Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Империята на Ален Дюкас, чиято храна излезе извън пределите на Земята

Империята на Ален Дюкас, чиято храна излезе извън пределите на Земята Снимка: Getty Images
Империята на Ален Дюкас, чиято храна излезе извън пределите на Земята Снимка: Getty Images
Империята на Ален Дюкас, чиято храна излезе извън пределите на Земята Снимка: Getty Images

Когато на 12-годишна възраст Ален Дюкас решава да стане готвач, той все още не е стъпвал в ресторант. Това обаче в никакъв случай не се явява като пречка години по-късно той да се превърне в един от най-влиятелните кулинари.

През кариерата си Дюкас е ръководил ресторанти, носители на общо 21 звезди "Мишлен" - нещо, което за мнозина ще остане далечен блян.

Вратите към света на готвенето за Ален се отварят в родния му дом - двестагодишна ферма в провинциална Франция. Там най-важният човек в живота на момчето е неговата баба Жан, която първа разпалва любовта му към готвенето.

"Баба ми приготвяше храната и често ме изпращаше в градината, за да набера зеленчуци. Обичах да я гледам как готви, докато превръщаше нашата домашна фермерска продукция във вкусна храна. Все още помня мириса и вкуса на печеното пиле, което правеше за неделните обеди", разказва готвачът.

Тези моменти са основополагащи в решението му да тръгне по нелекия път на професионалната кухня, а продължават да бъдат източник на вдъхновение и докато гради кариерата си.

Днес много хора от кулинарния свят трудно могат да си представят какво би бил той без Ален Дюкас. Майсторството му е познато далеч извън пределите на Франция, а неговата империя от ресторанти обхваща три континента и седем държави.

Снимка: Getty Images

Когато започва да се обучава професионално на 16 години, Ален усвоява необходимите техники и умения под зоркото око на легендарните готвачи Мишел Герар, Гастон Ленотр, Ален Шапел и Роже Верже. Имайки късмета да се учи от тях, след малко повече от десетилетие Дюкас получава първото си признание. Ресторантът La Terasse в един от курортните градове в Южна Франция се сдобива със звезда "Мишлен", докато Дюкас е главен готвач там.

Списъкът с отличия на френския кулинар продължава да набъбва по впечатляващ начин. На 33-годишна възраст Дюкас става най-младият готвач в света, който в кариерата си има три звезди на най-престижните награди в областта, а само осем години по-късно той ги удвоява.

Успехът му продължава и през следващата година, когато се превръща отново в първия готвач, осигурил на ресторанти три звезди "Мишлен" два пъти за период от дванадесет месеца.

Съветът на Дюкас към всички хора:

"Каквото и да ядете, то трябва да е полезно за вашето здраве. Това е най-важното и може да се изразява в по-малко мазнини, захар, сол или животински протеин. Опитайте се да развиете фин баланс към съставките, които използвате. Важно е да сте наясно с мястото, откъдето идват, и да бъдат подбрани според сезона. Вижте как бихте могли да бъдете полезни за планетата, когато подбирате продуктите си. Нейната цел е да храни всеки човек, който я обитава, но също и тези, които предстои да се родят."

Животът на Дюкас е белязан от още по-впечатляващо събитие, което не е свързано с кухнята - през 1984 г. той претърпява самолетна катастрофа и е единственият оцелял от всички на борда.

Инцидентът се случва докато той и няколко негови колеги пътуват за отварянето на нов ресторант в ски курорта Куршевал. Времето се влошава и ниско намиращите се облаци намаляват видимостта на пилота. Така самолетът се удря в склона на планината, а Дюкас прекарва повече от шест часа в снега, чакайки някой да го спаси. За щастие, спасителният екип го открива жив.

"Напуснах истинския свят и за кратко бях в състояние на удобство и топлина. Чувствах се в друг свят. Усещането беше като да умреш, без да умираш; беше междинно състояние. А след това се върнах в истинския живот, изпълнен със страдание", разказва години по-късно готвачът за преживяното, докато е чакал спасителите.

Докато се възстановява в болница, готвачът започва да разглежда кулинарната индустрия от гледната точка на ресторантьор и то без да знае дали ще може отново да се изправи на крака, камо ли да готви. Мечтае за създаването на нови рецепти и отварянето на ресторант, но същевременно осъзнава, че един от начините, по които може да продължи кариерата си, е като сподели опита си с останалите.

Дюкас успява да се възстанови напълно и да реализира новите си идеи. Изисканите му заведения днес се простират от Лас Вегас до Токио и включват не само ресторанти, но и хотели, кулинарно училище и магазини за първокачествен шоколад.

Едни от най-старите му заведения се намира в историческата област Прованс във Франция - място, което не крие, че обича силно.

"Обичам всичко тук - светлината, скромната и изискана архитектура и, разбира се, продуктите - цветни и толкова вкусни", казва готвачът.

Снимка: Getty Images

Именно храната е тази, която най-много привлича хората към ресторантите му и която той изпипва до съвършенство. Два от ресторантите се ръководят от негови ученици, а страстта му да развива млади таланти му осигурява лоялен екип.

"Всички мои готвачи работят с мен дълги години, като някои от тях дори повече от 20. Това е ключов подход, с който да се гарантира качеството в кухните на всичките ми ресторанти. Екипът ми е напълно вдъхновен от визията ми за храната, така че не е проблем да интерпретират всяка рецепта перфектно, без да съм около тях", обяснява Дюкас.

По думите му днес талантливи готвачи и забележителни ресторанти могат да се намерят във всяка точка на света, а това води до стимулираща и ожесточена конкуренция. Нарича я полезна, но посочва и друго много важно нещо - развитието на екологичното съзнание у хората и промяната, към която и готвачите трябва да дадат своя принос.

"Това е задължително за съхраняването на планетата, както е и от решаващо значение за здравето на човечеството", отбелязва Дюкас.

Френският готвач не само е загрижен за Земята - той мисли и за бъдещето на човечеството, като неговата храна дори излиза извън пределите на планетата.

Дюкас се превърна в първия кулинар, създал и адаптирал гурме ястия за астронавти на Международната космическа станция.

Предвид това грандиозно постижение, всички се питат докъде още би могла да стигне амбицията му. На този въпрос той отговаря така: "До Марс, тъй като проектът се развива сериозно". Зад тези думи стои само едно - желанието му един ден да отвори ресторант на червената планета.

Идеята никак не е лоша и със сигурност подобава на един от най-добрите готвачи в света. Все пак Дюкас вече е покорил Земята.

Най-четените