Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Бьоф Строганов

Бьоф Строганов Снимка: Стоян Георгиев
Бьоф Строганов Снимка: Стоян Георгиев
Бьоф Строганов Снимка: Стоян Георгиев
Бьоф Строганов Снимка: Стоян Георгиев

Здравейте,

Според историческите справочници и Wiki-то това вкусно ястие от ситно нарязани парченца говеждо и сметана е било създадено заради преклонната възраст на eдин руски благодорник.

Става въпрос за граф Григорий Александрович Строганов (1770-1857), който вече нямал зъби и не можел да дъвче обикновени бифтеци, а не понасял смляно месо.

Така, вместо готвачът, който измислил рецептата, бил увековечен аристократът, който консумирал ястието.

Начин на приготвяне

Измийте месото и го нарежете на филии с дебелина около сантиметър. Начукайте добре и нарежете на жулиени с дължина 2-3 сантиметра. Овкусете със сол и черен пипер.

Разделете месото на порции и изпържете на 2-3 пъти, като към всяка порция добавяте част от маслото.

Става малко по-бавно, но така ще избегнете варенето на месото в течността, която отделя. Важно е да се запържи добре, до получаването на златиста коричка.

Извадете месото, сложете останалото масло и запържете лука до прозрачност и лека карамелизация.

Сложете брашното, разбъркайте добре и след около минута налейте бульона.

Разбъркайте и варете 6-7 минути, като бъркате често, докато се сгъсти.

Върнете месото в съда, добавете сметаната и горчицата, посолете и подправете с черен пипер.

Поднесете с варени цели картофи, овкусени със зехтин и поръсени с див лук върху листа зелена салата.

Добър апетит.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените