Нарежете лука на едри кубчета и го запържете в 3-4 с.л. зехтин на слаб огън, докато стане прозрачен и започне да се карамелизира. Свалете от котлона и оставете да се охлади.
Нарежете франзелата на филии, подредете в плитък съд и залейте с млякото. Оставете хляба да поеме цялата течност.
Нарежете пресния лук и ригана на дребно.
В голяма купа или кухненски робот сложете каймата, хляба, без да изцеждате течността и разбъркайте добре.
Добавете пресния лук, пресния риган, захарта, яйцата, галетата и сушения риган. Налейте марсалата и отново разбъркайте.
Овкусете сместа в черен пипер и сол и добавете охладения пържен лук. Разбъркайте и с влажни ръце или подходяща лъжица оформете кюфтенцата.
Сместа трябва да е мека, за да станат кюфтенцата хрупкави отвън и меки отвътре, но да може да се оформя с ръце.
Изпържете кюфтетата в силно загрята мазнина до хрупкавост.
От посочените продукти илизат доста на брой кюфтенца.
Може да приберете част от каймата в хладилника в добре затворен съд и да я ползвате на следващия ден.
Ние поднесохме кюфтетата с прясна паста и сос маринара.
За сос маринара ви трябват:
400 г домати
170 г доматено пюре
4 с.л. магданоз
1 скилидка чесън
Риган
6-7 с.л. зехтин
1 голяма глава лук
1 с.л. захар
Половин чаша бяло вино
Черен пипер
Сол
Най-лесно е да ползвате домати от консерва. Ако решите да приготвите соса с пресни домати, бланширайте ги и ги обелете.
Пасирайте доматите заедно с подправките и доматеното пюре до гладкост.
В дълбока тенджера запържете ситно нарязания лук в 2-3 с.л. зехтин. Добавете чесъна, а след около минута сложете доматената смес с подправките.
Гответе на средно силен огън 30-40 минути, като разбърквате периодично, докато сместа се сгъсти.