Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Рецепти за вкусен летен пикник

И къде да отидем, за да им се насладим максимално Снимка: iStock
И къде да отидем, за да им се насладим максимално

Лятото идва с пълна сила, а това означава купища поводи човек да излезе със семейството или с приятели извън града за уикенда. Честно казано, какво по-добро в горещ, слънчев ден от това да хванете планината и да идете на някое приятно място за къмпинг?

Не твърде далеч, но достатъчно, че да избягате от жегата на града. Приятно място, където да паркирате наблизо колата, да можете удобно да поседнете и да си сготвите вкусен обяд.

О, да, да говорим вече сериозно. Готвенето сред природата е невероятно удоволствие, а приготвената така храна запазва един прекрасен, леко опушен вкус, който не може да бъде повторен.

Тук обаче изскачат два основни въпроса - къде из страната да си направим барбекюто и какво да сготвим? В този текст ще дадем по три предложения за всеки вариант.

До местата, които ви предлагаме човек лесно може да стигне с кола и да паркира. Самите локации ще ви предложат както да си "напълните" душата с красива гледка, така и възможност да си приготвите вкусна храна, с която да напълните и стомасите си. А за да си прекарате максимално добре и да се отърсите от грижите и притесненията за пътя, можете да потърсите помощта на нашите приятели от Generali, за които сигурността на пътя е от първостепенна грижа.

Това, което ви трябва в случая, са добро желание, малко продукти, някое и друго пособие и, разбира се, застраховки. От Generali могат да ви предложат Автоасистанс за България. Тази застраховка ви предлага безплатна пътна помощ при техническа неизправност, а цените за лек автомобил започват от 15 лева, при сключено КАСКО и Гражданска отговорност в GENERALI. Не изключвайте като опция и Туристическа застраховка за България, която ще ви осигури нужната помощ при непланиран инцидент.

Геопарк "Искър-Панега"

Малко място за почивка в геопарка Искър-Панега Снимка: iStock
Малко място за почивка в геопарка Искър-Панега

През последните години това място придоби сериозна популярност и логично - то изглежда като късче от Рая, което всеки човек трябва да види. Макар там да има хора, няма особено усещане за претъпкано място и почивката е наистина възможна. Допълнителен бонус към красивите пътеки са колоритните мостове над река Златна Панега.

Геопарк "Искър-Панега" се намира на 2 км от град Луковит и на около 110 км от София. От столицата пътят минава по АМ "Хемус", като се слиза от магистралата на отбивката за Луковит. Самият път трае около час и 10 минути. Минава се през село Златна Панега, село Румянцево, село Петревене и малко преди табелата за град Луковит вляво се намира голям безплатен паркинг, на който туристите да паркират за геопарка.

Знаете ли, че... Преди да се качите на пътя, винаги е важно да сте подготвени. За това помагат застраховките от пакет Автогрижа на Generali, покриващи различни рискове по време на път. Това включва различни инциденти, които могат да се случат с колата ви - от пътни произшествия до вандализъм или природни явления като градушки и наводнения. Това носи удобство и спокойствие - точно каквото търсим в пътешествията с автомобил.

Вече пристигнали в геопарка, пред вас ще се отвори богат избор от интересни обекти - геоложки, геоморфоложки, палеонтологични и исторически. Ако не се интересувате чак толкова от този тип неща, можете просто да се разходите сред природа, която очарова погледа.

В самия парк има голямо пространство за отдих с барбекю и маси, където човек може да почине и да хапне добре. Както и да си сготви храната. Когато имаш голямо барбекю, опцията за типична балканска скара - пържоли, кюфтета, кебапчета и наденици - е повече от ясна. Затова ние предлагаме нещо малко по-различно - бургер на скара, в който всички продукти са минали над жарта, за да създадат заедно комбинация, която може да ви накара да потънете в насладата.

Снимка: iStock

Какви продукти ни трябват (за 4 души):

  • - 8 хлебчета за бургер
  • - 600 гр кайма смес - телешко и свинско 2:1;
  • - буркан кисели краставички;
  • - 2-3 глави лук;
  • - 6 зелени чушки;
  • - пакетчета нарязан чедър;
  • - сол;
  • - кетчуп и майонеза;

Ще са ви необходими още дъска за рязане (или две, ако искате малко повече удобство), щипка за обръщане на нещата на скарата, хубав и остър нож, 1 малка тенджерка, кутия или купа, чинийки за сервиране и салфетки.

