Здравейте, приятели!
Този петък съм ви приготвила три лесни рецепти, с които да си доставите удоволствие, без да губите излишно време в кухнята. Салатата, която ви предлагам, е част от кухнята на Ливан и от посочените продукти ще направите 6 порции.
Табуле - магданозена салата
Продукти:
3 връзки магданоз
1 глава лук
4 домата
сол
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. черен пипер
4 с.л. лимонов сок
100 г булгур
мента
1 ч.ч. вода
100 мл зехтин
Начин на приготвяне:
Булгурът се слага в купа, залива се с горещата вода и се оставя да набъбне за 15 минути. Ситно нарязаните домати, магданоз, мента и лук се слагат в друга купа. Посоляват се и се подправят с пипера и канелата. Разбъркват се. Булгурът се отцежда и се смесва с другите продукти. Накрая се прибавят лимоновият сок и зехтинът. Всичко се разбърква.
Основното ястие, което ви предлагам, е леко и диетично, и включва бяло пилешко месо и свежи зеленчуци. Нужно е единствено да разполагате с посочените продукти и да имате около 25 минути.
Ако искате да опитате и по-интересни рецепти, които са част от чуждестранни кулинарни традиции, опитайте рецептите по държави, категоризирани така че лесно да се ориентирате какво обича вашето небце.
Пиле с чери домати, гъби и лук
Продукти:
400 г пилешки гърди
150 г гъби
4 червен лук
100 г чери домати
6 листенца босилек
2 с.л. зехтин
1 щипка черен пипер
сол
Да го направим:
Червеният лук се обелва и нарязва на четвъртинки. Задушава се в зехтина, заедно с нарязаните на полумесеци гъби. Щом зеленчуците омекнат, към тях се прибавя пилешкото месо, нарязано на хапки. Ястието се бърка непрекъснато, докато месото се позлати от всички страни.
Когато е готово, към него се прибавят разполовените чери домати, черният пипер и солта. Ястието се оставя на котлона за още няколко минути, докато доматите омекнат, и се сервира горещо, украсено с листенца свеж босилек.
А ако искате и други леки рецепти, с които бързо да си доставите удоволствие, изберете си от най-разнообразните рецепти по калории.
Десертът в днешното меню е малко по-специален. Има фантастичен вид и вкус, който се помни дълго.
Ябълки под снега
Продукти:
200 г брашно
100 г масло
50 г захар
2 жълтъка
1/2 кг ябълки
200 г захар
50 мл вода
50 г орехи
1 с.л. масло
2 белтъка
Да ги направим:
От брашното, маслото, захарта и бълтъците се омесва тесто, разточва се и получената от него кора се поставя в тава или форма за печене. Набожда се с вилица на няколко места. Пече се 20 минути в гореща фурна при 200 градуса.
Ябълките се почистват от кожицата, дръжките и семчиците и се настъргват на едрото ренде. Прибавят се захар, масло, вода и се вари на слаб огън. Непременно трябва да се разбърква, за да не загори. Орехите се изпичат на тиган и се начукват. Прибавят се към ябълките.
Белтъците на яйцата се разбиват със захар на твърд сняг. Кората се покрива с пълнежа от ябълките. Покрива се с белтъчената пяна и тавата се слага във фурната за не по-малко от 10 минути. Пяната трябва да добие златист цвят.
И накрая, ако разполагате със съвсем ограничено време в кухнята, можете да изберете подходящото меню за уикенда, като си изберете рецепти по време - за по-малко от 15 минути, рецепти до 30 минути и рецепти, които ще ви отнемат не повече от 45 минути.
Надявам се, че съм ви била максимално полезна!
От мен слънчев и спокоен уикенд!
Сандра