Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Мъжът, който изкуши дори Леонардо ди Каприо с пържолите си

От отварянето на лондонския му ресторант до момента името му се появява в поне 774 заглавия в медиите по света Снимка: Getty Images
От отварянето на лондонския му ресторант до момента името му се появява в поне 774 заглавия в медиите по света

Някои го възприемат като турския еквивалент на Гордън Рамзи - мъж със спорен, на моменти деспотичен и язвителен характер, който обаче има неоспорима харизма.

Нусрет Гьокче успява да стане невероятно известен с клип, който трае буквално няколко секунди и в който показва как с отривисто движение соли сочна пържола пред него.

С времето Гьокче все повече се приближава до образа на адски популярен инфлуенсър, отколкото до този на човек, който демонстрира как да сготвите правилно гигантския телешки стек пред вас. Един от последните му клипове в Twitter например има над 1,7 млн. гледания, а той може да се похвали, че е успял да изкуши с месо дори и природозащитник като Леонардо ди Каприо.

И шест седмици, след като отвори безумно скъп ресторант в Лондон, Salt Bae се закани да покори и Саудитска Арабия.

Въпреки че Нусрет притежава общо 28 ресторанта в Азия и в Европа, лондонското му заведение успя да се превърне и в най-известното. Именно там Гьокче сервира стек, покрит с 24 карата ядливо злато, на стойност от 1140 до 2015 долара. Посетители на ресторанта споделят пред "Би Би Си", че цените на останалите ястия и питиетата не отстъпват на "златния стек".

Разбира се, клиентелата на ресторантите на Нусрет съответства на цените в менюто. В Instagram профила му виждаме, че заведенията му са посещавани от Уейн Рууни, Мбапе, Ал Пачино, Джейсън Стейтъм и още куп знаменитости. Фурор предизвиква снимката на Гьокче, който ръси със сол с характерния си жест пържола, сервирана пред Леонардо ди Каприо.

Актьорът не е заявил официално, че е веган, но запознати с режима му са категорични, че той предпочита веган и вегетариански алтернативни на месните ястия. Самият готвач обаче се хвали, че Ди Каприо му споделил, че това е "най-добрият стек, който някога е ял", което означава, че явно дори и той се е изкушил от скарата на Salt Bae.

Цените в ресторантите на Гьокче обаче са и повод за немалко язвителни подигравки и дори няколко политически скандали.

Потребител в Twitter например се оплаква, че четири кенчета енергийна напитка са му излезли 44 британски паунда или по около 15 долара всяко кенче. От същата бележка се вижда, че порция ребра струват 270 долара, а гигантска агнешка пържола, известна като "Томахавката" - над 850 долара.

Кадри в TikTok, на които се вижда виетнамският министър по обществената сигурност, на когото сервират от "златния стек", предизвикаха истински скандал във Виетнам. Месечната заплата на министъра е 600, най-много 800 долара, което означава, че той по никакъв начин не би трябвало да може да си позволи скъпата пържола.

Видеото показва как лично Гьокче сервира ястията пред очите на виетнамската делегация и въпреки че беше изтрито от неговите профили в социалните платформи, то не спря да се разпространява. Факт е, че Нусрет привлича безспирно медийно и публично внимание - в и извън социалните мрежи. Все пак той буквално е ходещо и дишащо меме.

От отварянето на лондонския му ресторант преди шест седмици до момента името му се появява в поне 774 заглавия в медиите по света.

Както посочват от Wired, това е в пъти повече от отразяването например на веганския бургер на McDonalds, който събира скромните 47 заглавия в САЩ, Европа и Азия. Екстравагантният Salt Bae от своя страна е бездънен източник на съдържание и на причини да се говори за него, дори и да не е с добро.

Скандалът с виетнамския министър е само един пример. В средата на октомври тази година кулинарното издание Eater съобщава, че по нареждане на Гьокче негативните коментари за неговите ресторанти се трият от мрежата там, където може.

Редица британци се оплакват, че ревютата им за ресторанта на Нусрет в Лондон мистериозно изчезват, най-вече ако съдържат отрицателни отзиви. Същото, но в по-малка степен, се е случвало и с критични мнения за заведенията му в Турция, Ню Йорк и Маями.

Ресторантът в Маями се прочува и с протест, организиран от венецуелци, живеещи в САЩ.

Оказва се, че през септември 2018 г. друг политик - Николас Мадуро - не устоява на идеята да хапне при Salt Bae и решава да го направи именно във Флорида. Следва шумна демонстрация на възмутени венецуелци, които настояват Гьокче веднага да затвори заведението си, защото сервира храна на човек, довел собствената си нация до безпрецедентен глад.

Дори сенаторът на Флорида - Марко Рубио - пише в Twitter, че подкрепя протеста на венецуелците и че осъжда строго факта, че на Нусрет явно му е безразлично на кого по-точно сервира скъпите си стекове.

Гьокче обаче може би изпитва известно влечение към диктаторите, защото е публикувал свои снимки, облечен като Фидел Кастро - факт, който също привлече изключително много внимание, но не особено положително.

Обвитите в ядливо злато пържоли са просто поредното доказателство, че Гьокче ще направи всичко възможно, за да трупа популярност и лайкове, независимо дали е симпатичен на публиката, или не.

Най-четените