Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пролетно и постно - апетитни рецепти за Великденските пости

С щипка изобретателност всичко е възможно: Снимка: iStock
С щипка изобретателност всичко е възможно:
Постна салата "Цезар"Типичната салата „Цезар“ съдържа благини като пилешко, аншоа и пармезан, но и без тях може да се получи свежо и вкусно изкушение. За него си накъсваме зелена салата и я овкусяваме със сол, зехтин и балсамов оцет. Междувременно запичаме на около 150 градуса чаша суров нахут, подправен със сол, червен пипер и чесън на прах.

След като нахутът стане златист и хрупкав, го добавяме към салатата и подправяме с дресинг от дижонска горчица, смлян чесън (или сух) и лимонов сок. За още повече разкош можем да използваме веган версия на пармезан, направена от ядково мляко. Снимка: iStock
Постна салата "Цезар"

Типичната салата „Цезар“ съдържа благини като пилешко, аншоа и пармезан, но и без тях може да се получи свежо и вкусно изкушение. За него си накъсваме зелена салата и я овкусяваме със сол, зехтин и балсамов оцет. Междувременно запичаме на около 150 градуса чаша суров нахут, подправен със сол, червен пипер и чесън на прах.

След като нахутът стане златист и хрупкав, го добавяме към салатата и подправяме с дресинг от дижонска горчица, смлян чесън (или сух) и лимонов сок. За още повече разкош можем да използваме веган версия на пармезан, направена от ядково мляко.
Засищаща салата със зеленчуци и пастаМнозина се оплакват, че постната храна не ги засища и е еднообразна, но тази салата хем е засищаща, хем е начин буквално всеки ден да имате нещо различно на масата. Приготвя се изключително лесно като сварявате в подсолена вода суха паста без яйца, за предпочитане къса паста като фузили, пенне или фарфале.  

След това добавяте към нея чери домати за свежест и маслини и броколи за повече здравословни калории, малко зехтин, сол - ако е необходимо, и пипер. С подправките също можете да експериментирате - риган, босилек, мащерка или някой готов микс. Снимка: iStock
Засищаща салата със зеленчуци и паста

Мнозина се оплакват, че постната храна не ги засища и е еднообразна, но тази салата хем е засищаща, хем е начин буквално всеки ден да имате нещо различно на масата. Приготвя се изключително лесно като сварявате в подсолена вода суха паста без яйца, за предпочитане къса паста като фузили, пенне или фарфале.

След това добавяте към нея чери домати за свежест и маслини и броколи за повече здравословни калории, малко зехтин, сол - ако е необходимо, и пипер. С подправките също можете да експериментирате - риган, босилек, мащерка или някой готов микс.
Постни пълнени чушкиВъобще не ви трябва кайма, за да се насладите на вкусни пълнени чушки. Трябват ви 10 броя хубави месести чушки, най-добре - разноцветни. За плънката в дълбок тиган запържвате бялата част на три стръка праз, 4-5 скилидки чесън, накълцани на ситно, и средна глава лук. След като зеленчуците покафенеят, прибавяте чаша бисерен ориз. Изчаквате той да стане прозрачен, добавяте чаена чаша вода и подправяте със сол, пипер и червен пипер. 

След като оризът поеме водата и омекне добре, пристъпвате към пълненето на вече изчистените и подготвени чушки. Не ги пълнете на повече от три четвърти, защото оризът ще набъбне при печенето и плънката няма да бъде пухкава. Печете на 180 градуса за около час и половина и сервирайте топли. Снимка: iStock
Постни пълнени чушки

Въобще не ви трябва кайма, за да се насладите на вкусни пълнени чушки. Трябват ви 10 броя хубави месести чушки, най-добре - разноцветни. За плънката в дълбок тиган запържвате бялата част на три стръка праз, 4-5 скилидки чесън, накълцани на ситно, и средна глава лук. След като зеленчуците покафенеят, прибавяте чаша бисерен ориз. Изчаквате той да стане прозрачен, добавяте чаена чаша вода и подправяте със сол, пипер и червен пипер.

