Животът и съдбата могат да бъдат наистина несправедливи.
Ако например любимият ти плод са черешите, се чувстваш ощетен, че сезонът им е толкова кратък, а спецификата на плода не позволява нито отглеждане в парници, нито много ранни или късни реколти, нито транспорт от далеч.
Черешите са един от малкото сезонни плодове в пълния смисъл на думата и единственото време, в което можем да им се наслаждаваме с пълни шепи, е сега.
За цели 10 безрадостни месеца от годината алтернативата са компоти, сладка или замразени плодове, но те са блед спомен от вкуса и свежестта на пресните череши.
Няма нищо по-хубаво от няколко шепи сочни и сладки хрущялки, би казал истинският любител на черешите, и за него единственото, което може да се иска от тази наслада, са още няколко шепи.
Ето обаче няколко нестандартни и лесни идеи как да вземем максимума от този еликсир на ранното лято и то не под формата на десерт.
Чътни от череши
Това чътни върви много добре както с печени меса, така и като добавка към плато от сирена или дори на сандвич със сирене.
Необходими продукти:
- 750 г череши без костилките
- 1 глава червен лук
- По 1 малка червена и зелени чушки, нарязани на ситно
- 80 г кафява захар
- 60 мл балсамов оцет
- 2 ч.л. настърган джинджифил
- 1 ч.л. настъргана портокалова кора
- ½ ч.л кардамон
Начин на приготвяне:
Запържете леко лука и джинджифила, а след това добавете оцета, за да омекнат. Добавете останалите съставки, както и сол и пипер, и след като сместа заври, я оставете да къкри на бавен огън за около 30-40 минути, или докато черешите омекнат достатъчно и чътнито стане като гъст сироп.
Салата с череши
Необходими продукти:
- 500 г диня на малки кубчета
- 500 г череши без костилки, разполовени
- 200 г боровинки
- 120 г краставица, нарязана на кубчета
- 120 г маруля или микс от салати
- 120 г сирене
- 3 листа прясна мента, нарязани на ситно
- 60 г мед
- 1 ч.л. лимонов сок и малко настъргана кора от лимон
Начин на приготвяне:
В купа смесете първите 7 съставки, а отделно направете дресинг от меда и лимоновите сок и кора. Добавете го към плодовете, зеленчуците и сиренето.
Уолдорф с череши
Необходими продукти:
- 60 г майонеза
- 60 г заквасена сметана
- 2 с.л. мед
- Щипка сол
- 2 големи ябълки, нарязани на кубчета
- 1 с.л. лимонов сок
- 2 стръка целина, нарязани
- 120 г сушени червени боровинки
- 120 г нарязани и запечени бадеми
- 250 г череши без костилки, разполовени
Начин на приготвяне:
Направете дресинг от майонезата, сметаната, меда и солта. В голяма купа залейте ябълките с лимоновия сок и разбъркайте добре.
Добавете целината, сушените плодове и бадемите, както и дресинга, и разбъркайте. Накрая сложете и черешите и внимателно се омесете с останалите съставки.
Барбекю сос с череши
Необходими продукти:
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 с.л. масло
- 2 скилидки чесън
- 500 г череши без костилки, нарязани
- 250 г кетчуп
- 150 г захар
- 60 мл оцет
- 1 с.л. сос Уорчестър
- 2 ч.л. горчица
- ½ ч.л. чер пипер
Начин на приготвяне:
В тиган сотирайте лука в маслото.
След като омекне, добавете и чесъна и сотирайте още една минута. След това прибавете и останалите съставки и оставете соса на среден огън за около 20 минути, като разбърквате периодично. Сосът е готов, когато е достатъчно гъст, за да се маже върху месо от грила, а черешите са омекнали напълно.
Пиле с черешов сос
Необходими продукти:
- 4 филета пилешки гърди без кожа
- 7 с.л. масло
- 150 мл сухо червено вино
- 1 с.л. захар
- 120 г череши без костилки, разполовени
Начин на приготвяне:
Разтопете в тиган 2 лъжици масло. Овкусете със сол и пипер пилешките гърди и ги намажете с маслото, след което ги сложете да се пекат във фурна на висока температура за около 15-минути.
Сложете в малка тенджера виното и захарта и ги оставете да врят, докато течността се изпари наполовина. Намалете котлона и добавете останалите 5 лъжици масло, като бъркате постоянно. Добавете и черешите и сервирайте соса с пилето.
Кускус с череши
Необходими продукти:
- 180 г кускус
- 240 г пилешки бульон
- 120 г череши без костилки, разполовени
- 120 г нарязани на ситно моркови
- 120 г нарязана на ситно краставица
- 60 г нарязан зелен лук
- 60 запечени кедрови ядки
- 3 с.л. балсамов оцет
- 1 с.л. зехтин
- 1 с.л. дижонска горчица
Начин на приготвяне:
Загрейте бульона до кипване. Излейте го в купа и добавете кускуса. Похлупете го плътно и оставете за поеме течността напълно за около 5 минути. Разбъркайте и изчакайте да изстине.
Добавете черешите, зеленчуците и ядките. Разбъркайте добре оцета, зехтина и горчицата заедно със сол и пипер и направете дресинг, който също сложете в кускуса.