Днес фотографката Мира Дерменджиева представя рецепта за Какаово-джинджифилови сладки.
Продукти:
- 150 г пълнозърнесто пшенично брашно
- 50 г бяло брашно + допълнително за омесване и разточване
- 30 г какао (3 супени лъжици)
- 1/2 чаена лъжица канела
- 1/4 чаена лъжица прясно смляно индийско орехче
- щипка карамфил
- 1/4 чаена лъжица сол
- 1/2 чаена лъжица бакпулвер
- 150 г меко масло
- 100 г светла кафява захар
- 1 яйце
- 50 г меласа (1 препълнена супена лъжица)
- 1 супена лъжица настърган пресен джинджифил
Начин на приготвяне:
В купа се смесват двата вида брашно, какаото, подправките, солта и бакпулверът.
Разбийте маслото и захарта заедно докато получите пухкав крем. Добавете към тях яйцето, меласата и джинджифилът. Продължете да разбивате до получаването на еднородна смес. Към нея по малко добавете брашнената смес, за да замесите меко тесто. Увийте тестото във фолио и го оставте да се охлади за един час.
След това вземете тестото, разточете го и от него изрежете различни форми в зависимост от фигурките, с които разполагате. Аз си избрах елхички.
Загрейте фурната на 180 градуса предварително и поставете изрязаните парченца върху хартия за печене и печете 11-12 минути. След като изстинат ги преместете в кутия и украсете по ваш избор.