Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Когато всички са гладни, някои са на пости, а ти все "нямаш време"

Когато всички са гладни, някои са на пости, а ти все "нямаш време" Снимка: Мирослава Дерменджиева, Webcafe.bg

Обичам да готвя, обичам да посрещам и гости, но никак не обичам да цепя секундата на 2, защото този „забързан модерен живот" все не ми достига време или попадам в задръстване в края на работния ден.

Често се налага да вадя от ръкава едни дежурни рецепти, които не само са здравословни, но също така са и фотогенични и още докато са във фурната - ухаят божествено и гъделичкат сетивата дори и на най-претенциозните ми гости.

Когато кухнята ти е в хола, гостите пристигнат, а ти все още не си приготвила всичко, обстановката се... нажежава буквално. Все се намира някой, който да иска да отвори фурната, за да провери докъде е стигнало печенето, друг иска да ти прерови хладилника, трети да разбърка соса... да не говорим за бутнатите вратички, съборените съдове и закачените дрехи на дръжките на вратичките в процеса на „съдействие".

Miele са го измислили, обаче, с най-новата фурна от серията ArtLine за вграждане - няма нищо, което се подава над повърхността на стъклото: няма дръжки, няма копчета, НИ-ЩО!

Положението е малко в стил Star Trek - фурната се управлява от сензорен дисплей, от който може да се настройва начинът на печене (горно, долно или горно и долно печене); температурата и времето за печене; следи се темпото, с което самата фурна се нагрява; има вграден звуков сигнал за приключване на печенето, както и няколко готови програми, които улесняват живота на всеки готвещ човек. Фурната се отваря посредством сензора Touch2open, плосък бутон, вграден в таблото за управление, който отваря вратата със съвсем леко докосване.

Технологическите предимства на фурната са безспорни, но и дизайнът й не отстъпва по нищо на функционалността. Естетическите вкусове дори и на най-взискателните собственици ще бъдат задоволени. Новата гама на Miele е налична в графитено сиво, в бял или черен гланц. Лесна за вграждане, лесно се вписва в интериора и е изключително лесна за поддръжка и почистване.

Серията ArtLine на Miele предлага вариации като комбинирана фурна + парова фурна (с 45 см и 60 см височина), или парова фурна в комбинация с микровълнова фурна.

Без дръжки, или с механизъм Touch2open има налични винарни и охладители, съдомиялна с функцията за отваряне с почукване Knock2open, елегантна кафе машина, подгряващо чекмедже, дори абсорбатори, които лесно могат бъдат скрити зад фронта на мебелите.

Но да се върнем на претенциозните гости, които се сещат в последния момент, че са:

а) на диета
б) постят
в) не искат да ядат лазанята, която вече съм опекла, защото избягват глутена
г) няма да ядат и десерта, който съм приготвила, защото е сладоледена торта, а в това време не искат да ядат студени неща

Обикновено винаги имам сезонни зеленчуци и плодове, както и свежи билки, сушени подправки и ядки, затова в рамките на 20-тина минути съм напълно готова с леки и ароматни зеленчуци, както и с канелени ябълки - тематично, зимно и предколедно.

Фурната от серията ArtLine на Miele може да пече две ястия едновременно, но аз реших да изпробвам играта с градусите и режимите, затова пекох последователно.

Броколи и карфиол със свежи билки на фурна

Продукти:

1 малка глава карфиол
1 малка глава броколи
½ чаена лъжичка сол
Черен пипер - на вкус
2 супени лъжици зехтин
5-6 клонки пресен розмарин (или друг вид свежи билки и/или подправки)

Начин на приготвяне:

Измийте добре и подсушете зеленчуците. Накъсайте карфиола и броколито на розички, нарежете стеблата, добавете зехтина, сол и черен пипер и разбъркайте. Сложете хартия за печене с подходяща тава и изсипете овкусените зеленчуци. Добавете клонките розмарин равномерно върху зеленчуците. Сложете тавата във фурната ArtLine на Miele и включете на 180-190 градуса, за около 20 минути, докато зеленчуците омекнат и придобият лек златист загар.

Идея: можете да добавите скилидки необелен чесън, който при печенето омеква и се карамелизира, като придава приятен, но ненатрапчив вкус.

Идеи за поднасяне:

Изсипете зеленчуците в чиния за сервиране или купа и към тях поднесете различни дипове или разядки: кьопоолу, баба Гануш, лютеница, гуакамоле, хумус.

Ябълкови слайсове на фурна с канела, орехи и кафява захар:

Продукти:

2 големи ябълки
Канела - на вкус
Кафява захар - на вкус
½ чаша начукани орехи

Начин на приготвяне:

Измийте добре и подсушете ябълките, нарежете ги на тънки резени/слайсове и ги подредете в тава, предварително покрита с хартия за печене. Поръсете с канела, кафява захар на вкус и начуканите орехи. Сложете тавата във фурната ArtLine на Miele и включете на 200 градуса, за около 10 минути, докато ябълките омекнат. Можете да печете и по-продължително, на ниска температура и тогава ще имате хрупкав ябълков чипс!

Идеи за поднасяне:

Сервирайте нарязани запечени ябълкови резени със сметанов сладолед, бита сметана, като гарнитура към палачинки или гофрети или към зърнената си закуска сутрин.

 

Автор: Ана Динкова
Снимки: Мира Дерменджиева
Грим: Росина Георгиева

 

Най-четените