Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Колко дълго може да държим отворена бутилка уиски?

На практика безкрайно, но вкусът ще се промени Снимка: iStock
На практика безкрайно, но вкусът ще се промени

Колко дълго може да стои отворена бутилка алкохол и съдържанието ѝ още да става за пиене?

За доста хора този въпрос не стои, защото не са имали бутилка, която да чака да бъде допита чак толкова дълго. Но на всеки се случва да получи като подарък шише с алкохол, който не харесва особено, ли пък просто да забрави отворена бутилка.

Естествено, срокът на годност зависи от вида алкохол, както и от това къде е държано шишето.

Виното, естествено, подлежи на отлежаване и колкото по-дълго стои в затворена бутилка, толкова по-добро може да стане. Твърдият алкохол, стига да е също добре запечатан, обаче няма да се промени кой знае колко дори и след 100 години. Но при веднъж отворена бутилката и осигурен приток на кислород, нещата се променят рязко. Ето как това се отразява на различните видове алкохолни напитки:

Уиски

То е с високо алкохолно съдържание и малко захар, което значи, че може да стои отворено в някой шкаф около 2 години. След това няма да се развали - това е невъзможно, но ще стане по-лошо. Дори и да пиете отворено преди 20 г. уиски, това няма да ви отрови. Ще има обаче по-малък процент алкохол и доста по-различен вкус. Няма да е особено приятно, но няма и да е опасно.

Същите правила важат и за ракията.

Водка

Тя има по-дълъг живот и от уискито - до 10 години. След няколко години ще има различен вкус и по-ниско алкохолно съдържание, но няма как да се развали.

Снимка: iStock

Това обаче не важи за ароматизирани водки - в тях има захар и животът им е доста по-кратък. В общи линии е добре бутилката да не се застоява повече от седмица.

Ром

Може да се нарече вечен, ако не е отворен, но когато веднъж това стане, процесът е по-кратък. След 6 месеца напитката започва да губи вкус и сила, а след 2 години разликата ще е огромна.

Джин

Качественият му живот е по-кратък и напитката ще има значително по-лош вкус година след отварянето на бутилката. Подобно на останалите твърди алкохолни напитки, джинът няма да бъде опасен за пиене като престои дълго, но няма да бъде и особено приятен.

Бренди

Изненадващо, но въпреки че брендито се дестилира от вино, то не се разваля за няколко дни като него. Но няма и да е в "добро здраве" дълго. След 6 месеца вкусът му ще се промени, което по-бързо в сравнение с останалите високо алкохолни питиета. Ще става за пиене 2-3 години и няма как да е опасно и след това.

Текила

Тя ще запази качествата си за около година след отварянето на бутилката. След това вкусът ще е неприятен, макар отново и не опасен.

Ликьор

Във всичките си разновидности той има доста захар и наистина ще се развали за около 1-2 години - проблемът няма да е само вкусът, а и че ще е опасен за пиене. Ако в питието има и мляко или сметана, те ще съкратят живота му до около година и дори по-малко. Това важи и дори ако не са отворени.

Вино

Пенливите вина започват да променят аромата и вкуса си само ден след отварянето си. а отворена бутилка бяло или червено сухо вино може да издържи средно до 5 дни - според начина на производство и последващото съхранение.

Снимка: iStock

Като цяло червените вина траят по-дълго от белите. При първите средно това са 5 дни, а при вторите - 3 дни. След това те започват да променя вкуса си и да се окисляват, като процесът накрая финализира в оцет. Той сам по себе си не е опасен, но в по-големи количества може да доведе до гадене и повръщане.

Животът на алкохолните напитки може да се удължи допълнително и ако се спазват някои правила.

Основното е съхранението. Бутилките с твърд алкохол трябва да са изправени, тъй като контактът с тапата или капачката може да ускори промяната на вкуса. При виното е обратното - то трябва да лежи и да докосва тапата, което ограничава кислорода.

Бутилките трябва да се държат на тъмно и хладно. При изпито част от съдържанието е добре остатъкът да се премести в по-малка бутилка, тъй като в нея ще има по-малко кислород. Естествено, тя трябва да бъде добре затворена.

Но няма трик, който да запази завинаги питието такова, каквото е било в началото. Така че имате извинение да си сипете още едно.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените