Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Mamma Mia! Тези храни всъщност не са италиански

Не забравяйте, че италианската кухня разчита на прости и лесни съчетания, така че ако видите претрупана рецепта с твърде много продукти, знайте, че най-вероятно не е истински италианска.

Затова в галерията сме събрали девет храни, които смятаме за италиански, но не са: Снимка: iStock
Не забравяйте, че италианската кухня разчита на прости и лесни съчетания, така че ако видите претрупана рецепта с твърде много продукти, знайте, че най-вероятно не е истински италианска.

Затова в галерията сме събрали девет храни, които смятаме за италиански, но не са:
Спагети с кюфтенцаСпагетите са италиански, малките симпатични кюфтенца също се ядат на Ботуша, но комбинацията между двете не съществува в традиционната италианска кухня. Приема се, че изобретението, наречено „спагети с кюфтенца“, е американско или в най-добрия случай измислено от италианци, преселени от поколения в САЩ. 

В Италия кюфтетата обикновено се сервират като храна за аперитив в компанията на разнообразни сирена, а не на паста. Спагетите пък според италианците рядко си вървят с месо и те предпочитат да ги смесват с по-леки зеленчукови сосове. Снимка: iStock
Спагети с кюфтенца

Спагетите са италиански, малките симпатични кюфтенца също се ядат на Ботуша, но комбинацията между двете не съществува в традиционната италианска кухня. Приема се, че изобретението, наречено „спагети с кюфтенца“, е американско или в най-добрия случай измислено от италианци, преселени от поколения в САЩ.

В Италия кюфтетата обикновено се сервират като храна за аперитив в компанията на разнообразни сирена, а не на паста. Спагетите пък според италианците рядко си вървят с месо и те предпочитат да ги смесват с по-леки зеленчукови сосове.
Фетучини "Алфредо"Фетучини, комбинирани с кремообразен сос от сметана и пармезан плюс пилешко месо и евентуално зеленчуци - съчетанието звучи изкусително, но не е италианско. Наименованието „Алфредо“ е напълно непознато в старите италиански ресторанти, а сосът е абсолютна американска измислица на италиански емигрант в Ню Йорк от началото на XX век. 

Смята се, че оригиналът на подобни фетучини съдържа само пастата, масло и пармезан, който се разтапя от топлината в тигана и образува кремообразна текстура на ястието. Снимка: iStock
Фетучини "Алфредо"

Фетучини, комбинирани с кремообразен сос от сметана и пармезан плюс пилешко месо и евентуално зеленчуци - съчетанието звучи изкусително, но не е италианско. Наименованието „Алфредо“ е напълно непознато в старите италиански ресторанти, а сосът е абсолютна американска измислица на италиански емигрант в Ню Йорк от началото на XX век.

Смята се, че оригиналът на подобни фетучини съдържа само пастата, масло и пармезан, който се разтапя от топлината в тигана и образува кремообразна текстура на ястието.
Салата "Цезар"Дори не сме сигурни защо тази салата се приема за италианска, но мнозина погрешно смятат, че идва именно от Ботуша. Всъщност салата „Цезар“ е изобретение на готвач с италиански произход, който е притежавал няколко заведения в Мексико и решил да предложи едновременно свежа и питателна салата със зеленчуци, пиле, аншоа, сос и крутони. 

В Италия в момента на много места се предлага салата „Цезар“ заради засиленото ѝ търсене, но е голяма вероятността да ви изгледат накриво за поръчката. Снимка: iStock
Салата "Цезар"

Дори не сме сигурни защо тази салата се приема за италианска, но мнозина погрешно смятат, че идва именно от Ботуша. Всъщност салата „Цезар“ е изобретение на готвач с италиански произход, който е притежавал няколко заведения в Мексико и решил да предложи едновременно свежа и питателна салата със зеленчуци, пиле, аншоа, сос и крутони.

В Италия в момента на много места се предлага салата „Цезар“ заради засиленото ѝ търсене, но е голяма вероятността да ви изгледат накриво за поръчката.
Пица "Пеперони"Пицата с пикантен колбас е любима, само че ако в Италия си поръчате пица „Пеперони“, ще получите тесто с щедра добавка от… чушки. Не се знае къде се е получила тази „грешка в превода“, но в наши дни е широко разпространена и както в Америка, така и в Европа под „Пеперони“ се разбира пица с лют салам.

Като цяло истинската италианска пица има малко общо с твърде гарнираните ѝ европейски и американски събратя и е по-вероятно да получите пица с тънки резени прошуто, отколкото с пикантни колбаси. Снимка: iStock
Пица "Пеперони"

Пицата с пикантен колбас е любима, само че ако в Италия си поръчате пица „Пеперони“, ще получите тесто с щедра добавка от… чушки. Не се знае къде се е получила тази „грешка в превода“, но в наши дни е широко разпространена и както в Америка, така и в Европа под „Пеперони“ се разбира пица с лют салам.

Като цяло истинската италианска пица има малко общо с твърде гарнираните ѝ европейски и американски събратя и е по-вероятно да получите пица с тънки резени прошуто, отколкото с пикантни колбаси.
Пиле в пармезанПилето в пармезанова коричка често в менютата се среща като „Пиле Пиката“ и се сервира с щедра доза паста за още „по-автентичен“ вид. Ястието обаче няма италиански корени и се приема, че е английска или американска измислица с доооста лек италиански привкус. 

На Ботуша пък можете да опитате резени патладжан в пармезан, които са не по-малко вкусни, а и са далеч по-автентични. Снимка: iStock
Пиле в пармезан

Пилето в пармезанова коричка често в менютата се среща като „Пиле Пиката“ и се сервира с щедра доза паста за още „по-автентичен“ вид. Ястието обаче няма италиански корени и се приема, че е английска или американска измислица с доооста лек италиански привкус.

