Отговорът на този въпрос едва ли би затруднил някого особено. Важно е. Много.
Не е тайна за никого, че макар да живеем по-добре от поколенията, живели преди няколко века, вредните влияния върху нас все още са много и работят на всички равнища. Идеята, че има вълшебни хапчета, които да ни предпазят от всичко, е наивна, но въпреки това добавки, които укрепват човешкия организъм и му помагат да се справя с ежедневните атаки на средата, има. Днес ще ви представим една от тях.
Защо точно куркума?
Куркумата вече не е екзотичен феномен на българския пазар. Познаваме я като чудесна подправка, която дава специфичен, деликатен и изискан вкус на много ястия. Още древните лечители са я слагали почти във всяко ядене, но не само за да обогати вкуса му, а и заради неоспоримите й лечебни свойства. Не без причина десетки поколения в Азия са държали куркумата на почит в семейните си кухни.
Куркуминът, който се извлича от растението куркума, е известен с антитуморните си, антиоксидантни, антиамилоидни и противовъзпалителни свойства. През последните няколко десетилетия са осъществени обширни работи за установяване на биологичната роля и фармакологичното действие на куркумина. Неговият противораков ефект се дължи на способността му да предизвиква апоптоза (програмирана клетъчна смърт) в раковите клетки без цитотоксични ефекти в здравите клетки.
Куркуминът подпомага намаляването на оксидантния стрес, потиска амилоидния синтез и има силно антиоксидантно действие в борбата срещу свободните радикали. Екстрактът подпомага функционирането на храносмилателната система и черния дроб и оказва положително влияние върху сърдечносъдовата система.
Скорошен експеримент, изпълнен в лабораториите на Университета в Мериленд, установи, че приемът на една лъжичка куркума на ден в рамките на седмица понижава броя на увредените клетки в тялото. Учените отдавна са доказали, че клетките, които съдържат увредени частици ДНК, са водещата причина за отключване на онкологични заболявания. Освен това, куркумата има превантивна функция срещу акумулирането на калций в жлъчката, което води до образуването на жлъчни камъни.
Първите „зарибени"
След разгласяването на тези клинично изпитани ползи от куркумата, както обикновено се случва, първите хора, които проявяват интерес към нея, са Холивудските звезди и техните диетолози, които започват масово да съветват пациентите си да намират начин да включат куркума в ежедневното си меню. Една част от знаменитостите се обръщат към готвачите си с молба да слагат куркума в ястията им. Други избират да си набавят равномерни количества куркума като хранителна добавка във формата на капсули, съдържащи натурален прах от корените на растението.
Една от най-качествените изработки на ежедневни капсули за редовно освежаване и подсилване на тялото с куркума са изработените в Германия, изцяло био продукти от серията на Vital Concept. Капсулите им, наречени с името на прословутата подправка, CURCUMA , са препоръчително допълнение към здравословния, хранителен режим на хората.
Защо на капсули?
Куркуминът е много полезен, но неговият достъп до човешкото тяло не е толкова лесен. Той достига много ниска бионаличност след перорално приложение при хора. Главната причина за това е бързият му интестинален и чернодробен метаболизъм. Според едно изследване съвместното перорално приложение на 2 g куркумин с 20 mg пиперин (основният алкалоид в черния пипер и силен инхибитор на лекарствения метаболизъм) осигурява 20 пъти по-висока бионаличност на куркумина, без при това да се наблюдават токсични ефекти.
Това е и причината експертите, които създават капсулите куркума от Vital Concept, да включат в капсулите черен пипер, с което да улеснят максимално проникването на куркумина в организма.