Първо оформяте кюфтетата - по-плоски от обичайното, за да могат да се изпекат по-бързо и да са по-удобни за поставяне в бургера. Размерът им трябва да е някъде толкова, колкото хлебчетата, които използвате. Можете да ги оформите, като използвате дъската за по-лесно.

Почистета лука и го нарежете на едри шайби, като се стараете да не се разпада. След това поставете на скарата месото, шайбите лук и целите чушки. След изпичане, поставете месото в тенджерката, а лука в купата.

Почистете изпечените чушки от семената и люспите и ги нарежете на ленти. Нарежете и краставичките на малки шайби.

След това предстои сглобяването на бургера. Разрежете хлебчетата на две и ги намажете с майонеза. Върху едната половина поставете чушките, върху тях поставете кюфтето, а отгоре му поставете резен чедър. Най-отгоре сложете изпечения лук. добавете отгоре кетчуп на вкус и захлупете с другото хлебче. Можете да увиете за по-удобно хващане със салфетка, особено за децата, защото яденето може да стане голямо мазало.

Комбинацията от красивата природа, великолепните пътеки и вкусната храна ще ви гарантира чудесно прекарване за деня, което ще се помни.

Врабчански водопад

Врабчанският водопад - една от красивите "тайни" на Трънския край Снимка: Webcafe
Врабчанският водопад - една от красивите "тайни" на Трънския край

Малко и уединено място, на 10 минути от пътя, където можете да оставите колата си и безкрайно уютно и красиво. Намиращ се в Трънско (на по-малко от 10 км от град Трън) и на около 70 км от София, Врабчанският водопад е един скрит бисер на природата, който си заслужава да се види. Бонусът е, че точно до него има маси с барбекю, които могат да бъдат използвани от туристите.

Пътят от София е сравнително лек, като се използва пътя за Драгоман, а оттам към Трън. Цялото пътуване отнема около час и половина (в зависимост колко време ще ви отнеме да се измъкнете от столицата).

Знаете ли че... Когато тръгваме на път трябва да сме готови за всякакви изненади. Затова застраховката Каско през портала My Generali дава чудесна възможност да си гарантираме спокойствието преди пътуване, осигурявайки си сигурна защита. Порталът дава възможност на всички настоящи клиенти на Generali бързо и лесно да завеждат щети, да плащат и подновяват своите полици, както и да открият партньорите на застрахователя. Така че каквото и да се случи на пътя - от крадци до тежките капризи на времето, вие и вашият автомобил ще сте защитени.

Врабчанският водопад е наистина перфектното място за мързеливи туристи, защото с малка отбивка от пътя се оказвате на място, където лесно можете да паркирате, и след буквално няколко крачки да се заемете с приготвяне на храната за пикник.

Скарата, която се намира там, е много вероятно да има нужда от добро почистване. Затова тук предлагаме една алтернатива - готвене на тиган в полеви условия. За целта, разбира се, трябва да имате подходящия стар, голям, метален тиган, който нямате намерение да използвате повече в кухнята си.

Истината обаче, че приготвените на тиган върху огъня ястия са изключително вкусни. В случая ви предлагаме да пробвате стандартната закуска - яйца на очи с бекон и зеленчуци.

Снимка: iStock

Продуктите, които ще ви трябват (за 4 души):

  • - 400 гр бекон;
  • - 8 яйца;
  • - 2 чушки;
  • - 2 глави лук;
  • - 3 големи картофа ;
  • - олио;
  • - кетчуп и майонеза за овкусяване (по избор).

Ще ви трябват още: метален тиган, дъска за рязане, добър нож, дървена бъркалка за тигана, вилици, чинийки, салфетки.

Първо нарежете бекона на тънки ленти. Нарежете чушките и лука на не много ситни парчета и ги посолете. След това поставете тигана на огъня с малко олио и сложете бекона и зеленчуците в тигана, за да се запържат.

През това време обелете и нарежете картофите за пържене. След като беконът излезе от тигана, е ред там да бъдат поставени и картофите, като през това време ги посолете на вкус.

