Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

"Бялото гаспачо", което носи дъха на Андалусия

В него обаче няма домати Снимка: iStock
В него обаче няма домати

Често наричат тази супа "бяло гаспачо". Тя също идва от жежка Андалусия и е студено, лятно ястие.

И макар че днес гаспачото е много по-популярно, неговата бяла версия - ахо бланко, е далеч по-старата студена супа от тази част на Испания и според някои - оригиналната.

Името означава бял чесън, но основната съставка в ястието са бадемите - които дават и белия цвят.

Те са типична за Андалусия култура, и се отглеждат там преди появата на доматите от Новия свят, които пък са основата на гаспачото.

Белият цвят идва от бадемите. Снимка: iStock
Белият цвят идва от бадемите.

Бадемите са в основата на кухнята на този южен регион на Испания и е съвсем естествено да присъстват и в нещо разхлаждащо като студена супа.

Според някои източници корените на ястието датират още от римски времена, а според други настоящите му вкусове носят влиянието и спомена от кухнята на маврите и времената на Ал-Андалус и арабското владение на Пиринейския полуостров.

Ако ахо бланко има и друга връзка с гаспачо, то е че и двете са изключително лесни за приготвяне и със само няколко съставки. Ястието може да се нарече по-скоро бадемово, а не чесново, и освен тези два продукта обикновено съдържа стар хляб, зехтин, оцет и... евентуално грозде.

Резултатът е кремообразен и освежаващ и е чудесен начин да опитаме нещо една идея по-екзотично, докато лятото е още тук.

Единствената уловка при ахо бланко е, че за да се получат кремообразната текстура и характерният бял цвят, е добре са се ползват обелени бадеми. Това може да стане с бланширане или пък просто да се купят белени.

Използват се сурови бадеми, но според някои рецепти е добре те да се запекат съвсем леко, за да се подсили вкусът им. Други препоръчват ядките да се киснат във вода за една нощ, за да омекнат. Това обаче не е задължително, особено ако ползвате робот или блендер за смилането им, а не ги начуквате в хаванче.

Хлябът е добре да е бял, за да се запази цветът на супата. Добре е да се стар и сух и по възможност не от плик с нарязани филии.

Необходими продукти:

  • 220 г бланширани бадеми
  • 100 г стар хляб, без кората
  • 600 мл вода
  • 3 скилидки чесън, нарязани
  • 200 мл висококачествен зехтин екстра върджин
  • 4 с.л. оцет
  • 2-3 с.л. бадемово или прясно мляко - по желание
  • ½ краставица, обелена - по желание
  • Шепа зърна грозде за сервиране - по желание

Начин на приготвяне:

Запечете леко бадемите и изчакайте да изстинат. Тази стъпка, както и накисването им във вода преди това не са задължителни.

Накиснете хляба за поне 10 минути в млякото или във вода.

Сложете бадемите в блендер или робот. Изстискайте хляба, накъсайте го, и сложете и него при бадемите. Добавете и малко вода и смелете добре. След това бавно прибавяйте останалата вода, краставицата, чесъна, оцета и зехтина, докато стане еднородна, гладка смес.

Прецедете супата и я оставете в хладилника за поне 2 часа.

Сервирайте като гарнирате с няколко нарязани бадема, грозде и зехтин.



 

Най-четените