Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

То е червено като рубин и е символ на страстта - цвеклото е зеленчукът на есента

Червеното цвекло може да се превърне в истински главен герой на трапезата Снимка: iStock
Червеното цвекло може да се превърне в истински главен герой на трапезата

Няма да се учудим, ако в началото на есента покрай отрупаните със зеленчуци сергии подминавате червеното цвекло и се насочвате към далеч "по-безопасните" тиквички, моркови царевица или патладжани.

Дали заради огромния избор, или заради специфичния землист вкус, но цвеклото често остава несправедливо пренебрегнато.

То предлага безброй варианти да бъде приготвено, а тъй като в 100 грама се съдържат само около 43 калории, този зеленчук е подходящ и за тези, които следят внимателно хранителния си режим.

Рубинения червен цвят на цвеклото в Древна Гърция е носел със себе си редица митове и зеленчукът се е приемал за мощен афродизиак.

Според гръцката митология Афродита, богиня на любовта и ненадмината красавица, похапвала червено цвекло, за да изглежда неотразима.

В подобни легенди има огромна доза истина, не само защото цвеклото напомня на човешко сърце, но и защото то е богато на триптофан - жизненоважна аминокиселина, който засилва метаболизма и ни кара да се чувстваме свежи и изпълнени със сили.

Делфийският оракул на свой ред казва, че всяка глава червено цвекло струва толкова чисто сребро, колкото тежи. Причината е, че на цвеклото се приписват редица почти чудодейни свойства като понижаване на кръвното налягане и подобряване на кръвообращението и храносмилането. То е и сред най-мощните антиоксиданти редом до кейла и артишока.

Освен това зеленчукът е богат на манган и фолиева киселина, съдържа и магнезий, фосфор и витамин Ц. Целият този потенциал на червеното цвекло става ясен на френските готвачи в началото на XIX век, когато те щедро започват да го влагат в салати, супи и други ястия. Неговият сок също се оказва истински еликсир от полезни вещества.

В наши дни червеното цвекло може да се превърне в истински главен герой на трапезата, който ще съблазнява всеки с апетитния си и колоритен вид.

Единственото, което е добре да имате предвид, е, че червеното цвекло оцветява всичко, до което се докосне, в своя ярък червен цвят. Затова е прекрасна идея когато работите с него, особено сварено и обелено, e да използвате ръкавици.

А как да го приготвим? Ето няколко вкусни идеи, с които да съблазните всички на трапезата:

Розова супа

Снимка: iStock

Всички ще се влюбят в розовия изкусителен цвят на тази супа, дори и най-злоядите деца. За да го постигнете, са ви необходими една голяма глава червено цвекло, един голям картоф, един морков, масло и течна сметана.

Сварете главата червено цвекло в подсолена вода, докато омекне много добре. В същото време в друга тенджера сварявате картофа и моркова, отново до пълно омекване. След това пасирате всичко като добавят бульон от варенето и сметана до желаната гъстота.

Според фантазията и вкуса си бихте могли да добавите крутони, настъргано сирене, запечени и натрошени ядки и/или сусам.

Салата от червено цвекло

Снимка: iStock

Това вкусно хрумване е на Джейми Оливър, а ние не виждаме причина да не му се доверим и да не изпробваме тази салата. Още по-хубавото за нея е, че почти всички продукти се запичат във фурната, след което се смесват, овкусяват и сервират.

Трябват ви една глава червено цвекло, 700 грама моркови, два портокала, сол, оцет и зехтин. Червеното цвекло се запича в добре загрята фурна, обвито във фолио. Заедно с него се запичат и морковите. След това зеленчуците се нарязват в купа заедно с портокала и се овкусяват със сол, оцет и зехтин.

Можете да заместите портокалите с грейпфрут, ябълка или круша, както и да поръсите с натрошени орехи за изненадващ хрупкав елемент. Добавки като зелени салати, рукола и броколи също са добре дошли. 

Паста с червено цвекло

Снимка: iStock

BBC Good Food пък предлага да превърнете червеното цвекло в засищаща, но свежа и интересна вечеря. Ще ви трябва сорт къса и плътна паста като макарони, пене или фузили, които да сварите почти до готовност според указанията на опаковката.

В същото време в дълбок и широк тиган сотирате последователно две дребни глави лук, няколко скилидки чесън и две глави червено цвекло, нарязани на кубчета. След това заливате с чаша течна сметана, подправяте със сол, пипер и босилек и изсипвате оцедената паста, за да се смеси всичко.

Сервирайте с малко рукола и настърган пармезан за италиански привкус.

Сладкиш с червено цвекло

Снимка: iStock

Завършете обяда или вечерята със страстно червен сладкиш, който ще изкуши и най-злоядите ви сътрапезници. Освен това десертът се приготвя само в два съда - дълбока купа и форма за печене по желание.

Докато загрявате фурната на 160-170 градуса, в купата смесвате 250 грама брашно, чаена лъжица сода бикарбонат и 150 грама захар (може и кафява). След това прибавяте чаша и половина сварено и пасирано червено цвекло и две яйца и разбивате до гладка хомогенна смес.

Печете до готовност, като изпробвате дали дървена клечка излиза суха от сладкиша. Можете да развихрите фантазията си и да глазирате сладкиша, както и да го разделите на два блата, слепени със сладко по избор.

Най-четените