Каним ви на малко пътешествие в историята на белгийските бирени и шоколадови традиции. Днес ще ви разкажем за топлите отношения между бирата и шоколада и прекрасните съчетания на белгийски бири Leffe & Hoegaarden с белгийски шоколад, а вие можете лично да опитате въпросните бирени изкушения в рамките на Grand Chocolate Fest (11-12 март, Интер Експо Център, София). Повече информация може да намерите тук.
Какаово удоволствие от ръцете на белгийските майстори
Когато търсим качествени шоколадови преживявания, често се сещаме за белгийския шоколад. Малко от нас познават из основи белгийската традиция в правенето на шоколад, но това, което ни е ясно, е, че когато опитаме бонбон или блокче белгийски шоколад, получаваме много повече от топящо се на небцето какао.
Белгия има дългогодишни традиции в производството на шоколад от XVII век. От края на XIX век влизат в сила закон и стандарт, според които белгийският шоколад трябва да има поне 30% чиста какаова маса.
Днес над 2000 малки и големи белгийски компании за направа на шоколадови изделия радват нашите сетива с разнообразни рецепти и много въображение за божествена наслада.
Белгийският шоколад се прави само в Белгия и най-често е ръчно изработен.
Бирена наслада от белгийските абатства
Правенето на бира в Белгия датира от още по-рано - XII -XIII век. Първите майстори на пивото са монасите в абатствата по тогавашните френски и фламандски територии.
Монасите правели различни по тип и вкус бири, с които търгували, за да набират средства за своята обител.
Едноименната марка бира, която съществува и в наши дни, дължим на инициативността и вдъхновението на монасите от абатството "Notre Dame de Leffe" в южнобелгийската провинция Намюр, намираща се по бреговете на река Маас.
Днес българските почитатели на абатската бира Leffe могат да се насладят на две рецепти:
- Leffe Brune - автентична абатска бира с дълбок тъмен цвят и плътен вкус, които се дължат на тъмно изпечения малц. С 6,5% алкохолен градус и идеална температура за консумация между 5° и 6°.
- Leffe Blonde - силно ферментирала бира с ярък златен цвят и сладък, даже леко плодов вкус, който се развива постепенно, за да остави изненадващ и силен послевкус. С 6,6% алкохолен градус и идеална температура за консумация между 5° и 6°.
На вече вековната белгийска традиция в правенето на бира от 15-ти век пък дължим незабравимия вкус на бялата пшенична бира Hoegaarden.
Първите количества били сварени в пивоварната на едноименното белгийско абатство през 1445 г., представяйки на местните, вече опитни небца, един нов вкус на ечемичен малц и пшеница, смесени с кориандър и портокалова кора от далечната - и тогава, и днес - колония Кюрасао.
С 4,9% алкохолен градус и специален ритуал за наливане в шестостенна чаша, както повелява историята.
"Божествена наслада!" - ще възкликнат мнозина. Но нали това казваме и за белгийския шоколад?
Бира и шоколад - чудесни изгледи за съвместимост
Знае се, че хората, които живеят по едни и същи земи, имат сходни разбирания, усещания и емоционални нагласи. Така един опитен белгийски шоколатиер ще направи най-вкусния и галещ сетивата шоколад, а белгийският монах ще има визията да създаде незабравима рецепта за пиво, която да издържи теста на вековете.
И двамата ще си приличат - не само защото са създатели, а защото имат сходни вкусове към живота, храната, насладата. И техните произведения ще си приличат по този запомнящ се местен отпечатък.
Затова идеята да се мисли за белгийския шоколад и белгийската бира като за двойка, която може да има красиво бъдеще върху нашето небце, е всъщност много смислена.
Не го твърдим само ние, а и мнозина експерти - майстори на шоколада и пивовари, които вече са се убедили в качеството на този логично добър съюз между два кулинарни белгийски шедьовъра.
Да съчетаеш бира с шоколад - на езика на експерта
За да се направи изящна вкусова комбинация между бира и шоколад, като начало трябва да се познават качествата на съставките на двете изделия - тяхното поведение върху сензорните усещания, които оставят поотделно.
След това влиза в действие въображението и опитването на различни съчетания, за да се определят възможно най-добрите въздействия върху вкусовите рецептори.
Например тъмните и богати малцови бири, особено отлежалите в бъчви, напоени с карамелени или плодови аромати, представляват чудесен комплимент на тъмните шоколади с ясно изразен какаов вкус.
Богатият вкус на какаовото масло се топи на небцето при телесна температура и го обгръща, за да му помогне да поеме със специфичните си нервни рецептори веселите щипещи газирани балончета на пивото.
Плодовите комплименти в бирата допълват плодовите акомпанименти на шоколада, по-високият алкохолен градус стои добре срещу вкуса на какаовото масло, а малцовата сладост на пивото си играе чудесно със сладостта на шоколада. Така се създава едно цялостно и пълноценно усещане за приятен вкус и аромат и за незабравимо кулинарно изживяване.
Експертите не препоръчват в голяма степен съчетанието на пилзнер бири с шоколад, но защо ли пък да мислим за такова, когато имаме автентичните вкусове на Leffe Brune и Leffe Blonde, както и този на бялата принцеса Hoegaarden, която дъхне на кориандър и екзотичен портокал?
Нашите изкусителни комбинации
Направихме консултация с майстора шоколатиер и бирен сомелиер - г-н Свен Деман, който ни посъветва какви чудесни комбинации на гореспоменатите белгийски бирени бижута и нашите шоколадови изкушения можем да Ви предложим.
Резултатите са впечатляващи:
1. Hoegaarden + Dark Coinreau Chocolate
Тази белгийска бяла бира съдържа цитрусова нотка, затова се съчетава чудесно с черния шоколад Cointreau - комбинация от аперитив Коантро, превърнат в крем, и богат тъмен белгийски шоколад, който го обгръща от всички страни.
2. Leffe Brune + Marijke Chocolate
Тъмнината и плътността на абатската бира Leffe Brune се допълват брилянтно с ваниловия и кафеен вкус на шоколад Marijke - създаден от пухкав лешников крем, примесен с кафе в кошничка от тъмен белгийски шоколад.
3. Leffe Blond + Bellina White Chocolate
Меката светлина, сладостта и ваниловата нотка на Leffe Blond ухажват красиво белия шоколад Bellina, в който пазим въздушен лешников крем под кремаво-белия кувертюр на бял белгийски шоколад.
Вече е време да кажем "наздраве!" и да ви оставим да изберете своята наслада за сетивата!