Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Калцоне с манатарки и шунка

Калцоне с манатарки и шунка Снимка: Стоян Георгиев
Калцоне с манатарки и шунка Снимка: Стоян Георгиев

Здравейте,

Макар и рано за лятна почивка, но уханието на Средиземноморието можем да го усетим в храната. А няма по-добра храна от домашно приготвената.

Като тази пица калцоне например, която ви представяме днес. За "джоба" й сме избрали месна плънка, но можете да я замените и с няколко вида сирена.

Начин на приготвяне

В купа сложете 3-4 лъжици от брашното, маята, захарта, солта и зехтина. Налейте водата и разбъркайте добре (с кухненския робот става за 5 минути). Получената смес оставете 10 минути, добавете останалото брашно и разбърквайте, докато поеме изцяло.

Покрийте с домакинско фолио и оставете да втасва около час.

Накиснете сушените манатарки в топла вода и оставете 10 минути, за да омекнат.

Пресните гъби нарежете на много тънки филийки и смачкайте леко с ръка.

В тиган загрейте малко зехтин и маслото и задушете пресните гъби за няколко минути. Добавете отцедените и нарязани на дребно манатарки и разбъркайте добре.

Прибавете нарязания на тънки кръгчета пресен лук. След 3-4 минути налейте сметаната, посолете и подправете с черен пипер и мащерка.

Добре втасалото тесто разделете на 3 равни части, без да месите наново.

Върху набрашнена повърхост разточете на тънка кръгла кора и в едната половина подредете плънката. Започнете със сместа от задушени гъби , подредете плътно нарязана на широки ленти шунка, посолете и подправете с черен пипер по желание. Покрийте всичко с тънко нарязана моцарела и завършете с кръгчета чушка.

Покрийте плънката и притиснете ръбчетата с пръсти. Намажете пицата със зехтин и печете в предварително загрята на 250 градуса фурна около 10-12 минути.

Извадете пицата и намажете със смес от зехтин и чесън.

Добър апетит!

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените