Не пий вода по време на хранене - ще ти се разшири стомахът.
Не пий вода след ядене - пречи на храносмилането.
Напълни стомаха с чаша вода преди хранене, за да се заситиш по-лесно.
Тези и подобни устойчиви народни мъдрости е чувал всеки на масата още от дете. Приел ги е за закон и следва съветите на баба си и майка си без да се замисля.
Така ли обаче? Пречи ли или помага приемът на течности но време на хранене, какво можем да си позволим и какво да избягваме?
Храносмилането започва още в устата - с дъвченето. Слюнчените жлези започват да отделят слюнка, която съдържа ензими, с които започва разграждането на храната.
••• Още съвети за по-здравословно хранене:
Когато тя попадне в стомаха, се смесва със стомашната киселина, която продължава процеса по разграждането и превръща всичко в каша. Нататък в тънките черва към нея се присъединяват още храносмилателни ензими от панкреаса и жлъчна киселина. Така хранителните вещества подготвят за абсорбиране от кръвта.
След това процесът продължава в дебелото черво, а ненужният остатък напуска тялото, като от началото до края смилането на храната може да продължи от 24 до 72 часа.
Къде и как се намесват течностите в него и пречат ли?
Един от най-честите митове е, че приемът на течности заедно с храната пречи на процеса на храносмилане.
Например, че кисели или алкохолни течности изсушават слюнката и затрудняват храносмилането. Това е вярно отчасти - алкохолът, особено твърдият, намалява секрецията на слюнка с около 10-15%. Бира и вино - далеч по-честите напитки, приемани с храната, нямат този ефект.
Киселите напитки пък имат точно обратното свойство - те увеличават отделянето на слюнка.

И съответно няма доказателства, че умереният прием на алкохол или кисели напитки пречи на храносмилането.
Друго устойчиво твърдение е, че водата разрежда стомашните киселини и храносмилателните ензими и така затруднява процеса по храносмилане. Това също не е вярно - стомахът регулира киселинността си според храната и произвежда ензими независимо от водата. Иначе подобен ефект биха имали всякакви течни храни - от супи до плодове и зеленчуци като диня и краставици.
Течностите освен това помагат за раздробяването на големи парчета храна още в устата и така те преминават по-лесно през хранопровода към стомаха. Това важи за пътя на храната и по-нататък - течностите предотвратяват подуването на корема и запека. Неслучайно самият стомах също отделя вода наред с киселините, тъй като тя е необходима за оптималната работа на храносмилателните ензими. А първият съвет при запек е да се приемат повече течности и течни храни.
Разширява ли обаче водата по време на хранене стомаха - все пак в него влиза по-голям обем?
Това, естествено, е така, но няма данни приемът на течности да води до трайно разширяване на стомаха и оттам - повишена нужда от храна. Течностите и особено водата минават далеч по-бързо от твърдата храна през него и той се свива обратно.
Точно обратното - смята се, че умерени количества вода при хранене подпомагат усещането за ситост и отслабването. Течността добавя обем в стомаха, който пък изпраща на мозъка сигнали за ситост и съответно водата преди или по време на ядене намалява апетита и предотвратява приема на повече храна.
••• Ето една доста вкусна "вода":
Освен това глътките вода между хапките забавят процеса на ядене и така мозъкът получава повече време да обработи сигналите за ситост.
Да не забравяме и случаите, в които бъркаме жаждата с глад - ако "огладнеем" по никое време може просто да пием вода.
Макар че си го знаем - да напомним, че тези благотворни ефекти трудно могат да се отнесат към подсладените и газираните напитки. Освен че добавят празни калории, могат да дразнят стомаха и да доведат до подуване.
А ако не изпитвате жажда по време на хранене - това е добра новина и не е необходимо да се насилвате да пиете вода. Защото означава, че не прекалявате със солта и преработените храни и приемате достатъчно течности от самите ястия.