Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Свежа пролет с BILLA!

На какво мирише пролетта? На зелено! Снимка: Instagram
На какво мирише пролетта? На зелено!

Времената на тежките трапези и червеното вино почти неусетно отминаха и дойде въпросът - а сега в това топло време какво да пазарувам/ какво да сготвя? Пролетта предлага изобилие от пресни плодове и зеленчуци - едно отбиване на пазар в най-близкия магазин на BILLA ще ви е достатъчно, за да се убедите.

Само че колкото и да е вкусна зелената салата с репички, последвана от пилето с ориз, на всеки вече му се иска и нещо по така.

И тъй като споменахме вече ключовите думи - BILLA, пазаруване и разнообразие, решаваме да не спрем дотук, а да ви дадем няколко свежи пролетни идеи за продукти и какво можете да направите с тях.

Както знаем, българинът в кухнята е не само виртуозен, но и практичен и не обича излишни продукти, така че ще ви подскажем за повече от едно приложение на идеите ни.

Ако попитате някого на какво ухае пролетта, огромен е шансът да получите отговор, който би затруднил всеки чужденец - "На зелено, пролетта ухае на зелено". Зелено, но нали трябва да е и различно... Ами, аспержи, разбира се! Млади, крехки и зелени, те са супер-зеленчук, който има не едно, а милион и едно приложения.

Обичаме ги запечени с бутер тесто на различни тартове и кишове. В някои рецепти са ви необходими само те, тесто и малко мляко и яйца. Аспержите са прекрасна компания на ризотото и много добре се спогаждат с пилешкото. Запечени с малко котидж сирене са направо деликатес.

Което ни води до идея за пазаруване номер 2 - сирене.

То е на особена почит на българската трапеза във варианта си бяло и/ или саламурено. Тук ни харесва да го прибавяме към всичко - от салатата до десертите. Не ни казвайте, че не сте опитвали класическите български макарони със сирене!

Котидж и пресните сирена обаче съдържат една своеобразна свежа нотка, която е много по-подходяща за пролетта.

Те са и с по-малко или никакво съдържание на сол, вкусът им е по-лек. Така пълнените домати ще са още по-апетитни, шопската салата ще има един съвсем нов привкус, огретенът няма да е "бабиният огретен", а ще е Вашият огретен - свеж и различен.

За десерт към пресните сирена можете да предложите пресни и сушени плодове, мармалади и мед. С един продукт - няколко кулинарни удара.

Ако не сте на диета преди летните фиести по плажовете, най-вероятно няма да се задоволите само с аспержи и сирене и ще ви се иска да има вкусно и по възможност засищащо основно ястие.

Споменахме вече пилешкото, което всяка домакиня може да приготви по хиляда и един начина, но различните видове паста са също толкова мултифункционални.

В България възприехме повече от добре това италианско изобретение и пастата се настани трайно на масата ни. Казахме, че се спогажда с аспержи, но тиквичките също й отиват, ако желаете ястието да е почти постно.

Бурканче песто и малко пресен чесън са идеален вариант, при положение, че не разполагате с почти никакво време за "сглобяване" на обяда или вечерята.

Пастата върви буквално с всякакви видове месо и риби като най-смелите ни приятели дори са пробвали със скумрия. По-дребната паста е подходяща и за салати, така че отново имате повече от едно приложение на продукта.

Възможно е обаче въпреки сравнително високите температури и късите ръкави плътните блюда все още да ви липсват.

В такъв случай можете да се насочите към щанда за меса, но не за котлети и пържоли, които ще ви отнемат много, докато ги мариновате и приготвите. Спрете се на висококачествената кайма от BILLA.

Хубавата кайма е идеална за кюфтенца - с или без сосове, за мусака или пълнени зеленчуци, както и за експерименти като "шотландски яйца" - варени яйца в кайма, или рула с кайма и разнообразни плънки, наподобяващи руло Стефани.

А за десерт? Нали сме на пролетна вълна - трябва да е свеж и пресен. Цеденото кисело мляко е страхотна идея и за най-малките, и за големите. Малко плодове, малко ядки, малко мед, малко мармалад и имате мелба, само че здравословна и без излишна захар.

А от BILLA освен за продуктите за идеалната трапеза са се погрижили и за изобилие от кулинарни идеи, с които да не спирате да изненадвате семейството и гостите си.

Тяхното списание "Кулинариум" е издание номер едно - най-тиражирано и най-продавано към края на 2017-а година по данни на Blue Point.

Освен нови познания в областта на кулинарията, в BILLA Кулинариум ще откриете и талони, които биха могли да ви спестят над 50 лева при пазаруване от магазини на веригата. Така че предполагаме вече знаете откъде ще пазарувате днес...

 

Най-четените