Здравейте,
Според историческите справочници и Wiki-то това вкусно ястие от ситно нарязани парченца говеждо и сметана е било създадено заради преклонната възраст на eдин руски благодорник.
Става въпрос за граф Григорий Александрович Строганов (1770-1857), който вече нямал зъби и не можел да дъвче обикновени бифтеци, а не понасял смляно месо.
Така, вместо готвачът, който измислил рецептата, бил увековечен аристократът, който консумирал ястието.
Начин на приготвяне
Измийте месото и го нарежете на филии с дебелина около сантиметър. Начукайте добре и нарежете на жулиени с дължина 2-3 сантиметра. Овкусете със сол и черен пипер.
Разделете месото на порции и изпържете на 2-3 пъти, като към всяка порция добавяте част от маслото.
Става малко по-бавно, но така ще избегнете варенето на месото в течността, която отделя. Важно е да се запържи добре, до получаването на златиста коричка.
Извадете месото, сложете останалото масло и запържете лука до прозрачност и лека карамелизация.
Сложете брашното, разбъркайте добре и след около минута налейте бульона.
Разбъркайте и варете 6-7 минути, като бъркате често, докато се сгъсти.
Върнете месото в съда, добавете сметаната и горчицата, посолете и подправете с черен пипер.
Поднесете с варени цели картофи, овкусени със зехтин и поръсени с див лук върху листа зелена салата.
Добър апетит.