След като оризът поеме водата и омекне добре, пристъпвате към пълненето на вече изчистените и подготвени чушки. Не ги пълнете на повече от три четвърти, защото оризът ще набъбне при печенето и плънката няма да бъде пухкава. Печете на 180 градуса за около час и половина и сервирайте топли.
Банички с лук и спанакВ сезона на зелениите е грехота да не се възползваме от тях и да не ги превърнем в нещо вкусно и апетитно. За тези банички са ни необходими един пакет фини точени кори, 500-600 грама пресен спанак и 500 грама почистен и накълцан лук. В малко олио първо запържваме лука, докато стане прозрачен, след което прибавяме спанака.

Подправяме със сол, пипер и джоджен и пържим около 5 минути. Оформянето на баничките след това е по ваше желание - на рулца, на хапки, на триъгълници или под формата на една голяма вита баница. Печете на 180 градуса до златист загар. Снимка: iStock
Банички с лук и спанак

В сезона на зелениите е грехота да не се възползваме от тях и да не ги превърнем в нещо вкусно и апетитно. За тези банички са ни необходими един пакет фини точени кори, 500-600 грама пресен спанак и 500 грама почистен и накълцан лук. В малко олио първо запържваме лука, докато стане прозрачен, след което прибавяме спанака.

Подправяме със сол, пипер и джоджен и пържим около 5 минути. Оформянето на баничките след това е по ваше желание - на рулца, на хапки, на триъгълници или под формата на една голяма вита баница. Печете на 180 градуса до златист загар.
Постни питкиЗа тези пухкави питки в голяма купа смесваме около 800 грама брашно, две пакетчета суха мая, две чаени лъжици сол и две чаени лъжици захар. След като объркаме добре сухите съставки, прибавяме три чаени лъжици оцет, три супени лъжици олио и около 400 грама топла (но не гореща) вода.

От съставките омесваме меко и еластично тесто и го разделяме на топки. Намазваме всяка топка с малко олио, покриваме с чиста кърпа и оставяме за 15-20 минути на топло, за да си почине тестото. Печем на 170 градуса до златиста коричка и хапваме топли-топли. Снимка: iStock
Постни питки

За тези пухкави питки в голяма купа смесваме около 800 грама брашно, две пакетчета суха мая, две чаени лъжици сол и две чаени лъжици захар. След като объркаме добре сухите съставки, прибавяме три чаени лъжици оцет, три супени лъжици олио и около 400 грама топла (но не гореща) вода.

От съставките омесваме меко и еластично тесто и го разделяме на топки. Намазваме всяка топка с малко олио, покриваме с чиста кърпа и оставяме за 15-20 минути на топло, за да си почине тестото. Печем на 170 градуса до златиста коричка и хапваме топли-топли.
Свежи спагети от тиквичкиНаправете си едно свежо и приятно песто, като в блендер смесите една малка накълцана глава лук, 2-3 скилидки чесън, две чаши пресен босилек, чаша сурови тиквени семки, сол, малко зехтин и малко лимонов сок. Пасирайте до гладка каша и оставете пестото малко да си поеме вкусовете.

През това време идва най-пипкавата задача, а именно със специално ренде да направите тиквичките на спагети и да ги отцедите от излишната вода. После в зехтин загрейте леко спагетите, поръсете с пестото и объркайте добре. Сервирайте с чери домати за още повече витамини и свежест. Снимка: iStock
Свежи спагети от тиквички

Направете си едно свежо и приятно песто, като в блендер смесите една малка накълцана глава лук, 2-3 скилидки чесън, две чаши пресен босилек, чаша сурови тиквени семки, сол, малко зехтин и малко лимонов сок. Пасирайте до гладка каша и оставете пестото малко да си поеме вкусовете.

През това време идва най-пипкавата задача, а именно със специално ренде да направите тиквичките на спагети и да ги отцедите от излишната вода. После в зехтин загрейте леко спагетите, поръсете с пестото и объркайте добре. Сервирайте с чери домати за още повече витамини и свежест.
Бургер от червен бобПостите не са повод да се отказвате от сочните бургери. Пригответе си този бургер от 800 грама червен боб от консерва (добре отцеден), два сварени до омекване картофа, две супени лъжици брашно и две супени лъжици галета. Подправете със сол, пипер, чесън на прах и пасирайте всичко до гладка смес, като към нея можете да прибавите и лук на кубчета.