След като и те вече са готови, идва ред и на яйцата - запържени на очи, но не до твърдо - по около минута и малко, преди да ги обърнете. Ако имате капак или дъската ви за рязане е достатъчно голяма, че да покрие тигана, захлупете го и няма да ви се налага да обръщате. Просто пържете за две минути, проверете да няма залепване и след това още минута пържене.

Накрая сервирайте порциите и който желае, може да си ги овкуси с майонеза и кетчуп. А след хапване можете да седнете край водопада и просто да си починете. Ако някой се е присетил да вземе и един термос с кафе...

Цигов чарк, край язовир "Батак"

Красивият язовир "Батак" Снимка: iStock
Красивият язовир "Батак"

Един от най-красивите и приятни язовири на България, където човек може спокойно да лови риба, да се разхожда, или просто да се разположи върху един шезлонг. Язовир "Батак" е редовен избор за почивка на поколения българи и предоставя множество места, където човек може да паркира, да си напали огън и дори да си сготви приятен обяд или вечеря.

Цигов чарк се намира на 148 км от София, а пътят отнема около 2 часа. Минава се по магистрала "Тракия", преди да се направи отбивка на изхода за Церово и Велинград. Оттам пътят минава през Виноградец, Варвара, Дорково и накрая - крайната дестинация. Около язовира можете да обиколите, за да намерите подходящо за вас място, където да можете да запалите огън.

Много важно е да се знае, че огън може да се пали само на посочените за това места, за да се намали максимално риска от пожари, който през лятото е винаги висок.

За всички други рискове за вас и за вашия автомобил, можете да се подсигурите като сключите застраховка Каско от MyGenerali. Тя има покритие за територията на цялата страна, но и в Европа, както и на територията на Република Турция. Освен това тя осигурява 24-часов асистанс център, който предоставя помощ при обявяване на застрахователно събитие, настъпило на територията на България и чужбина и при обявяване на застрахователно събитие, настъпило на територията на България и чужбина. Да знаеш, че можеш да разчиташ на такава грижа, дава спокойствие когато тръгваш на път - независимо дали пътешествието е кратко, или по-дълго.

Край язовир Батак няма как да не намерите поне една скара, която да можете да използвате, но тук ще ви предложим една друга опция, която е подходяща за всякакви лагерни огньове - готвене с домакинско алуминиево фолио. В случая ви предлагаме рецепта за наденица с картофи във фолио.

Снимка: iStock

Продуктите, които ще ви трябват (за 4 порции)

  • - 4 големи сурови наденици, подходящи за печене;
  • - 4 големи картофа;
  • - 2 глави лук;
  • - 4 моркова;
  • - 1 пакет масло;
  • - сол;
  • - черен пипер;
  • - риган;
  • - 300 гр настърган кашкавал.

Ще ви трябват още: домакинско фолио, хартия за печене, щипка за вадене от огъня, вилици, салфетки.

Пакетите трябва да се приготвят още у дома, най-добре точно преди тръгване.

Нарежете картофите като за печене/пържене, морковите на шайби, а лука - на ситно. Постелете за всяка порция по три големи листа фолио, а върху тях сложете и един лист кухненска хартия за печене. След това върху хартията за печене започнете да редите наденицата и зеленчуците. На места из картофите поставете по-дебели парчета масло. То ще помогне печеното да стане по-сочно и вкусно. Посолете и сложете черен пипер и риган.

След това идва време за затварянето. Първо, загърнете внимателно с хартията за печене, а след това повторете същите движения с първи лист фолио, след това и с втория лист фолио, а накрая и с третия лист фолио. И така всички четири (или колкото правите) порции.

Трите пласта фолио ще гарантират, че порцията няма да се разпадне (стига да сте ги завили добре), но същевременно с това ще се изпече равномерно.

За самото изпичане поставете пакетите в жар и ги затрупайте с още жар, както се прави с печени картофи на лагерен огън. Около 40 минути трябва да са напълно достатъчни, за да е готово всичко.

Когато извадите пакетите, внимателно ги разтворете и посипете с настърган кашкавал и затворете за още 5 минути. Топлината от печенето ще разтопи кашкавала, правейки ястието още по-вкусно.

Повече за My Generali и за застраховките Каско на Generali можете да научите тук и тук.

   

Най-четените