Няма да е пресилено да кажем, че лукът е в основата на почти всяко българско ястие.
Нито една уважаваща себе си шопска салата, мусака, кебап, кюфтенца или пък гювеч не може да мине без негово величество - лука. Но в тези гозби той е второстепенен герой, който просто придава неустоимия си вкус.
Има обаче и рецепти, в които лукът е истинската звезда, като например:
Туршия от червен лук
Тази туршия издържа около месец в шкаф на тъмно и поне няколко месеца в хладилник. Този маринован лук е чудесно допълнение към филийка с масло, към ястия с морски дарове, към свинско и пилешко месо.
Може да се използва и във вариации на дюнери и гироси. За един буркан ви трябват:
- Една голяма глава червен лук
- Три четвърти чаша вода
- Две трети чаша бял оцет
- Две чаени лъжици захар
- Една чаена лъжица сол
- Няколко зрънца черен пипер и няколко накълцани връхчета копър
Накълцайте лука на тънки полумесеци и го осолете съвсем леко. Оставете го за няколко минути, докато смесите добре водата, оцета и подправките.
Изсипете червения лук в буркана, залейте с маринатата и оставете за два часа на стайна температура. Желателно е да съхранявате туршията от лук, като в буркана можете да прибавите и скилидка чесън, люто чушле или подправки по вкус.
Лучени кръгчета
Панираните лучени кръгчета напоследък се свързват с леко неприятните полуфабрикати, които се сервират по заведенията.
В домашни условия те могат да станат далеч по-неустоимо мезе за бира или за чаша вино и то за същото време, за което ще изпържите и полуфабриката.
Необходими са:
- Три големи глави бял лук
- Половин чаена чаша брашно
- Две чаени чаши галета
- Четвърт чаена чаша царевично нишесте
- Една чаша газирана вода
- Сол и пипер
Нарежете главите лук на шайби и ги разделете добре. Оставете лука за кратко настрана и смесете брашното и нишестето с газираната вода. Смесете галетата със сол и пипер.
Лучените кръгчета първо се овалват в брашното с газирана вода, после в галетата и се пържат в много силно загрято олио до златист загар.
Мезето се сервира с чеснов сос, кетчуп или сос Барбекю - по ваш вкус.
Лучен пай
Този лучен пай се споменава дори и във филмите за Шрек и може и да звучи сложен за изпълнение, но ние ще използваме готово тесто, за да си спестим време и усилия.
Паят има наситен лучен вкус и е подходящ за ентусиасти на тема запечен и карамелизиран лук, които нямат нищо против да си хапнат повече от зеленчука.
За пая ни трябват:
- Една опаковка готово тесто
- Около 500 грама малки глави лук - разполовени на две
- Около 200 грама сирена по избор - синьо, бри, бяло
- 50 грама кафява захар
- Олио и малко масло
В средно голям тиган, подходящ и за фурна, загряваме олиото и върху него нареждаме половинките лук с по-широката част нагоре. Когато лукът започне да се карамелизира, поръсваме със захарта и оставяме да се разтопи под капак.
След като сосът леко се редуцира, добавяме натрошените сирена, разточваме леко тестото и го разстиламе добре над лука така, че да образуваме и борд.
Слагаме във фурната на 180 градуса и печем до златист загар. С помощта на голяма чиния обръщаме пая и сервираме. Много си върви със заквасена сметана.
Паста с лук
Тази паста е фантастична по две причини - в нея има много лук, освен това се приготвя само в един съд. Точно така, не цапате редица тенджери и тигани, трябва ви само един по-дълбок тиган или тенджера с по-дебело дъно.
Освен това ви трябват:
- Три големи глави лук, нарязани на полумесеци
- 400 грама паста по избор, най-добре къса паста
- Чаша бяло вино
- Три чаши бульон
- Чаша пармезан
- Сол, пипер и чесън
На дъното на съда, в който ще готвите, разтапяте лъжица масло и лъжица олио или зехтин и след като се разтопят, прибавяте лука и готвите, докато се карамелизира добре.
Подправяте със сол и пипер и изсипвате пастата, бульона и виното. Готвите на среден огън, докато пастата омекне и течността се изпари, след което прибавяте чашата пармезан и разбърквате добре.
Сервирайте пастата гореща, поръсена с още пармезан и подправки по избор като босилек, кедрови ядки и черен пипер.
Сладолед с лук и какао
При подходящата обработка лукът придобива сладък и плътен вкус, затова е напълно възможно останалите на масата дори да не отгатнат коя е основната съставка в този сладолед.
За необичайния сладолед ни трябват:
- Две средни глави жълт лук
- Чаша захар
- Четири чаши течна сметана
- Шест жълтъка
- Половин чаша хубаво тъмно какао
- По щипка сол и черен пипер
В дълбок тиган загряваме малко зехтин и изсипваме лука, нарязан на полумесеци. Готвим около 20 минути, докато се карамелизира, след което прибавяме лъжица от захарта.
Пасираме сместа и я оставяме да се охлади добре. През това време в тенджера смесваме сметаната, останалата захар и какаото. Разбиваме жълтъците и ги изсипваме много бавно и внимателно, за да не се пресекат.
След като сместа се сгъсти, я прибавяме към пасирания лук, изсипваме в подходящ съд и прибираме в камерата за поне четири часа. Добре е сладоледът да се разбърква периодично, за да не стане на кристали.