Сбогом, маргарин. Изкуствените мазнини може да станат история в САЩ. Агенцията за контрол на храните и лекарствата предлага да бъдат забранени т.нар. трансмазнини за хранителната индустрия. Аргументът е повече от прост - вредят на здравето и повишават риска от сърдечни проблеми.
Американските власти са взели "предварително решение" за забрана на т.нар. трансмазнини, които се срещат основно в сладки изделия, десерти, пуканки за микровълнови фурни, снаксове, чипс, полуфабрикати, маргарин, сметана за кафе и други продукти.
Те се получават основно чрез добавяне на водород в течни мазнини, за да се получи мазнина с твърда консистенция (т.нар. хидрогенериране), например маргарин. Употребата им е масова, защото удължават живота на хранителните продукти и подобряват вкуса им.
За да използват трансмазнини отново, производителите ще трябва да се получават специално разрешително. Смята се, че те са причина за около 20 000 инфаркта и около 7000 смъртни случая в САЩ на година.
Средно един американец консумира по 1 грам трансмазнини на ден, докато през 2003 г. на човек се падат по 4.6 грама. Въпреки това, приемът на трансмазнини остават относително висок, обясняват от Агенцията за контрол на храните и лекарствата.
В последните години много американски производители започнаха да намаляват съдържанието на трансмазнини в своите продукти, но здравни експерти посочват, че това не е естествен продукт и за консуматорите няма никакви нива на безопасност и сигурност.
През 2007 г. управата на Ню Йорк прие забрана за употребата на хидрогенни растителни мазнини в ресторантите и заведенията за хранене. Резултатите може да се проследят - жителите на мегаполиса живеят по-дълго от останалите американци.
Северна Америка остава рекордьор по затлъстяване и наднормено тегло в света - 70 на сто от населението там има такива проблеми. В някои ресторанти в САЩ вече използват соево масло като заместител на трансмазнините.