Днес вкъщи ще хапваме пица и ще ви покажем две от любимите си рецепти.
Пица с праз и моцарела и пица с шунка, гъби и босилеково песто.
За добрия вкус на една пица най-важно е тестото.
Сама по себе си всяка пица е хляб, гарниран с продукти по желание. От тестото за пица може да направите прекрасен хляб с хрупкава коричка. Просто трябва да го сложите в правоъгълна намаслена форма и да го изпечете за около 30 минути.
Тестото за пица се приготвя много лесно. Следвайте стъпките, показани във видеото - и му дайте достатъчно време да втаса.
Важно. Преди печене на пица фурната трябва да е предварително загрята до 250 градуса.
Начин на приготвяне:
В купа сложете маята, добавете захарта, 2-3 с.л. от брашното и малко хладка вода. Разбъркайте и оставете за около 5 минути. Добавете по-голяма част от останалото брашно (малко количество оставете за омесване), сложете солта и зехтина и замесете тесто. Оформете на топка, сложете в намаслена купа и оставете да втаса за около 30 минути, покрито с фолио за свежо съхранение.
За да не губите време, не премесвайте тестото. Ако го омесите още веднъж, ше трябва да го оставите за 10-15 мунити да се отпусне преди да го оформите на блат. Самото оформяне може да стане и с ръце, както го правят пицарите, но - за да стане равномерно тънко, спокойно може да използвате точилка. Разточвате до желания размер, слагате в намаслената тавичка и изрязване, ако има излишно тесто.
През това време пригответе продуктите за пиците.
Ако използвате плънката, която ви предлагаме, нарежете праза на дребно и го задушете в зехтин с малко сол и черен пипер. Оставете го да изстине преди да сложите на пицата.
Пица с шунка, гъби и песто
3-4 с.л. босилеково песто (без кедрови ядки)
50–100 г шунка
Червена чушка, нарязана на колелца
1/2 глава лук, нарязан на тънки шайби
3-4 гъби, нарязани на филийки
150 г моцарела
Всичко останало има във видеото.
Приятно гледане и добър апетит.
Чаша хубаво червено вино ще направи ястието още по-приятно.
До утре...