Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Най-популярните салати в ресторантите и как да си ги направим у дома

Те са едновременно диетични, засищащи и са вдъхновени от менютата на професионалистите Снимка: iStock
Те са едновременно диетични, засищащи и са вдъхновени от менютата на професионалистите

Едно от любимите ни ястия в истински добрите ресторанти са салатите.

Нерядко салатите в заведенията са по-вкусни от домашно приготвените и затова си има няколко причини. В кухнята на ресторанта не се притесняват да овкусяват зеленчуците предварително, да добавят нужните мазнини и протеини и да експериментират със съставките.

Затова е време да откраднем от професионалистите няколко рецепти за неустоими салати.

Първо, с тях ще разнообразим менюто и ще изненадаме не само нашето небце, но и това на близките. Все пак дори и в студеното време човек копнее за нещо свежо, хрупкаво и интересно, което ще е радост и за очите, и за стомаха.

И второ, знаем, че "летните тела" се извайват през зимата и то не само с много упорит спорт, но и с подходящия хранителен режим, при който се набляга на повече зеленчуци.

Ето няколко рецепти за салати, които са едновременно диетични, засищащи и са вдъхновени от менютата на професионалистите:

Салата Коб

Снимка: iStock

Салата Коб е кръстена на създателя си - шеф-готвача Робърт Коб. В ресторантите привлича не само заради апетитните си съставки, но и заради поднасянето на продуктите във внимателно подредени редички.

У дома единственото, което се изисква за същия ефект, е малко търпение, за да подредите по същия начин съставките.

За салата за двама много гладни са необходими:

  • 6 резена запържен бекон
  • 2 твърдо сварени яйца
  • 1 малка глава айсберг, нарязана на лентички
  • 250-300 грама печено пилешко месо на късчета
  • 1 голямо авокадо, нарязано на кубчета
  • 200 грама синьо сирене
  • Няколко пера зелен лук
  • Зехтин, оцет балсамико, лъжичка горчица, сол и пипер

Начин на приготвяне:

Повече от елементарен - в голяма салатена чиния се нареждат на ивици синьото сирене на кубчета, доматите, пилешкото, авокадото, яйцата, зеленият лук и беконът.

От зехтина, оцета, горчицата и подправките се приготвя хомогенна смес и с нея се залива салатата. Не се разбърква преди сервиране, за да се запази красивият вид на ястието.

Салата Коб е и чудесна идея за лека вечеря.

Салата Уолдорф

Снимка: iStock

Сладко, солено, кисело, хрупкаво, изненадващо - в тази салата, която се ражда из елитните ресторанти на Ню Йорк, има от всичко.

Салатата Уолдорф е придружена от майонезен дресинг, който е подходящ за зимните месеци. Останалите продукти вече се намират целогодишно - ябълки, грозде, целина, орехи и стафиди, плюс маруля за сервиране.

Необходими продукти за две порции са:

  • 2 ябълки - по възможност една кисела и една сладка
  • 1 чепка червено грозде (в краен случай може и сладък сорт зелено)
  • 1 голям стрък целина, нарязан на не много дребно
  • 50 грама запечени орехи
  • 50 грама стафиди
  • Листа маруля (или свеж спанак) за сервиране
  • Майонеза, цедено кисело мляко, лимонов сок, сол и пипер за дресинга

Начин на приготвяне:

Първо пригответе дресинга, за да се хомогенизират всички вкусове в него. Смесете три супени лъжици майонеза със също толкова супени лъжици цедено кисело мляко.

Добавете пресен лимонов сок, сол и пипер и бъркайте добре до хомогенна смес. Оставете настрана.

Обелете двете ябълки, разполовете зърната грозде и нарежете целината. В купа смесете плодовете, целината, орехите и стафидите. Залейте с дресинга и сервирайте върху подложка от маруля или пресен спанак.

Има вариант на салата Уолдорф със синьо сирене, която можете да изпробвате, ако не обичате твърде сладникави салати.

Салата Табуле

Снимка: iStock

Това е салатата за всеки, който обожава магданоз.

Табуле е свежа, с наситен вкус на магданоз, с нотка свежест от доматите и с прилична доза протеини от булгура. Въпреки че води началото си от арабската кухня, салатата допада на повечето българи заради познатите аромати и вкусове.

Продуктите за 2 порции са:

  • 5 връзки магданоз (нито повече, нито по-малко)
  • 1 голям сочен домат
  • 1 чаша сготвен по инструкциите булгур
  • 3 стръка пресен лук
  • Една шепа листенца мента
  • Сол, зехтин и лимонов сок

Начин на приготвяне:

Булгурът се приготвя спрямо инструкциите на опаковката, като внимаваме да не се слепнат зрънцата.

Докато чакаме той да се охлади, режем на много, ама много ситно магданоза, а домата - на малки кубчета. Ментата и лукът също се наситняват.

В дълбока купа се смесват магданозът, доматът, ментата, лукът и булгурът. Овкусяват се със сол, зехтин и лимонов сок. Не прекаляваме с овкусяването, защото е важно да се усещат ясно вкусовете на продуктите.

Добре е салатата да престои няколко часа в хладилник преди сервиране.

Китайско люто зеле

Снимка: iStock

Тази салата се среща в повечето китайски ресторанти и има онзи специфичен за този тип заведения вкус, който смятаме, че не можем да постигнем у дома.

Грешка! Разнообразието из съвременните супермаркети позволява съвсем спокойно да си направим същата и дори по-вкусна салата с екзотичен, леко лют привкус.

Необходимите съставки са:

  • Половин глава китайско зеле
  • 2 моркова
  • 2 червени чилита
  • 2 супени лъжици соев сос
  • 2 супени лъжици соево олио
  • 2 супени лъжици мирин (вид азиатско оризово вино)
  • 1 чаена лъжичка захар

Начин на приготвяне:

Зелето и морковите, както и чушлетата се нарязват на много тънки жулиени. Отделно в купичка се забъркват соевият сос, соевото олио, миринът и захарта до разтварянето на захарта.

Зеленчуците се заливат с дресинга и се оставят за час-два да попият добре от него.

За салатата може да се използва готов сладко-кисел сос от чили, който също вече се намира навсякъде из големите супермаркети.

Гръцка салата

Снимка: iStock

"Гръцката салата си е почти като нашата шопска салата" - това е митът, който пречи да приготвим истински хубава гръцка салата у дома.

Заместваме фетата с родно саламурено сирене, слагаме много малко риган или въобще го пропускаме и... накрая салатата няма вкуса на онази, която толкова ни е харесала из гръцките таверни.

Ето продуктите за една автентична гръцка салата за двама ценители:

  • 2 добре узрели домата
  • 1 малка краставица
  • 1 зелена чушка
  • Чаша маслини каламата
  • 1 супена лъжица каперси
  • 1 малка глава червен лук на полумесеци
  • 200 грама сирене фета
  • Сол, зехтин, оцет и щедро количество риган

Начин на приготвяне:

Доматите и краставиците се режат на по-груби парчета. Смесват се с маслините, каперсите, червения лук и сиренето фета на кубчета и се омесват добре.

Салатата се подправя със зехтин, оцет, сол и много щедро количество риган.

В някои заведения се добавя и зелена чушка, както и малко магданоз, но последните две са въпрос на вкус.

 

Най-четените