На Ботуша пък можете да опитате резени патладжан в пармезан, които са не по-малко вкусни, а и са далеч по-автентични.
Чеснов хлябОбожаваме чеснов хляб, но в Италия и по-точно в традиционната италианска кухня той не фигурира. Няма точни данни кой находчив човек е решил да комбинира френска багета с изобилие от масло и чесън, само че трябва да признаем, че резултатът е наистина вкусен. Просто не е италиански. 

Италианският „оригинал“ на рецептата са брускетите, които се сервират като предястия и аперитив. Те обаче се приготвят с италианската чабата, а не с френската франзела. Снимка: iStock
Чеснов хляб

Обожаваме чеснов хляб, но в Италия и по-точно в традиционната италианска кухня той не фигурира. Няма точни данни кой находчив човек е решил да комбинира френска багета с изобилие от масло и чесън, само че трябва да признаем, че резултатът е наистина вкусен. Просто не е италиански.

Италианският „оригинал“ на рецептата са брускетите, които се сервират като предястия и аперитив. Те обаче се приготвят с италианската чабата, а не с френската франзела.
Италиански дресингТук по-акуратно е „италиански“ да бъде в кавички, понеже тази смес от зехтин, оцет, зеленчуци, подправки и захар или мед не е с италиански произход. Той е забъркан в някоя американска кухня в средата на XX век и бързо придобива популярност, защото е вкусен и лесен за приготвяне. Думата „италиански“ така и не изчезва от наименованието.

Всъщност италианците предпочитат салатите си много леко овкусени и добавят пестеливо капки зехтин и оцет към тях. Щедрите заливки от зехтин и мед, сметана и шепи с подправки не са им по вкуса. Снимка: iStock
Италиански дресинг

Тук по-акуратно е „италиански“ да бъде в кавички, понеже тази смес от зехтин, оцет, зеленчуци, подправки и захар или мед не е с италиански произход. Той е забъркан в някоя американска кухня в средата на XX век и бързо придобива популярност, защото е вкусен и лесен за приготвяне. Думата „италиански“ така и не изчезва от наименованието.

Всъщност италианците предпочитат салатите си много леко овкусени и добавят пестеливо капки зехтин и оцет към тях. Щедрите заливки от зехтин и мед, сметана и шепи с подправки не са им по вкуса.
Сос "Маринара"Какво по-италианско от хубав, плътен доматен сос? Оказва се, че често правим доматения сос не съвсем по италиански, а сосът „Маринара“ няма нищо общо с Ботуша. Причината е, че той обикновено е твърде доматен и с много малко подправки и зехтин, което го прави и леко безличен и прекалено калоричен. 

Оригиналните италиански доматени сосове най-често са по-леки, но с изобилие от зелени подправки и зехтин, които им придават далеч по-отчетлив и запомнящ се вкус. Снимка: iStock
Сос "Маринара"

Какво по-италианско от хубав, плътен доматен сос? Оказва се, че често правим доматения сос не съвсем по италиански, а сосът „Маринара“ няма нищо общо с Ботуша. Причината е, че той обикновено е твърде доматен и с много малко подправки и зехтин, което го прави и леко безличен и прекалено калоричен.

Оригиналните италиански доматени сосове най-често са по-леки, но с изобилие от зелени подправки и зехтин, които им придават далеч по-отчетлив и запомнящ се вкус.
МуфулетаСандвичите, поетично наречени Муфулета, са пълни с всичко, което свързваме с Италия - хубави колбаси, сирене проволоне, маслини и зехтин, той не е италиански. Корените на сандвича могат да бъдат проследени до Ню Орлеанс и пазарите, които италианските мигранти са си организирали. Там търговците са сглобили нещо лесно за хапване и засищащо, каквото е Муфулета.

Истинският италиански сандвич е далеч по-деликатен и не чак толкова калоричен и обикновено се ограничава до чабата с тънки резени колбас и малко зеленчук за свежест. Снимка: iStock
Муфулета

Сандвичите, поетично наречени Муфулета, са пълни с всичко, което свързваме с Италия - хубави колбаси, сирене проволоне, маслини и зехтин, той не е италиански. Корените на сандвича могат да бъдат проследени до Ню Орлеанс и пазарите, които италианските мигранти са си организирали. Там търговците са сглобили нещо лесно за хапване и засищащо, каквото е Муфулета.

Истинският италиански сандвич е далеч по-деликатен и не чак толкова калоричен и обикновено се ограничава до чабата с тънки резени колбас и малко зеленчук за свежест.

Италианската кухня е сред най-обичаните и харесваните по света, а топ готвачи се надпреварват да ни научат как се правят типичните италиански рецепти.

Вследствие на това не пропускаме да се насладим на една сочна пица, чиния гореща паста или парче изкусително тирамису с горещо еспресо за десерт.

Има само един проблем - някои от тези ястия всъщност не са италиански.

В наши дни италианските ястия са навсякъде и често не се замисляме, че далеч не приличат на своите оригинали, ако въобще идват от рецепта, родена на Ботуша. В най-добрия случай продуктите са италиански, а идеята за комбинацията им е крайно преиначена.

А самите италианци прекрасно знаят какво се случва с любимите им блюда и или търпеливо си затварят очите, или не доближават заведения, които предлагат подобни гаври с традициите им.

И не забравяйте, италианската кухня разчита на прости и лесни съчетания, така че ако видите претрупана рецепта с твърде много продукти, знайте, че най-вероятно не е истински италианска.

А в галерията ще видите девет храни, които смятаме за италиански, но не са.

 

Най-четените