Едно от любимите ни ястия в истински добрите ресторанти са салатите.
Нерядко салатите в заведенията са по-вкусни от домашно приготвените и затова си има няколко причини. В кухнята на ресторанта не се притесняват да овкусяват зеленчуците предварително, да добавят нужните мазнини и протеини и да експериментират със съставките.
Затова е време да откраднем от професионалистите няколко рецепти за неустоими салати.
Първо, с тях ще разнообразим менюто и ще изненадаме не само нашето небце, но и това на близките. Все пак дори и в студеното време човек копнее за нещо свежо, хрупкаво и интересно, което ще е радост и за очите, и за стомаха.
И второ, знаем, че "летните тела" се извайват през зимата и то не само с много упорит спорт, но и с подходящия хранителен режим, при който се набляга на повече зеленчуци.
Ето няколко рецепти за салати, които са едновременно диетични, засищащи и са вдъхновени от менютата на професионалистите:
Салата Коб
Салата Коб е кръстена на създателя си - шеф-готвача Робърт Коб. В ресторантите привлича не само заради апетитните си съставки, но и заради поднасянето на продуктите във внимателно подредени редички.
У дома единственото, което се изисква за същия ефект, е малко търпение, за да подредите по същия начин съставките.
За салата за двама много гладни са необходими:
- 6 резена запържен бекон
- 2 твърдо сварени яйца
- 1 малка глава айсберг, нарязана на лентички
- 250-300 грама печено пилешко месо на късчета
- 1 голямо авокадо, нарязано на кубчета
- 200 грама синьо сирене
- Няколко пера зелен лук
- Зехтин, оцет балсамико, лъжичка горчица, сол и пипер
Начин на приготвяне:
Повече от елементарен - в голяма салатена чиния се нареждат на ивици синьото сирене на кубчета, доматите, пилешкото, авокадото, яйцата, зеленият лук и беконът.
От зехтина, оцета, горчицата и подправките се приготвя хомогенна смес и с нея се залива салатата. Не се разбърква преди сервиране, за да се запази красивият вид на ястието.
Салата Коб е и чудесна идея за лека вечеря.
Салата Уолдорф
Сладко, солено, кисело, хрупкаво, изненадващо - в тази салата, която се ражда из елитните ресторанти на Ню Йорк, има от всичко.
Салатата Уолдорф е придружена от майонезен дресинг, който е подходящ за зимните месеци. Останалите продукти вече се намират целогодишно - ябълки, грозде, целина, орехи и стафиди, плюс маруля за сервиране.
Необходими продукти за две порции са:
- 2 ябълки - по възможност една кисела и една сладка
- 1 чепка червено грозде (в краен случай може и сладък сорт зелено)
- 1 голям стрък целина, нарязан на не много дребно
- 50 грама запечени орехи
- 50 грама стафиди
- Листа маруля (или свеж спанак) за сервиране
- Майонеза, цедено кисело мляко, лимонов сок, сол и пипер за дресинга
Начин на приготвяне:
Първо пригответе дресинга, за да се хомогенизират всички вкусове в него. Смесете три супени лъжици майонеза със също толкова супени лъжици цедено кисело мляко.
Добавете пресен лимонов сок, сол и пипер и бъркайте добре до хомогенна смес. Оставете настрана.
Обелете двете ябълки, разполовете зърната грозде и нарежете целината. В купа смесете плодовете, целината, орехите и стафидите. Залейте с дресинга и сервирайте върху подложка от маруля или пресен спанак.
Има вариант на салата Уолдорф със синьо сирене, която можете да изпробвате, ако не обичате твърде сладникави салати.
Салата Табуле
Това е салатата за всеки, който обожава магданоз.
Табуле е свежа, с наситен вкус на магданоз, с нотка свежест от доматите и с прилична доза протеини от булгура. Въпреки че води началото си от арабската кухня, салатата допада на повечето българи заради познатите аромати и вкусове.
Продуктите за 2 порции са:
- 5 връзки магданоз (нито повече, нито по-малко)
- 1 голям сочен домат
- 1 чаша сготвен по инструкциите булгур
- 3 стръка пресен лук
- Една шепа листенца мента
- Сол, зехтин и лимонов сок
Начин на приготвяне:
Булгурът се приготвя спрямо инструкциите на опаковката, като внимаваме да не се слепнат зрънцата.
Докато чакаме той да се охлади, режем на много, ама много ситно магданоза, а домата - на малки кубчета. Ментата и лукът също се наситняват.
В дълбока купа се смесват магданозът, доматът, ментата, лукът и булгурът. Овкусяват се със сол, зехтин и лимонов сок. Не прекаляваме с овкусяването, защото е важно да се усещат ясно вкусовете на продуктите.
Добре е салатата да престои няколко часа в хладилник преди сервиране.
Китайско люто зеле
Тази салата се среща в повечето китайски ресторанти и има онзи специфичен за този тип заведения вкус, който смятаме, че не можем да постигнем у дома.
Грешка! Разнообразието из съвременните супермаркети позволява съвсем спокойно да си направим същата и дори по-вкусна салата с екзотичен, леко лют привкус.
Необходимите съставки са:
- Половин глава китайско зеле
- 2 моркова
- 2 червени чилита
- 2 супени лъжици соев сос
- 2 супени лъжици соево олио
- 2 супени лъжици мирин (вид азиатско оризово вино)
- 1 чаена лъжичка захар
Начин на приготвяне:
Зелето и морковите, както и чушлетата се нарязват на много тънки жулиени. Отделно в купичка се забъркват соевият сос, соевото олио, миринът и захарта до разтварянето на захарта.
Зеленчуците се заливат с дресинга и се оставят за час-два да попият добре от него.
За салатата може да се използва готов сладко-кисел сос от чили, който също вече се намира навсякъде из големите супермаркети.
Гръцка салата
"Гръцката салата си е почти като нашата шопска салата" - това е митът, който пречи да приготвим истински хубава гръцка салата у дома.
Заместваме фетата с родно саламурено сирене, слагаме много малко риган или въобще го пропускаме и... накрая салатата няма вкуса на онази, която толкова ни е харесала из гръцките таверни.
Ето продуктите за една автентична гръцка салата за двама ценители:
- 2 добре узрели домата
- 1 малка краставица
- 1 зелена чушка
- Чаша маслини каламата
- 1 супена лъжица каперси
- 1 малка глава червен лук на полумесеци
- 200 грама сирене фета
- Сол, зехтин, оцет и щедро количество риган
Начин на приготвяне:
Доматите и краставиците се режат на по-груби парчета. Смесват се с маслините, каперсите, червения лук и сиренето фета на кубчета и се омесват добре.
Салатата се подправя със зехтин, оцет, сол и много щедро количество риган.
В някои заведения се добавя и зелена чушка, както и малко магданоз, но последните две са въпрос на вкус.