Никулден наближава и е време за традиционната риба на трапезата.
Защо обаче тази да не разчупим леко канона и да не заменим обичайния шаран с нещо различно?
Тук предлагаме 5 рецепти с не по-малко вкусни, но сякаш леко пренебрегвани дарове от морето за сметка на - нека си признаем - леко втръсналия шаран за деня на Свети Николай Чудотворец.
Калкан
Това е една от най-вкусните риби, с богат и плътен вкус, и е чудесен изпържен или изпечен на фурна или грил. Предлагаме вариация на калкан на фурна, в която именно вкусът на рибата е основната звезда.
Добре е да се има предвид, че калканът е с ниска масленост и не бива да се готви на прекалено висока температура, за да не изсъхне.
Калкан на фурна
Необходими съставки:
- 2 филета от калкан или една цяла изчистена риба
- Кората от 2 лимона, както и нарязан на ситно един от плодовете
- 2 скилидки чесън
- Няколко стръка прясна мащерка или щипки сушена
- 50 мл от мазнината от консерва аншоа
- 150 мл зехтин
- 2 с.л. каперси
- Шепа нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
Първо направете олиото, в което ще печете калкана. Разбийте в робот или чопър чесъна, лимоновата кора, мащерката и 2 с.л. сол. Добавете към сместа и мазнината от аншоата и зехтина и разбъркайте добре.
Излейте сместа върху калкана и я втрийте добре в рибата. Печете около 45 минути в тавичка в предварително загрята на 150 градуса фурна. Периодично заливайте калкана с мазнината, за да не остане сух.
Когато рибата е готова, направете соса. За него смесете около 100 мл. от мазнината от тавата, където се е готвил калканът, с парчетата лимон, каперсите и магданоза.
Залейте със соса и сервирайте.
Лефер
Когато рибата е по-малка - до 200 грама, се нарича чернокоп, и е чудесна за пържене или на скара. По-големите екземпляри са лефер и филето им е много вкусно.
Това е риба, която се намира и лови в нашето Черноморие.
Супа от лефер
Необходими съставки:
- 2 филета от лефер
- 100 г бекон
- 1 глава лук на ситно
- 2 стръка целина на ситно
- 2 скилидки чесън на ситно
- 1 литър бульон - рибен или зеленчуков
- 500 г картофи, нарязани на кубчета
- 250 г чери домати, на половинки
- 100 г сметана
- Босилек
- Естрагон
Начин на приготвяне:
В тенджера запържете бекона, докато пусне мазнината си. Когато покафенее, го извадете, но оставете мазнината. В нея сотирайте лука и целината, а като омекнат - и чесъна.
Добавете бульона и картофите и варете на бавен огън и под капак, докато картофите омекнат добре. След това сложете доматите и посолете.
След още няколко минути добавете и рибата и изключете котлона. Поставете капака на тенджерата за 5 минути, докато рибата се сготви. Накрая разбъркайте, сложете и сметаната и билките.
Калмари
Те, естествено, са най-вкусни панирани, а и обикновено се плашим от опасността да станат жилави и безвкусни. При тази рецепта рискът е минимален, защото калмарите се готвят достатъчно дълго, за да омекнат.
Калмари с доматен сос
Необходими съставки:
- 800 г туби калмари, нарязани на кръгчета
- Зехтин
- 2 скилидки чесън, на ситно
- Щипка лют червен пипер на люспи
- 1-2 с.л. лъжици сос терияки
- 1 консерва домати
- Щипка босилек
Начин на приготвяне:
Запържете лютия пипер и чесъна в зехтина и добавете нарязаните калмари. Обикновено можем да намерим размразени калмари в магазините - те ще пуснат доста вода, докато се задушават - изчакайте водата да изври почти докрай. Посолете.
След това добавете соса терияки и разбъркайте добре. Калмарите могат да се сервират и само така, но леката сладост от соса се комбинира добре с доматите. Ако нямате терияки, можете да го пропуснете или замените с лъжица горчица, и да сложите доматите.
Оставете на бавен огън, докато доматите се сгъстят добре. Накрая сложете босилека и чер пипер.
Сом
Неговото мазно и крехко месо е идеално за печене и пържене и си подхожда с малко по-пикантни и силни вкусове. Затова предлагаме нещо по-различно - яхния от сом с марокански привкус.
Сом с кускус
Необходими съставки:
- 800 г филе от сом, нарязано на големи парчета
- Зехтин
- 2 глави червен лук, нарязан
- 2 с.л. стафиди
- 50 г солено печено кашу
- 1 червена и 1 жълта чушка, нарязани
- 4 домата без кожата, нарязани на резени
- 1 с.л. рас ел ханут
- 350 мл зеленчуков бульон
- 250 г марокански кускус
- Щипка канела
- Щипка кимион
Начин на приготвяне:
В тенджера или дълбок тиган запържете половината лук с 2 с.л. зехтин. Когато покафенее, извадете лука и добавете стафидите и кашуто за 1 минута. Извадете и тях.
Добавете още 2 с.л. зехтин в съда, останалия лук и чушките. Гответе, докато омекнат добре. Прибавете доматите, рас ел ханут и бульона. Сложете капак и гответе на бавен огън за около 10 минути.
Подправете рибата със сол и пипер и я сложете в тенджерата. Гответе я около 5 минути докато е напълно готова.
В отделен съд загрейте 250 мл вода, докато заври. Сложете кускуса в топлоустойчива купа, добавете кимиона и канелата и залейте с горещата вода. Захлупете и изчакайте 5-10 минути, докато поеме течността. Подправете със сол, пипер и зехтин.
Сервирайте, като сложите в купи кускус, отгоре рибената яхния и поръсите с пържен лук, стафиди и кашу.
Херинга
Тази силно пренебрегвана риба, характерна за северните страни, има своите достойнства, сред които е и цената ѝ. Често се продава маринована, което пък предоставя добра възможност да разнообразим рибното меню със салата.
Салата с херинга
Необходими продукти:
- 300 г маринована херинга
- 1 червен лук, нарязан на ситно
- 2 варени картофа, на кубчета
- 1 ябълка, нарязана на кубчета
- 1-2 кисели краставички, на кубчета
- 2 с.л. майонеза, която може частично или изцяло да се замени с кисело мляко или скир
- Лимонов сок
Начин на приготвяне:
Сварете картофите и изчакайте да се охладят добре, преди да ги обелите и нарежете.
Изплакнете във вода херингата, а ако е прекалено солена, можете и да я накиснете във вода за няколко минути. Нарежете я на парчета.
Смесете картофите, рибата, лука, ябълката и краставичките, добавете майонезата или скира, подправете със сол, пипер и лимонов сок и разбъркайте.