Джино Д'Акампо е от онези шеф-готвачи по кулинарните канали, които гледаме и сякаш пълнеем само докато наблюдаваме как готвят и си похапват.
Италианецът обаче е категоричен, че ако се храним като него и истинските италианци, хем ще ни е вкусно, хем няма да се притесняваме за фигурата си. В предаванията и книгите си Джино изрежда куп съвети, които ни разкриват какво правят италианците в кухнята, за да постигат тези резултати.
"Огромна грешка е да смятате, че пастата, пицата и сирената не са здравословни", категоричен е пред Stylist Д'Акампо.
Той припомня, че италианците ядат пица и паста буквално от векове и никога не са били затлъстяваща нация.
Тайната, обяснява Джино, е в размера на порциите. Класическата италианска порция е от около 75-80 грама паста, а извън Ботуша и особено в САЩ порциите достигат 200 и дори 300 грама.
Затова италианецът съветва всяка порция да бъде внимателно претеглена с кухненска везна, за да не преяждаме с тестени изделия.
Д'Акампо не е фен и на тежките сосове към пастата и уточнява, че съвършеният за него сос е от истински качествен екстра върджин зехтин, една консерва хубави домати и твърдо сирене като пармезан или пекорино.
Друг вариант на пастата, който той предпочита, е така наречената "aglio olio" - сварени ал денте спагети или друга тънка и дълга паста, сервирани с пестелив сос от зехтин, много чесън и пармезан за спойка. "Нищо не може да победи подобно италианско угощение", казва в едно от предаванията си шеф-готвачът.
"Вие [не-италианците] тотално проваляте пицата! Слагате отгоре ѝ пилешки крилца, кебапи, какво ли не! Разберете - пица означава "Маргарита"!", продължава Джино.
В същия епизод той заявява, че всичко, извън пицата "Маргарита" - домати, моцарела и босилек - трябва да бъде забранено. Извън пицата Д'Акампо съветва да ядем моцарелата съвсем натурална, без никакъв зехтин, сол, подправки.
"Яжте я така, както ядете ябълка, по никакъв друг начин", разказват той.
Всъщност, насоките на Джино са подобни за всички храни, които знаем, че италианците обожават - сирената, морските дарове, месо. "Мразя претенциозната, прекалено подправена храна, защото така тя става скучна. Всички италианци я мразят и знаят, че е по-добре да се придържат към простичките рецепти", казва той.
Думите му се отнасят дори и за десертите. По мнение на Д'Акампо истинските италианци винаги ще предпочетат качествен италиански сладолед вместо претенциозни тарталети, къпкейкове или макарони.
Д'Акампо има и тайна за перфектния доматен сос и тя не е съвсем според италианските повели - за да е кремообразен, гъст и плътен сосът, готвачът добавя и малко прясно мляко.
"Не се притеснявам от остаряването. Спортувам всеки ден, пия вино и се храня добре", хвали се Джино.
В същия разговор за "Гардиън" той обяснява, че истинската италианска кухня разчита на един основен принцип - минимум усилия за максимум резултат. Д'Акампо не крие, че недолюбва френската кухня, именно защото е прекалено сложна и претенциозна.
"Французите ще направят някакво пилешко и ще го кръстят Бла-бла-бла, но за нас, италианците, това си е просто пилешко, нищо повече", шегува се той.
Затова, когато изпитва носталгия или иска да се почувства по-добре на мига, вади от шкафа паста, доматен сос, босилек, чесън и пармезан и си приготвя семпло ястие с наличните продукти.
Понякога прибавя малко бекон или пресни домати в зависимост от това какво има под ръка.