Оваляйте в още малко галета и изпържете бургерите в добре загрят тиган. След това сглобете бургера с любимите ви гарнитури - домат, маруля, лук, горчица и кетчуп. И да ви е сладко! Снимка: iStock
Бургер от червен боб

Постите не са повод да се отказвате от сочните бургери. Пригответе си този бургер от 800 грама червен боб от консерва (добре отцеден), два сварени до омекване картофа, две супени лъжици брашно и две супени лъжици галета. Подправете със сол, пипер, чесън на прах и пасирайте всичко до гладка смес, като към нея можете да прибавите и лук на кубчета.

Оваляйте в още малко галета и изпържете бургерите в добре загрят тиган. След това сглобете бургера с любимите ви гарнитури - домат, маруля, лук, горчица и кетчуп. И да ви е сладко!
Смокинови бонбониТези бонбони ще са готови, още преди да произнесете името им. В блендер смесете 300 грама сушени смокини, нарязани на кубчета, и кленов сироп, докато получите гъста паста, която можете да оформите на топчета. Оваляйте бонбоните в кокосови стърготини, като бихте могли да прибавите и стафиди, ядки и други сушени плодове. Снимка: iStock
Смокинови бонбони

Тези бонбони ще са готови, още преди да произнесете името им. В блендер смесете 300 грама сушени смокини, нарязани на кубчета, и кленов сироп, докато получите гъста паста, която можете да оформите на топчета. Оваляйте бонбоните в кокосови стърготини, като бихте могли да прибавите и стафиди, ядки и други сушени плодове.
Постни какаови мъфиниТези мъфини са също толкова лесни, колкото и смокиновите бонбони. За да ги хапнем, в голяма купа смесваме чаена лъжица сода за хляб, две чаени чаши брашно и половин чаена лъжица сол. Към тях прибавяме и чаена чаша захар, пакетче ванилия и малък пакет какао и разбъркваме много добре.

След това добавяме чаена чаша вода, чаена лъжица оцет, чаена лъжица олио и малко стафиди или сушени плодове на парченца. Печем във формички за мъфини на 180 градуса за около половин час и оставяме да се охладят, преди да ги нападнем. Снимка: iStock
Постни какаови мъфини

Тези мъфини са също толкова лесни, колкото и смокиновите бонбони. За да ги хапнем, в голяма купа смесваме чаена лъжица сода за хляб, две чаени чаши брашно и половин чаена лъжица сол. Към тях прибавяме и чаена чаша захар, пакетче ванилия и малък пакет какао и разбъркваме много добре.

След това добавяме чаена чаша вода, чаена лъжица оцет, чаена лъжица олио и малко стафиди или сушени плодове на парченца. Печем във формички за мъфини на 180 градуса за около половин час и оставяме да се охладят, преди да ги нападнем.

Ако тази година сте като нас и сте твърдо решени да спазите Великденския пост, сигурно вече и на вас ви минава през ума чуденката какво ще готвите в идните дни.

Ясно е, че ще се насладим на изобилие от пресни салати, ще направим любимите ни боб и леща яхния, ще наблегнем на зеленчуците и плодовете, които вече се появяват по пазарите. Ами оттам нататък?

Оттам нататък с щипка изобретателност ще хапваме хем постно, хем вкусно.

Вече има толкова рецепти за постни ястия, че като нищо въобще няма да усетим липсата на благини като месо, млечни продукти и яйца. Вместо на тях ще се радваме на нестандартни салати и основни ястия, както и на някой и друг десерт без грам мляко или сметана.

Ще почерпим опит от веганите, за които това да не консумираш животински продукти е начин на живот, и ще се развихрим в кухнята с неща като спагети от тиквички и напълно постни бургери.

А след като постите приключат, ще сме далеч по-удовлетворени от себе си и от волята, която сме проявили, както и от новите кулинарни умения, които сме придобили.

Затова в галерията горе ще видите девет пролетни постни рецепти, които да опитате още днес.

 

Най-четените