Може да ги намерите навсякъде, когато пристигнете в Брюксел и тръгнете на разходка. Щандовете за белгийски пържени картофки са местна забележителност, пред която всеки турист задължително се спира. Най-малко веднъж, когато е в столицата на Белгия.
За българите пържените картофки може и да са само гарнитура, но за белгийците те са начин на живот, който приемат изключително сериозно. Колко сериозни ли? През 2014 г. страната поиска техниката по приготвянето на картофки да се превърне в част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Какво е толкова специално на тази рецепта?
Съществуват различни начини за пържене на картофите, но в основата си маниерът е универсален.
Използват се само картофи от сорта Bintje, белят се и се режат винаги на щанда, където се продават, дебелината им е около 2 см, а дължината около 5 см. Запържват в говежда лой за около 3-4 мин., преди да се поставят в мазнина по поръчка и да се опържат до златисто.
Сервират се в картонени кутии и се хапват с вилици, гарнирани със сосове по избор на клиента. Повечето ги предпочитат с майонеза, каквато е традиционната комбинация.
За разлика от повечето рецепти белгийските пържени картофки са по-дебели, но в същото време и по-хрупкави.
Разкриването на тайната им започва от специфичната разновидност на картофи, която се използва при приготвянето им. Bintje са холандски сорт картофи, които с по-мека текстура, позволяваща на готвачите да ги нарежат на дебели ленти и да ги опържат за минути, така че да са пухкави отвътре.
За характерния вкус на белгийските пържени картофки заслуга има говеждата лой.
Предварително им запържване в нея, преди да бъдат преместени във фритюрника, им придава хрупкавостта, която, естествено, завършена от сосовете, оформя една от най-популярните улични храни в Европа.