Топлите, слънчеви дни вече наистина свършиха и колкото да не ни е приятно, трябва да приберем скарата, а с нея и онзи специфичен, безгрижен и опушен аромат.
Хладните, тъмни, къси дни идват с нещо не по-малко любимо - печеното.
С бавно готвене, с печка, която топли цялата кухня часове наред, с червено вино и уюта на това, което е най-близо до домашната, семейна храна, която прави всеки уикенд празник и дава топлина.
С това идва и наситеният, богат вкус на ястия, готвени дълго във фурна. Те не изискват толкова умения, колкото търпение и любов.
Предлагаме няколко рецепти за бавни ястия за почивни дни, както и два трика за идеалните пиле и картофи на фурна.
Свинско със сливи
Необходими продукти:
- 1.6 кг свински бут
- 2 ч.л. сол
- 2 ч.л. чер пипер
- 2 ч.л. канела
- 2 ч.л. смлян джинджифил
- 4 ч.л. кафява захар
За соса:
- 30 гр. масло
- 100 гр. захар
- 12 сини сливи, разполовени
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 220 градуса. Постелете голямо парче фолио в тава за печене. Овкусете свинското с подправките, сложете го в тавата и печете за около 30 минути, докато покафенее.
Намалете фурната до 150 градуса. Извадете тавата и налейте около 300 мл. топла вода във фолиото при месото. Увийте и затворете добре месото с водата във фолиото. Оставете да се пече за 3-4 часа или докато стане крехко.
Накрая усилете отново огъня до около 220 градуса, развийте месото и го върнете във фурната за 10-тина минути, докато стане хрупкаво отгоре.
За соса:
Разтопете маслото в тиган и добавете захарта, докато започне да се карамелизира. След това сложете и сливите и гответе по около 5 минути от всяка страна.
Поднесете с картофи и броколи.
Говеждо с целина и пащърнак
Необходими продукти:
- 1.5 кг. говеждо или телешко месо, нарязано на парчета
- 1 голяма глава лук, нарязана на едро
- 3 моркова, нарязани на едро
- 2 стръка целина, нарязани на едро
- 3 бр пащърнак, обелени и нарязани на едро
- 250 мл. червено вино, може и полусухо
- 1 литър телешки бульон
- 2 дафинови листа
- 1 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Изберете огнеупорен съд, който може да се ползва и на котлон, и във фурната.
Първо го сложете на котлона. Загрейте малко олио и запържете добре месото, докато покафенее. Извадете го от съда и в останалата мазнина (при нужда капнете още малко) сотирайте лука, морковите, целината и пащърнака с дафиновия лист. Сложете и брашното и разбъркайте, докато покрие зеленчуците.
Върнете месото със соковете, добавете и виното и деглазирайте. Прибавете бульона, подправете със сол и пипер. След като кипне, похлупете и оставете да се пече във фурна за 2 часа. След това махнете капака и оставете за още половин час, докато ястието придобие коричка.
Сервирайте с картофено пюре.
Свинско с ябълки
Необходими продукти:
- 1.5 кг. свински бут или плешка
- 4 почистени и нарязани на парчета ябълки
- 6 глави лук, нарязани на едро
- 1 стрък целина, нарязана на едро
- 2 чаши пилешки бульон
- ¼ чаша ябълков оцет
- 1 лимон, на резени
- 2 пръчки канела
- 2-3 стръка мащерка
Начин на приготвяне:
Подправете свинското добре със сол и чер пипер.
В огнеупорен съд сложете ябълките и зеленчуците, както и канелата и мащерката. Полейте с оцета, а отгоре поставете месото. Намажете го с малко олио.
Захлупете с капак и печете за около половин час на 200 градуса. След това намалете топлината до 160 градуса и оставете ястието за около 3-4 часа - докато свинското омекне достатъчно. Накрая усилете температурата до 200 градуса и махнете капака, за да се получи коричка.
Перфектното печено пиле
Да изпечеш цяло пиле изглежда лесна работа, но всеки се е провалял. Или коричката не е хрупкава, или пилето не е достатъчно изпечено, или е станало сухо и безвкусно. Ето съвети как да постигнем перфектния резултат:
Времето за печене зависи от големината на птицата. Пиле от около 1 кг се пече 1 час на 200 градуса, а по-голямо - час и 40 минути.
За да е сигурно, че пилето е опечено, най-добре е да се използва термометър за месо - то е готово, когато температурата му е стигнала 70 градуса и ги задържа за 2 минути. Ако нямате термометър - проверете най-дебелата част на птицата - между бутчетата и гърдите - сокът трябва да е чист и светъл, без оцветяване от кръв.
Особено важна е коричката - най-хубавата част от пилето е хрупкавата кожа. Тя се постига по два начина. Първият е да се увеличи температурата на фурната, след като пилето е готово - до 220 градуса, за 20-30 минути.
Вторият е с подготовка - посолете добре птицата предния ден и я оставете за една нощ в хладилника. Така солта ще извлече влагата. На следващия ден я опечете, но без да я миете преди това.
Ето я и базовата рецепта, за която са нужни само пиле и 30-40 грама масло:
Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете пилето в тава за печене. Повдигнете кожата и под гърдите намажете с маслото. Подправете добре със сол и пипер.
Сипете малко вода в тавата - около 1-2 см. Покрийте пилето с фолио и печете 1 час.
След това махнете фолиото и върнете във фурната за още 20-30 минути, докато кожата стане златиста, а соковете от пилето - чисти. Оставете го да си почине за още 20-тина минути, покрито с фолио и чиста кърпа.
Печено пиле със зеленчуци
Необходими продукти:
- 1 цяло пиле
- 4 картофа, нарязани на парчета
- 5 моркова, нарязани на парчета
- 3 глави лук, нарязани на едро
- 30-40 грама масло
- 2 скилидки чесън
- 2 стръка мащерка
- 1 лимон
Начин на приготвяне:
Настържете кората на лимона, накълцайте едната скилидка чесън на ситно и смесете с маслото, част от мащерката и сол и пипер. След това втрийте под кожата на пилето и над нея. Останалият лимон и останалите чесън и мащерка сложете в кухината на пилето. Можете да защипете кожата с клечки за зъби.
В тава за печене сложете нарязаните зеленчуци и подправете със сол и пипер. Сложете отгоре пилето, покрийте с фолио и печете за час или повече - според големината на птицата. Когато е готова, махнете фолиото оставете във фурната, докато стане коричка.
Печени картофи
Тайната на идеалните печени картофи е, че първо трябва да се сварят. Обелете, нарежете на не прекалено малки кубчета около килограм картофи и ги сварете в подсолена вода. Свалете от огъна, когато са почти готови.
Отцедете добре и оставете картофите в тенджерата с отворен капак, докато цялата влага се изпари. По тях не трябва да остава вода.
След това преместете картофите в тава за печене - достатъчно широка, за не са прекалено скупчени картофите един в друг. Овкусете със сол и черен пипер, сипете щедро олио и добавете бучка масло.
Печете, докато станат златисти и хрупкави.