инсулт от толкова теории на конспирацията. Личи си, как да не си личи.., 90% от холивудската продукция е насочена към подтискане и унижаване на белите и трудолюбиви мачо актьори.. няма спор. Така и не остана един бял супер-герой, само афро-американски, южно американски и азиатски такива, а малкото бели са хомосексуално ориентирани. Всички важни статуетки се печелят само от афро-американци и от всякави други раси актъори и режисьори, направо се чудя на белите, защо вообще продължават да се опитват. Феминистките са другата зараза и ярко олицетворение на подтисничеството наложено срещу безсилния и умаловажен бял мачо артист. И въпреки, че всичко това е голата истина, трабва да престанете да се държите като кралици на драмата и да се изправите горди и обединени срещу тази несправедливост.

Новините

Най-четените