Мили приятели, тази седмица съм ви направила три вкусни изкушения от Индийската кухня. Ястията са лесни за приготвяне и екзотични на вкус.
Салата „Бомбай"
Продукти:
40 г зелена салата
1 стрък пресен лук
20 г ориз
1 с.л. олио
черен пипер
1 с.л. оцет
сол
Да я направим:
Смесват се нарязаната на тънки ивици салата, нарязаният лук и оризът, предварително сварен в подсолена вода. Салата обилно се поръсва с черен пипер и се подправя с оцет, олио и сол. За по-добър вкус може да замените олиото със зехтин.
Друга салата, която е много апетитна и отново е част от кулинарното наследство на Индия - Салата от броколи с кокосова сметана и кашу, заслужава да се опита. Не е от най-леките салати, но е екзотична и в малки количества си е цяло вълшебство.
Предложението ми за основно ястие от индийската кухня е:
Пиле по индийски
Продукти:
220 г пилешко месо
30 мл сметана
1 глава лук
2 с.л. брашно
2 с.л. червен пипер
20 г ябълки
50 г ориз
сол
1 с.л. масло
2 с.л. сок от грейпфрут
Да го направим:
Месото се посолява, поставя се в тенджера със загрято масло и се пържи до зачервяване. Изважда се и в същата мазнина се пасират малки парченца лук, предварително попарени и подсушени. Добавят се брашното и пиперът, заливат се с топла вода или бульон, посоляват се, разбъркват се и в получения сос се поставя месото. По желание към соса се прибавя сок от прясно изцеден грейпфрут. Поднася се залято с пюрирания сос и гарнирано с ориз.
Рецептата ще ви отнеме около 40 минути, за да я приготвите, а от посочените продукти ще направите една порция. Приблизителните калории в ястието са 814, от които 261 са от мазнини. Не прекалявайте с пилето по индийски в горещите летни дни. Направете си го, за да си доставите удоволствие, но не преяждайте.
Сладкият финал от менюто, който ви предлагам, е много вкусен и поне веднъж това лято заслужава да измести сладоледа за десерт.
Халава
Продукти:
1 1/2 кг моркови
10 г масло
600 мл прясно мляко
100 мл сметана
10 стръкчета кардамон
8 с.л. захар
25 г орехови ядки
25 г бадемови ядки
Да я направим:
Морковите чистват и настъргват. Маслото се разтапя в голяма тенджера с плътно дъно. Добавят се морковите и се пържат при непрекъснато разбъркване, докато се изпари цялата влага и те потъмнеят. Добавят се млякото, сметаната кардамонът и захарта. Готвенето продължава 30-45 минути при непрекъснато бъркане, докато сместа стане наситено кафяво-червена. Халавата се поднася украсена с фъстъци или натрошени бадеми и сметана. Консумира се както топла, така и охладена.
От посоченото количество продукти ще направите 8 порции, но ако ви се услади на вкус, както очаквам, може да ви стигне и само за 4...
Другата седмица ще ви разходя в Тунис, така че не пропускайте да си хапнете от мен и следващия петък.
От мен слънчев уикенд!
Сандра